Slovacii au ales, pentru prima data, o femeie în funcţia de preşedinte. Zuzana Caputova, o avocată de 45 de ani, cunoscută drept frenetică activistă anticorupţie, a obţinut 58 % din voturi în turul al doilea al alegerilor prezidențiale.
Rivalul ei a fost Maros Sefcovic, vicepreşedinte al Comisiei Europene, diplomat cu experienţă şi cu studii la Moscova. El a obţinut doar 42 % din sufragii.
Alegerea Zuzanei Caputova, o liberală progresistă din afara sistemului, adică un fel de „Kovesi USR-istă”, dă un semnal societăţii și mai ales lumii politice că tinerele democraţii est-europene au soluţii la ofensiva anti-stat de drept din ultimii ani.
În plus, rezultatul alegerilor din Slovacia transmite în vestul continentului mesajul că, în Europa Centrală, nu există doar populism de tip Viktor Orban sau Liviu Dragnea, ci şi un curent opus tendinţelor autoritare susţinute de regimurile de la Moscova şi Ankara.
Potrivit experţilor, victoria detaşată obţinută de Zuzana Caputova se poate explica printr-un val de nemulţumire populară faţă de actuala putere după asasinarea jurnalistului de investigaţii Jan Kuciak şi a logodnicei acestuia, anul trecut. Jurnalistul se pregătea să publice un articol despre presupuse legături între oameni politici slovaci şi mafia italiană. La acea dată, avocata de 45 de ani a fost prezentă în stradă alături de mii de slovaci la o serie de manifestaţii de o amploare inedită care au dus la demisia premierului Robert Fico.
„Sunt fericită nu doar datorită rezultatului, dar mai ales pentru că a fost posibil să nu cedăm populismului. Să spunem adevărul şi să atragem atenţia fără un vocabular agresiv. S-a văzut întâi la alegerile locale, s-a confirmat la alegerile prezidenţiale şi cred că alegerile europene vor arăta acelaşi lucru”, a declarat Zuzana Caputova – preşedintele ales al Slovaciei.