Încă un rateu în cursa pentru vaccinul anti-Covid: după AstraZeneca, și Johnson&Johnson oprește testele după ce un voluntar a făcut o boală “inexplicabilă”. În cursă rămân Moderna și BioNTech

0
1236
Istoria vaccinului Johnson&Johnson. Începerea producției de masă era programată pentru primăvara anului viitor. Suspendarea testelor dă peste cap întregul program

După suedezii de la AstraZeneca, și americanii de la Johnson&Johnson ies din cursa pentru descoperirea unui vaccin anti-Covid. Compania a anunțat oprirea testelor pe voluntari a serului după ce unul dintre voluntari s-a îmbolnăvit, anunță Agerpres.

Într-un comunicat, cei de la Johnson&Johnson explică: “Am oprit temporar dozarea suplimentară în toate testele noastre clinice ale unui vaccin experimental împotriva COVID-19, inclusiv toate testele din faza a treia, din cauza unei boli inexplicabile a unui participant“.

Johnson&Johnson s-a blocat, practic, în aceeași etapă în care se blocase luna trecută și AstraZeneca, firma suedeză care dezvoltă un vaccin anti-Covid alături de cercetătorii de la Oxford. Exact ca și în cazul americanilor, suedezii ajunseseră în faza a III-a (ultima) de testări, când vaccinul li se administrează unui număr de zeci de mii de voluntari din întreaga lume, pentru a urmări efectele. AstraZeneca a oprit testele după ce un voluntar din Spania a prezentat simptome “inexplicabile”. Johnson&Johnson ajunsese în faza a III-a și testa vaccinul propriu pe 60.000 de voluntari din întreaga lume.

Boala “inexplicabilă” a subiectului care a testat vaccinul Johnson&Johnson a fost investigată atât de medicii personali ai pacientului, cât și de un consiliu independent care monitorizează siguranța produsului.

Cele două evenimente – oprirea testărilor de către AstraZeneca și Johnson&Johnson – arată în primul rând două lucruri: 1) găsirea unui vaccin anti-Covid e mai grea decât se bănuia, 2) măsurile de precauție privind siguranța vaccinului chiar sunt luate în serios. Eșecurile au fost foarte costisitoare pentru cele două companii. Cu toate acestea, nu s-a mers mai departe, așa cum susțin teoriile conspirației ventilate pe Internet și care susțin că există un complot mondial, omenirea urmând să devină un cobai pentru afaceriștii veroși care vor să ascundă în vaccin și un cip.

În acest moment, două companii par să se îndrepte spre linia de finiș a găsirii unui vaccin, aproximativ în același timp. E vorba de americanii de la Moderna și de germanii de la BioNTech. Produsele acestora au trecut testele de faza a III-a și se îndreaptă spre omologarea oficială, după analizarea tuturor studiilor clinice.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

VIDEO. Soțul judecătoarei „anti-botniță” din Piatra Neamț a adus un autocar cu moldoveni în Piața Universității, ca să nu fie „îmbotnițați”. El a găsit vinovații pandemiei: masoneria, „cârpa”, „musulmanu’”

Triplă lovitură a Guvernului Orban, pe relația SUA: autostrada și calea ferată Constanța – Gdansk, Centrala de la Cernavodă și finanțarea cu 7 miliarde de dolari

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here