A început! Ucrainenii au lansat contraofensiva în Herson. Prima linie de apărare a rușilor a fost spartă, rachetele HIMARS blochează retragerea peste Nipru

0
4094
Harta operațiunilor din zona Herson în 29 august. Cel mai mare avans al ucrainenilor s-a realizat în flancul sudic al frontului. Legăturile rușilor cu malul estic al Niprului sunt strangulate de bombardamentele cu rachete HIMARS

Evenimente majore par să se producă, începând de luni, pe bancul vestic al râului Nipru, în zona Herson, unde multiple surse din ambele tabere combatante confirmă că ucrainenii au lansat o contraofensivă pe scară largă. Deocamdată, informațiile privind rezultatele atacului sunt confuze și contradictorii, dar e clar că rușii sunt în defensivă pe tot frontul, că au fost luați prin surprindere și că măcar în unele zone prima linie defensivă a fost străpunsă.

Există informații că ucrainenii au lansat atacul după un puternic baraj de artilerie, asaltul fiind dat cu tancuri și infanterie sprijinite de focuri de mortier. Un important rol l-au jucat dronele, care de ambele părți au lansat numeroase încărcături explozive asupra liniilor inamice.

Cea mai mare pătrundere a ucrainenilor pare să se fi realizat în sud-vestul Hersonului, unde s-a creat un intrând adânc și destul de subțire către orașul vizat. Hersonul este cea mai mare și mai importantă localitate capturată de ruși în primele 6 luni de război. Este, dealtfel, și singura capitală de regiune pe care au reușit s-o ocupe după 24 februarie.
Rușii par să fi fost surprinși de atac, dar au reacționat rapid și și-au intensificat salvele de rachete și activitatea aeriană. Ei au totuși un important dezavantaj, rachetele HIMARS ale ucrainenilor lovesc toate încercările rușilor de a ridica pe Nipru un pod de pontoane sau de a le repara pe cele avariate până acum. Din acest motiv, batalioanele tactice care luptă la vest de Nipru nu pot fi aprovizionate și nici evacuate.

Ministerul Apărării din Marea Britanie a publicat un buletin de știri cu informații despre evenimentele de la Herson. Deocamdată, britanicii se rezumă la a confirma ofensiva și a menționa că rușii au mari dificultăți. La vest de Nipru acționează două armate rusești, care sunt însă subdimensionate din cauza lipsei de oameni. Comandamentele nu sunt de cea mai bună calitate și acest lucru s-ar putea să conteze, se menționează în buletinul informativ.

Ministerul Apărării din Marea Britanie: „Nu este încă posibil să se confirme amploarea avansurilor ucrainene“

De la primele ore ale zilei de 29 august 2022, mai multe brigăzi ale forțelor armate ucrainene au sporit ponderea tirurilor de artilerie în sectoarele din linia frontului din sudul Ucrainei.

Loviturile ucrainene de precizie cu rază lungă de acțiune continuă să întrerupă realimentarea rusească. Nu este încă posibil să se confirme amploarea avansurilor ucrainene.

Cu toate acestea, de la începutul lunii august, Rusia a depus eforturi semnificative pentru a-și întări forțele pe malul vestic al râului Dnipro, în jurul orașului Herson.

Este foarte probabil ca Armata 49 de arme combinate a Districtului militar de sud (SMD) să fi fost suplimentată cu componente ale Armatei 35 de arme combinate a Districtului militar de est (EMD).

Majoritatea unităților (rusești – n. red.) din jurul Hersonului sunt probabil subdimensionate și depind de liniile fragile de aprovizionare prin feriboturi și poduri de pontoane peste Nipru.

Această integrare a unităților SMD și EMD sugerează o reorganizare semnificativă a forței Rusiei în Ucraina.

Există o posibilitate reală ca Rusia să fi trecut la comasarea mai multor comandamente operaționale semi-independente, care au contribuit la performanța sa slabă la începutul invaziei.

În cazul în care Ucraina reușește să întreprindă operațiuni ofensive susținute, coeziunea acestei structuri neexperimentate va fi probabil un factor cheie în ceea ce privește sustenabilitatea apărării rusești în sud.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* „Săgețile” Rusiei s-au întâlnit la Măciuca: extremistul Simion a fost cununat religios de anarhistul Teodosie, „tămâiați” de propagandistul Ciutacu

* „Cârtițele” AUR din presă: Ciutacu, Turcescu, Dan Diaconescu. Cei trei au participat la paranghelia propagandistică a lui George Simion, susținută grețos de RTV

Nunta lui George Simion – amestec de erezie și populism ieftin

* Cum au ajuns Nicu Covaci și Phoenix să cânte la nunta extremistului George Simion: „Am auzit că sunt 10.000 de oameni”

Gândacii din gura lui Simion și greierii din capul lui Daea – despre un „fake” din galeria propagandei RoExit

* Ruptură brutală între Liviu Dragnea și Codrin Ștefănescu! „Am spălat de păcate un mic monstru. Am greșit. I-am iertat toate mizeriile pe care mi le-a făcut de-a lungul anilor”

* Teribila poveste a zorilor zilei de 24 februarie. Zelenski e trezit de ministrul de Interne: „A început invazia!”. Șeful Cancelariei lui Putin îl sună pe omologul său de la Kiev: „Predați-vă!”. Iermak îl înjură pe rus și-i închide telefonul

„Segmente prietenoase ale elitei”, aproape exclusiv din PSD, sunt sub controlul Chinei, care vizează să-și sporească „influența malignă” în România, atrage atenția un important think-tank

„Daria Dughina e victima propriilor idei și a propriului tată”, care „de 30 de ani predică ură, violență, extremism” / „Pe Daria a ucis-o tocmai doctrina tatălui ei”

* Cu cine joacă FCSB și CFR Cluj în grupele Conference League: West Ham United, Anderlecht, Slavia Praga, plus danezi, turci și kosovari

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here