Teribila poveste a zorilor zilei de 24 februarie. Zelenski e trezit de ministrul de Interne: „A început invazia!”. Șeful Cancelariei lui Putin îl sună pe omologul său de la Kiev: „Predați-vă!”. Iermak îl înjură pe rus și-i închide telefonul

0
5801
Primul discurs public al lui Zelenski după începerea invaziei ruseși, în dimineața zilei de 24 februarie 2022

Formidabila poveste a primelor ore din războiul ruso-ucrainean este redată de publicația americană Washington Post, care a reconstituit, cu ajutorul mărturiilor a sute de oficiali, militari și civili, ceea ce peste ani va deveni, probabil, o epopee legendară: imposibila rezistență a unei țări, sfidând toate pronosticurile, în fața unei invazii barbare.

Povestea începe în noaptea zilei de 24 februarie 2022, cu telefonul care sună la președintele ucrainean Volodimir Zelenski. „A început”, îl anunță Denis Monastirski, ministrul de Interne, pe șeful său. Încă năuc de somn, Zelenski întreabă: „Ce a început?”. Interlocutorul îl lămurește: „Judecând după faptul că sunt atacuri în curs de desfășurare în diferite locuri în același timp, asta este!”.

Asupra întregii Ucraine cădeau rachetele, tancurile Rusiei treceau granița: era invazia totală.

Două telefoane

În dimineața aceleiași zile, la Kiev se primesc două telefoane. Șeful Cancelariei lui Zelenski, Andrei Iermak, e sunat de Dmitri Kozak, adjunctul șefului Cancelariei lui Putin, care-i cere, pe un ton impertinent, ca Ucraina să se predea. Iermak îl înjură și-i închide telefonul.

Într-un alt cabinet, ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, primește un apel de la omologul său din Belarus, Viktor Hrenin. Acesta îi transmite un mesaj de la Serghei Șoigu, ministrul Apărării din Rusia: „Predați-vă!”. Reznikov îi răspunde memorabil: „Sunt gata să accept capitularea Rusiei!”.

Cu doar două zile înainte, pe 22 februarie, Reznikov avusese o altă convorbire cu Hrenin. Bielorusul îi promisese „pe onoarea mea de ofițer” că rușii nu vor ataca Ucraina de pe teritoriul țării sale. Detaliul este foarte important, pentru că drumul cel mai scurt și bun spre Kiev era dinspre Belarus. Pe acolo au și atacat rușii, de altfel, cu o masă uriașă de blindate.

Povestea din „Washington Post” continuă trepidant, ca într-un roman de cea mai bună calitate. Președintele Volodimir Zelenski e bombardat din toate părțile cu sfatul fie de a fugi din țară, fie de a părăsi Kievul, care se așteaptă să fie atacat de ruși din minut în minut. I-o cer toți înalții oficiali ucraineni, moment în care Zelenski răbufnește: „Este ultima dată când aud asta! Nu vreau să mai aud așa ceva. Sunt un om viu. Nu vreau să mor, ca orice alt om. Dar știu cu siguranță că, dacă mă gândesc la asta, atunci sunt deja mort!”.

Președintele ucrainean rememorează acum, pentru „Washington Post”, că nici liderii țărilor aliate – SUA, Marea Britanie etc. – n-au mizat pe Ucraina: „Dintre toți cei care m-au sunat, nu a existat niciunul care să creadă că vom supraviețui. Nu pentru că nu credeau în Ucraina, ci din cauza acestei demonizări a liderului Federației Ruse – puterea sa, filozofia sa, modul în care a făcut reclamă la puterea armatei ruse. Și așa (au crezut), cu tot respectul pentru ucraineni: «Nu vor, vor fi terminați în două sau trei zile, poate cinci, și apoi totul se va termina». Pentru Federația Rusă, noi eram ca un apendice care trebuia scos, dar ei nu au înțeles corect situația. Au crezut că suntem un apendice, dar ne-am dovedit a fi inima Europei. Și noi am făcut ca această inimă să bată”.

Miniștrii de la Kiev, coborâți în subteran, urmăreau cu ochii holbați camerele de supraveghere de la granițe, pe care se vedea cum sute de tancuri rusești intrau în Ucraina. „Toată harta era roșie”

La foarte scurt timp după începerea invaziei, Zelenski convoacă o ședință a celor mai apropiați colaboratori. Se decide ca o parte a Cabinetului – inclusiv miniștrii responsabili cu poliția și apărarea – să rămână la Kiev, în timp ce alții se vor muta în vestul Ucrainei. Oficialii privesc cu ochii holbați cum camerele de supraveghere de la graniță surprind sute de tancuri rusești care intră în Ucraina, în coloane care amintesc de o ofensivă din Al Doilea Război Mondial. Din Belarus, în nord. Din Rusia, în est. Din Crimeea, în sud. „Toată harta era roșie și necesita atenție”, rememorează Monastirski.

Există însă și o poveste paralelă pe care jurnaliștii americani o redau magistral. În timp ce, la nivelul discursului public, Zelenski minimaliza pericolul iminent al invaziei rusești, conducerea armatei ucrainene își poziționa trupele, în zilele premergătoare atacului, pe direcțiile principale de invazie ale rușilor. Avioane și elicoptere au fost mutate de pe aeroporturile expuse, în loc fiind amplasate ținte false. Aceste machete de carton și plastic au fost, de fapt, atacate și distruse de ruși cu rachetelor lor „de înaltă precizie” în zorii zilei de 24 februarie. Însă nu trebuie să se creadă că această primă lovitură a eșuat total. „În primele minute, (rușii – n. red.) au dat lovituri teribile apărării noastre aeriene, lovituri teribile trupelor noastre în general. (…) Erau cratere de 20 de metri, așa cum nimeni nu a mai văzut în viața lui”, spune Monastirski.

Rușii au folosit doctrina militară sovietică veche de 100 de ani: valurile umane. „Când îi omoram pe primii, trimiteau pur și simplu alții în loc. Era ca în 1941, viața soldaților nu însemna nimic pentru ei”

În ciuda asigurărilor date de Minsk, cum că Belarus nu va lăsa ca Rusia să atace Ucraina de pe teritoriul său, Kievul își luase toate măsurile de precauție, pentru că americanii furnizaseră informații precise: armata lui Putin urma să ținească spre capitala Ucrainei dinspre nord, pe direcția Cernobîl, va încerca să ocupe aeroportul Hostomel, de la marginea Kievului, și să lichideze Guvernul. Lucrurile s-au petrecut întocmai, iar cunoașterea amănunțită a planurilor Rusiei a jucat un rol determinant în respingerea invaziei.

În aceeași măsură, ucrainenii primeau însă și informații din tabăra atacatorilor. Soldații ruși concentrați la granițe nu știau că urmează să fie aruncați asupra Ucrainei. Unitățile erau dezorganizate, militarii ruși își vindeau combustibilul din tancuri ca să-și ia băutură.

Apoi a început invazia. Comandanții ucraineni relatează că rușii au atacat folosind doctrina militară sovietică: o forță brută care transformă oamenii, la propriu, în carne de tun. „Când îi omoram pe primii, trimiteau pur și simplu alții în loc. Era ca în 1941, viața soldaților nu însemna nimic pentru ei”, povestește comandantul trupelor ucrainene care au apărat nordul țării.

Peste graniță se revărsau coloane imense de blindate, care avansau dinspre nord și est. Ucrainenii au replicat inteligent, organizând ambuscade pe care brigăzi mobile echipate cu lansatoare antitanc le-au executat magistral. Coloanele mecanizate ale invadatorilor au fost decimate și blocate.

Forțele ucrainene nu dispuneau de suficient armament, muniție și echipamente de comunicații. Dar ceea ce aveau era o voință formidabilă de a lupta – o voință care se va extinde dincolo de soldați, până la civilii obișnuiți și, cel mai important, până la președintele însuși.

Detonarea barajului de pe râul Irpin, momentul-cheie al bătăliei din nord. Coloanele mecanizate rusești au fost surprinse total de inundație. Mulți ruși și-au aruncat vestele antiglonț ca să nu se înece

Unul din momentele-cheie a fost aruncarea în aer a barajului de pe râul Irpin, de la nord de Kiev. Rușii tocmai se pregăteau să-l traverseze când imensa coloană de blidate a fost surprinsă de inundație. A fost un dezastru pentru invadatori. Disperați, mulți și-au scos vestele antiglonț, ca să nu se înece. N-au reușit să mai depășească acest obstacol, așa că au trecut la masacrarea civililor.

Rușii aveau pregătite – scrie „Washington Post” – cel puțin trei variante de Guvern, dintre care aveau să aleagă după ocuparea Kievului, care estimau că va cădea în 3 zile.

În acest timp, liderii legitimi ai țării coborau în buncărele de sub Kiev, de unde începeau organizarea rezistenței. Zelenski a înregistrat primul vlog din celebra sa serie. Șeful administrației prezidențiale a început să trimită poze cu copii omorâți și case distruse, direct pe telefoanele mobile ale liderilor țărilor din întreaga lume. Ministrul Apărării a cedat nervos și a trebuit să consulte un medic de specialitate. Un general a fost întrebat ce mesaj să transmită populației din orașele în care au intrat rușii. A răspuns peste umăr, sec: „Omorâți invadatorii!”.

Așa a început renașterea națiunii ucrainene, după cum avea să se exprime Zelenski pe 24 august, la 6 luni după începerea invaziei.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Gândacii din gura lui Simion și greierii din capul lui Daea – despre un „fake” din galeria propagandei RoExit. De ce tac reprezentanții României la Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară?

Nunta lui George Simion – amestec de erezie și populism ieftin. Va reacționa Biserica Ortodoxă Română?

* Ciocnirea mentalităților la TVR. Sindicatul vrea demiterea șefului de la Știri, care i-ar fi strigat „panaramă” unei jurnaliste. Prisăcariu răspunde: „Colega e expertă în lipsit de la serviciu”

ODĂ. De la Bogdan Chirieac, cu toată dragostea: „Rareș Bogdan își suflecă mânecile pentru guvernare: «Nu voi ezita să fac acest pas pentru România»”

„Segmente prietenoase ale elitei”, aproape exclusiv din PSD, sunt sub controlul Chinei, care vizează să-și sporească „influența malignă” în România, atrage atenția un important think-tank

* Ipoteză-șoc în cazul „asasinei” Dariei Dughina. „Rușii au forțat-o să vină la Moscova, fără a-i spune adevăratul scop. A intrat sub camerele de supraveghere pregătite dinainte”

„Daria Dughina e victima propriilor idei și a propriului tată”, care „de 30 de ani predică ură, violență, extremism” / „Pe Daria a ucis-o tocmai doctrina tatălui ei”

VIDEO. Principalul propagandist al lui Putin recunoaște, în premieră, că Rusia are mari probleme cu producția de armament și cu mobilizarea populației

Încă un disident anti-Putin „s-a aruncat de la etaj”! Dan Rapoport avea 52 de ani și se refugiase în SUA pentru că-l sprijinise pe Navalnîi

* Trei fotbaliști ex-iugoslavi pun România în vitrina cupelor europene: CFR Cluj și FCSB în grupe, U Craiova eliminată la penalty-uri după ce conducea în prelungiri

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here