luni, martie 4, 2024
AcasăNewsEconomia României are mari probleme. Datoriile urcă amețitor: deficit comercial de 4,58...

Economia României are mari probleme. Datoriile urcă amețitor: deficit comercial de 4,58 miliarde de euro în doar două luni. Creșterea economică pică de la 4,3% la 1,9%

-

Sub conducerea Guvernului PSD-PNL condus de generalul Nicolae Ciucă, România se înscrie tot mai clar pe traiectoria a ceea ce experții avertizează că ar putea fi o criză economică de proporții. Primele semne au apărut și sunt foarte alarmante. Deși s-a ieșit din pandemie, deficitul comercial a explodat față de anul trecut, în timp ce creșterea economică prognozată inițial a suferit o cădere brutală. Totul, în timp ce Marcel Ciolacu, președintele PSD, anunță noi ajutoare, vouchere și subvenții în valoare de miliarde de euro.

În primele două luni ale anului 2022, România a înregistrat un deficit-record al balanței comerciale, de 4,581 miliarde euro, cu 1,504 miliarde peste cel din aceeași perioadă a anului trecut, atunci când eram în plină pandemie și economia era afectată grav din acest motiv. Datele sunt furnizate chiar de Institutul Național de Statistică (INS).
În ianuarie-februarie 2022, România a exportat în valoare de 13,808 miliarde de euro, dar a importat în valoare de 18,39 miliarde.

Banca Mondială avertizează că inflația va ajunge la aproape 10% în 2022, iar marea masă locuitorilor va fi crunt lovită

În acest timp, Banca Mondială a revizuit masiv în jos estimările privind creșterea economică a României pe 2022, de la 4,3% cât se estima inițial, în ianuarie, la doar 1,9% acum. Inflația se așteaptă să crească de asemenea foarte mult, la 9,8% până la sfârșitul anului.

Raportul Băncii Mondiale avertizează că cea mai mare parte a populației Româniai își va reveni foarte greu din lovitura primită de la creșterea combinată a prețurilor la alimente și a facturilor la energie.

- Advertisement -

În ciuda zgomotului făcut și a declarațiilor zilnice la posturile de televiziune, Guvernul PSD-PNL nu a luat, în iarna care a trecut, nici o măsură concretă și eficientă de limitare a efectelor produse de explozia prețurilor la energie. Drept urmare, foarte multe companii mari și mici au dat faliment sau și-au încetat activitatea.

Cazul unicului combinat care producea îngrășăminte la noi în țară, Azomureș, este emblematic. Închiderea acestuia a însemna că jumătate dintre agricultori au rămas fără îngrășăminte, pe care acum le importă din străinătate. Iar prețurile acestora au crescut și mai mult după începerea războiului, pentru că Rusia și Ucraina erau principalii exportatori mondiali de îngrășăminte.

De unde se acoperă o „gaură” de 10 miliarde? În timp ce veniturile se estimează că se vor reduce cu 5 miliarde de euro, Ciocacu anunță noi ajutoare și subvenții de alte 5 miliarde

Un alt efect indirect pe care-l va genera scăderea creșterii economice a României este îndatorarea profundă a țării. Proiectul de buget pe 2022 făcut de “expertul PSD” Florin Câciu, ministrul de Finanțe, a fost gândit pe creșterea economică de 4,6% (adică mult mai mult decât estimase chiar Banca Mondială inițial) și o inflație de doar 6,5%.

- Advertisement -

Noile date arată că România va avea o creștere a PIB-ului mult mai mică și o inflație mult mai mare. În aceste condiții, deficitul bugetar inițial de 5,71% din PIB va crește spectaculos și va trebui acoperit fie din tăierea investițiilor, fie din împrumuturi de alte multe miliarde de euro la costuri foarte mari.

Experții estimează o diferență de circa 5 miliarde de euro în minus rezultată din scăderea creșterii economice a României în 2022 combinată cu creșterea inflației.

În tot acest timp, Marcel Ciolacu a anunțat luni noi ajutoare, vouchere, tichete, bonuri și subvenții, un pachet care se ridică la alte peste 5 miliarde de euro – bani despre care se spune că ar proveni de la Uniunea Europeană.

Raportul Băncii Mondiale avertizează că stabilitatea macroeconomică a României și capacitatea de a depăși criza care urmează depinde fundamental de capacitatea de a absorbi banii europeni – atât din PNRR, cât și din exercițiul bugetar curent.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Finala Macron – Le Pen începe de la +4,5% pentru actualul președinte francez. În 2017, diferența a fost mai mică (2,7%), dar Macron a spulberat-o în turul 2 pe candidata extremei drepte

* Trucurile Elenei Udrea în instanță: s-a smiorcăit, a amintit că e mamă, a invocat „grave probleme de sănătate”, a cerut azil politic în Grecia. Va fi extrădată în România, dar după cel puțin 7 zile în arestul bulgar

* Ambasada Rusiei, comunicat delirant după ce pedofilul Drăghici s-a sinucis la poarta sa: „O explozie de isterie anti-rusă“

* Flota rusă nu mai poate bombarda Odessa fără „s-o ia în freză”: britanicii trimit în Ucraina celebrele rachete antinavale Harpoon

* VIDEO. Carnagiu înfiorător: rușii au bombardat cu rachete gara din Kramatorsk, unde se aflau peste 1.000 de refugiați. Au fost uciși zeci de copii, femei și bătrâni

* Radioul putinist al lui Cozmin Gușă, cocoșat de amenzi: după 50.000 de lei, încă 110.000! Minciuni infernale lansate la microfonul Gold FM

* Discurs scelerat al Moscovei: se cere exterminarea poporului ucrainean! Ria Novosti: „Naziștii trebuie uciși în număr cât mai mare. Nu doar elitele! Cei mai mulți oameni sunt vinovați, sunt naziști pasivi”

* „Dezgustător! Această Șoșoacă, sluga lui Putin, reprezintă cea mai hidoasă expresie a unui politician vândut. Act de trădare națională”

* Fost consilier al lui Putin: „Ofensiva invadatorilor nu poate fi oprită decât printr-o ruină militară a Rusiei. Ucraina trebuie să meargă pe calea polonezilor, care în 1920 au învins armata sovietică lângă Lvov”

„La Kremlin se formează un pluton de execuție circular, toți cei prezenți își îndreaptă armele unii spre alții. Regimul Putin se clatină pentru prima oară”

Medic faimos despre Putin: „Trăim lângă un câine turbat. Nu trebuie să-l tachinăm, ci să devenim urgent atât de puternici, încât să nu ne mai fie frică de el”

* Cele mai bizare afirmații ale lui Donald Trump despre Rusia. Cum încearcă să modifice adevărul în contextul crizei din Ucraina

* Ungurii au ales prietenia cu Putin și gazul ieftin de la ruși: Viktor Orban – 53%, Opoziția – 35%. Fidesz are două treimi din Parlament

* Baronul PSD de Neamț, Ionel Arsene, trosnit de vechea DNA a Codruței Kovesi: 8 ani și 4 luni de închisoare, pentru o șpagă de 100.000 de euro!

* Cele 8 grupe la Campionatul Mondial de fotbal, Qatar 2022. Derby Germania – Spania încă din start

- Advertisement -

2 COMENTARII

  1. „noi ajutoare, vouchere, tichete, bonuri și subvenții” – Pai asta suna la fel cum erau cartelele in comunism… Citim acum, din nou, ca USL2 vrea sa deschida si aprozare… Halal democratie!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -