„Daria Dughina e victima propriilor idei și a propriului tată”, care „de 30 de ani predică ură, violență, extremism” / „Pe Daria a ucis-o tocmai doctrina tatălui ei. Mâna criminală aparține ori serviciilor, ori vreunuia dintre apropiații lui Putin”

0
2045
Theodor Paleologu - Teodor Baconschi - Gabriel Diaconu

Cine a asasinat-o pe tânăra, frumoasa și fanatica putinistă Daria Dughina, fiica dezaxatului Aleksandr Dughin? Toată lumea își dă cu părerea, rușii dau deja vina pe Ucrainași amenință cu bombardeaua, dinspre cercul lui Zelenski li se răspunde ferm că „noi nu suntem ucigași ca voi, căutați-i pe asasini prin FSB-ul vostru!”

În acest context, e interesant de urmărit ce spun trei voci bine conturate în spațiul public românesc:

  • Theodor Paleologu – fost ministru al Culturii, fost candidat la alegerile preziden’iale ]n 2014;
  • Teodor Baconschi – fost ambasador la Vatican;
  • dr. Gabriel Diaconu – medic psihiatru, spirit liber.

Alții, interesanți și ei, nu s-au pronunțat deocamdată. Toți trei s-au exprimat pe Facebook, Paleologu a completat și în „Libertatea”.

Theodor Paleologu: „Au susținut terorismul de stat, au aplaudat crimele, asasinatele, masacrele, violurile, distrugerile, jafurile, deportările”

„Dughin și-a făcut-o cu mâna lui. De 30 de ani predică ură, violență, extremism. E tare trist când moare o femeie tânără și frumoasă. Dar este victima propriilor idei și a propriului tată.

Aleksandr Dughin și Daria Dughina au susținut terorismul de stat, au aplaudat crimele, asasinatele, masacrele, violurile, distrugerile, jafurile, deportările comise de armata rusă în Ucraina.

În imagine: selfie pe care și l-a făcut Daria Dughina la Azovstal după cucerirea Mariupolului.”

Teodor Baconschi: „Oricine predică violența îi cade victimă mai devreme sau mai târziu. Doctrina eurasianismului e un mixaj de nazism, bolșevism, panslavism și ortodoxism”

„Intelectualii speră că ideile lor au consecințe și chiar au, pentru că nu facem decât să culegem, istoric vorbind, roadele modului în care gândim lumea. N-ar trebui ca intelectualii extremiști să fie mirați dacă ideile lor au consecințe extreme.

Mi-e milă de Dughin, a cărui fiică a murit într-un atentat care-l viza pe el. Un părinte în situația lui își va plânge atât copilul, cât și faptul că nu l-a putut salva, fie și prin propria moarte.

(…) Doctrina eurasianismului e un mixaj postmodern de nazism, bolșevism, panslavism și ortodoxism. Nu are nimic original, nici măcar în vehemența cu care e predicată. Însă n-a rămas fără urmări. Direct sau tacit, regimul lui Putin a îmbrățișat această ideologie și acționează în numele ei.

Dughin era cel vizat în atentatul căreia i-a căzut victimă fiica sa. Nu vom ști prea curând ce s-a petrecut cu adevărat, pentru că nicio anchetă obiectivă și independentă nu poate avea loc în Rusia lui Putin. Trebuie deci să ne mulțumim cu diverse ipoteze de lucru.

Prima supoziție este că FSB – care deține monopolul terorismului de stat din Federația Rusă – e divizat. O facțiune anti-Putin a dorit să trimită un mesaj colateral, prin eliminarea «creierului». A ucide ideile lui Putin înseamnă a-l deposeda pe tiran de puterea sa ideologică și a tempera entuziasmul adepților săi necondiționați. Dar la fel de bine se poate ca o facțiune de duri, pro-Putin, să-și fi propus transformarea lui Dughin în martir, pentru a justifica escaladarea conflictului din Ucraina. Odată prefăcut în erou al «cauzei» (pe care n-o mai putea alimenta, întrucât ideile eurasianiste sunt deja pe piață și nu mai pot evolua), un Dughin mort se putea dovedi mai valoros decât un Dughin în viață.

Ipoteza că Ucraina ar fi organizat atentatul e complet neserioasă. Ucraina are nevoie de o victorie militară care să-i elibereze teritoriul, să-i asigure suveranitatea, să-i permită reconstrucția economică și să-i deschidă calea spre integrarea în UE (și probabil NATO). N-ar fi câștigat nimic dintr-un asasinat care, iată, poate fi întors de propaganda rusă împotriva ei.

De fapt, dacă vrem să ne apropiem de adevăr, va fi suficient să întoarcem pe dos concluzia «oficială» la care vor ajunge autoritățile de la Kremlin. Din primele comentarii apărute în presa rusă, mi se confirmă ipoteza că actul terorist a fost pus la cale de nucleul dur al cercului putinist. Reprezentanții acestui grup urlă acum că „a fost depășită o linie roșie” și că Ucraina trebuie realmente rasă de pe fața pământului.

Crimele comandate de Putin împotriva opozanților săi – fie oligarhi rebeli, disidenți sau voci ale societății civile – erau OK. Însă acum, «opoziția» a întrecut orice măsură și logica răzbunării se poate dezlănțui fără opreliști. De parcă tot ce s-a petrecut sub ochii lumii de la 24 februarie încoace n-ar fi sfidat deja, la o scară amețitoare, toate regulile imaginabile!

Mai există o evoluție posibilă. Alexandr Dughin e cutremurat atât pentru că știe că el era ținta, cât și pentru că nu și-a putut salva de la moarte propria fiică. El poate deveni mai radical decât a fost până acum sau se poate trezi la realitate.

Într-o situație tragică, precum cea în care se află, gânditorul ar putea realiza, în fine, că ideile au consecințe și că oricine predică violența îi cade victimă mai devreme sau mai târziu. Dacă nu din respect pentru libertatea reală a gândirii – pe care ideologia sa extremistă le-a interzis-o atâtor altora – Dughin ar putea renunța la expunerea obscenă a instigărilor sale la genocid măcar dintr-un banal instinct de conservare…

Dr. Gabriel Diaconu, medic psihiatru: „Pe Daria a ucis-o tocmai doctrina tatălui ei. Mâna criminală aparține ori serviciilor, ori vreunuia dintre apropiații lui Putin”

„La Curtea lui Putin, gelozia face noi victime

„Știrea dimineții este că Daria Dughina, fiica ideologului rus, Aleksandr Dughin, a murit aseară într-un atentat cu bombă. Din informațiile disponibile, deocamdată, ea s-ar fi aflat la volanul unei Toyota Land Cruiser Prado, când autovehiculul a explodat. Surse apropiate familiei, mai mult, au afirmat că Dughin însuși trebuia să fie în aceeași mașină, dar s-a răzgândit în ultimul moment.

Imaginile cu Dughin îndurerat circulă, la acest moment, pe mările Internetului. Ca și comentariile analiștilor, ziariștilor, curioșilor despre semnificația acestui moment, prin filtrul războiului dus de Rusia în Ucraina.

Majoritatea observă că Daria nu era doar fiica celui numit «noul Rasputin» la curtea Țarului Putin. Deși tânără, avea propriile ambiții politice, și un mic palmares. A fost implicată în campania de dezinformare dusă de Rusia în Statele Unite, la alegerile prezidențiale din 2016. După ce a început «operațiunea militară specială» în februarie 2022, Daria s-a dus pe front și și-a făcut poze la combinatul Azovstal, în Mariupol, prin care celebra victoria armatei ruse asupra batalionului Azov.

«Acesta nu este război. Acesta este exorcism geopolitic» – expresia îi aparține tatălui Dariei, care a descris războiul lui Putin pentru realizarea Novorossiei drept sfânt, unica soluție pentru «renașterea» spiritului rusesc, Ruskii Mir. Drept urmare ucrainenii nu sunt (și ei) oameni, sunt demoni, în hagiografia dughinistă, care au ocupat și posedează un popor altfel bun, și frate rușilor.

Pare firesc, deci, că la acest moment toate canalele de știri și propagandă de la Kremlin descriu atacul cu bombă de azi-noapte un act de sabotaj ucrainean, un «atac în adâncime», dovadă nouă că invazia țării vecine e de fapt bună, iar judecata Țarului înțeleaptă.

Atâta că, privind mai atent la înlănțuirea evenimentelor, sunt atâtea lucruri care sunt cusute cu ață albă.

Iar moartea violentă a Dariei Dughina, folosind un modus operandi obișnuit răfuielilor dintre clanurile mafiote care gravitează împrejurul Curții lui Putin, s-ar putea că are foarte puțin de-a face cu Ucraina. Sau, dacă are, mai degrabă e un argument pentru abisul de răzbunare în care, treptat, se scufundă Putin însuși.

Trebuie observat, înainte de orice, că felul în care Putin și-a dominat suita de-a lungul anilor a fost prin sânge. Și-a apropiat diverși oameni care i-au oferit instrumentele puterii, sau i-au fost utili în diverse poziții, dar – în timp – a știut să-i elimine sau să-i marginalizeze.

A început cu oligarhii. Primul care a căzut a fost Mihail Hodorkovski, magnatul care conducea gigantul Yukos. Odiseea lui și astăzi e studiată din perspectiva mecanismului, algoritmul prin care mai întâi oligarhul primește putere, apoi e lăsat să capete o formă de influență, după care se trezește acuzat de o infracțiune oarecare, apoi urmează pedeapsa. Pedeapsa are o dimensiune perversă. Nu doar că persoana este dezbrăcată de privilegii, cât va fi umilită public, apoi va fi târâtă o vreme prin catranul oprobiului public, ca în cele din urmă fie să moară în condiții suspecte, fie să sfârșească în exil.

Apoi a urmat Berezovski. Boris Berezovski este omul care i-a servit lui Putin o bună vreme, i-a fost garant la Curtea anterioară, a lui Boris Elțîn, și i-a pus la picioare dictatorului presă, marketing, mașinăria de imagine, doar ca să vadă, uluit, cum îi vine și lui rândul. Berezovksi s-a sinucis în 2013.

După care gherilele paramilitare cecene, la un moment de cotitură în popularitatea lui Putin, i-au servit acestuia capul lui Boris Nemțov, liderul opoziției. Nemțov, «omul care l-a înfruntat pe Putin», a fost asasinat în plină stradă de kadîroviți în februarie 2015, la nici un an după anexarea Crimeii. Ironia face ca la (aproape) fix șapte ani de la asasinarea lui Rusia să invadeze din nou Ucraina.

În ultimele șase luni, de când Putin și-a pus în practică planul megalomaniac de anexare a întregii Ucrainei, începând cu regiunile separatiste Lugansk și Donețk, zeci de mii de foști apropiați au părăsit corabia. Dintre ei, cea mai notabilă figură a sistemului a părăsit Kremlinul, alegând calea exilului, a fost Anatoli Ciubais. Ciubais este omul care, în timpul administrației Elțîn, a administrat privatizarea Rusiei după căderea URSS. Mai mult, Ciubais a fost omul care inițial s-a opus numirii lui Putin ca prim-ministru de ”familia” dimprejurul lui Elțîn. Și totuși influența lui a fost atât de mare, cheile sistemului pe care le ținea în mână atât de multe, încât foarte mulți ani Putin n-a avut ce-i face.

Mai mult, înainte de-a părăsi Rusia, Ciubais conducea o companie cheie pentru complexul industrial-militar al regimului de la Kremlin, mai exact Rusnano. Rusnano, printre altele, se ocupa de tot ce înseamnă componente și circuite pentru sistemele optice de ghidare ale rachetelor cu rază lungă de acțiune, nanotehnologie și sticle speciale folosite pe rachetele Kinzhal (spre exemplu).

Auto-exilat în Sardinia, în urmă cu o lună lui Ciubais i s-a făcut brusc rău. Anunțul a fost făcut de Xenia Sobceak, fiica lui Anatoli Sobceak, fostul primar al Leningradului (azi St. Petersburg), omul care l-a «recrutat» pe tânărul FSB-ist Vladimir Putin direct de pe băncile Facultății de Drept. Ciubais a petrecut mai multe săptămâni în spital, inițial la Oblia, Italia, după care a fost transportat de urgență la Frankfurt sub suspiciunea că ar fi fost otrăvit cu noviciok.

Incidentul s-a întâmplat cam în aceeași perioadă în care Dmitri Rogozin, legendarul șef al Roscomos, a fost tras pe linie moartă și – unele surse spun – i s-a pregătit «gubernia» regiunilor «cucerite» de Putin în Ucraina.

Adaugă la asta multiplele schimbări la vârful armatei Rusiei, cea mai recentă fiind schimbarea lui Viktor Sokolov, comandantul flotei de la Marea Neagră, pentru gestionarea defectuoasă a operațiunilor din Ucraina, atacul asupra crucișătorului Moskva, pierderea Insulei Șerpilor, după care atacul asupra bazei Saki din Crimeea, respectiv atacul cu dronă asupra Comandamentului Naval (doar câteva zile în urmă).

Toate elementele indică nu doar nervozitate în cercul intim, politic și militar, al Țarului. Indică degringoladă, destructurarea verticalei puterii de la Kremlin și o criză de idei cât privește revitalizarea moralului trupelor, dar și susținerea publică pentru Conducătorul iubit.

Acesta e momentul la care explodează Toyota în care se afla Daria Dughina. Un moment la care, în Ucraina, spiritele s-au încins împrejurul ocupării centralei nucleare de la Zaporojie de trupele rusești, cu acuzații de ambele părți, și rusă și ucraineană, că un atac militar asupra infrastructurii ar putea declanșa un incident comparabil cu, sau mai rău decât, cel de la Cernobîl din 1986.

Uciderea lui Aleksandr Dughin din interior ar fi putut rezolva dilema morală pe care o au unii dintre silovikii lui Putin. Prin «dilemă morală» se subînțelege o frică extremă, cuplată cu paranoia, că rând pe rând vor cădea sub secure, pe măsură ce războiul din Ucraina stagnează sau – și mai rău – își schimbă soarta. Rupt de realitate, regimul faraonic al lui Putin crapă pe la grinde, intervin reflexe și instincte vechi, astfel că martiriul ideologului ar fi putut părea providențial.

Vin alegerile, în septembrie. Oamenii lui Putin candidează pentru un nou mandat, măcar că butaforia și scenografia sunt pregătite dinainte, astfel că «democrația à la russe» e de fapt un teatru de păpuși. Un Dughin mort i-ar fi servi lui Putin, la fel cum i-a servit moartea lui Sobceak niște ani în urmă. Un Dughin dus la extrem, cu propriul copil căzut victimă ”naziștilor” ucraineni, poate fi la fel de util, într-o configurație a propagandei.

Dar adevărul – mult mai probabil – e că pe Daria a ucis-o tocmai doctrina tatălui ei, iar mâna criminală aparține ori serviciilor, ori vreunuia dintre apropiații lui Putin a cărui poziție de putere este amenințată.

Pe cât e de înțeles, ontologic, cursul sângelui prin politica Rusiei, pe atât e de descumpănitor. Canibalismul lor intern nu face decât să selecteze sușe din ce în ce mai radicalizate, a căror judecată spre extreme pune în pericol nu doar soarta Rusiei, cât a întregii lumi.

Prea puțin se mai aud vocile moderaților, iar după acest nou asasinat, și mai puțini vor mai putea vorbi despre o rezolvare pașnică a conflictului.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* VIDEO. Dughin, ideologul lui Putin și idolul lui Puric, a primit o lovitură năprasnică. Fiica sa, putinistă fanatică, a fost aruncată în aer cu mașina tatălui. Nu demult, Daria Dughina se poza pe ruinele combinatului Azovstal, mândră de genocidul făcut de ruși la Mariupol

* De ce este puțin probabil ca Ucraina s-o fi asasinat pe Daria Dughina. Celebrul profesor Galeotti demontează mitul „Creierul lui Putin”

* Moartea Dughinei: „99% e opera FSB-ului rusesc”. Textul „noului Rasputin” pentru care Kremlinul i-ar fi aruncat limuzina în aer, ucigându-i fiica

* Asasinarea fiicei lui Dughin a fost revendicată de o misterioasă gherilă anti-Putin din Rusia

* DOCUMENT. 17 înalți oficiali americani, scrisoare către Joe Biden: „SUA trebuie să înarmeze Ucraina ACUM, înainte să fie prea târziu. Războiul e într-un punct decisiv. Dacă Putin câștigă în Ucraina, aliații noștri estici sunt în pericol”

* Starea elitei armatei ruse pe frontul din Ucraina: „Militarii mor de foame, fură mâncare din magazine, jefuiesc. Abuzează de alcool și droguri”

* Trădare la vârf: un general ucrainean din GRU a trimis Rusiei informații secrete. Încolțit, a încercat să-i împuște pe anchetatori

* VIDEO. Incredibila corupție din Rusia: plăcile de blindaj reactiv de pe multe tancuri sunt umplute cu cauciuc!

* Încă un disident anti-Putin „s-a aruncat de la etaj”! Dan Rapoport avea 52 de ani și se refugiase în SUA pentru că-l sprijinise pe Navalnîi

* „Segmente prietenoase ale elitei”, aproape exclusiv din PSD, sunt sub controlul Chinei, care vizează să-și sporească „influența malignă” în România, atrage atenția un important think-tank

* Consiliul Fiscal face praf rectificarea bugetară a Guvernului PSD-PNL: deficit uriaș, de 7% din PIB; venituri supraestimate cu 9 miliarde de lei, cheltuieli subestimate cu 6 miliarde

* Nunta lui George Simion – amestec de erezie și populism ieftin. Va reacționa Biserica Ortodoxă Română?

* GRIGORE CARTIANU: Salman Rushdie a fost înjunghiat de un zombi: ayatollahul Khomeini

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here