marți, februarie 27, 2024
AcasăNewsBREXIT loveşte şi cel mai scump fotbal din lume - Premier League....

BREXIT loveşte şi cel mai scump fotbal din lume – Premier League. Pe lista neagră se află şi alte sporturi din Marea Britanie

-

Ce ironie! 31 ianuarie nu este doar ultima zi de apartenenţă a Marii Britanii la UE, ci şi ultima zi de transferuri în fotbalul britanic pentru sezonul de iarnă. Iar coincidenţa nu e una banală, ci chiar cu efecte serioase asupra destinului marilor cluburi engleze devenite emblemă mondială în domeniu.

Într-un articol exclusiv publicat de cotidianul conservator The Telegraph, jurnaliştii descriu drept incertă şi complicată situaţia fotbalului britanic într-o piaţă foarte competitivă pe plan european.

„Ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană pe 31 ianuarie are drept consecinţă faptul că echipele din Premier League nu mai sunt în măsură să semneze contracte cu jucători europeni cu vârsta sub 18 ani, așa cum s-a întâmplat în trecut cu Paul Pogba, Cesc Fabregas, Hector Bellerin și mulţi alții”, scrie publicaţia britanică.

- Advertisement -

Această nouă situaţia provocată de Brexit va scădea forţa marilor cluburi engleze în raport cu alţi „grei” europeni precum Real Madrid, Barcelona (Spania), Bayern Munchen, Borrusia Dortmund (Germania), Juventus Torino, Internationale Milano (Italia), Paris Saint Germain, Olympique Lyon (Franţa).

Vremuri grele pentru Liverpool, Manchester United, Arsenal, Tottenham

Ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană produce efecte nu doar politice sau sociale, ci şi în plan sportiv. Un exemplu este Premier League, campionatul cel mai scump din lume, pentru care drepturile de televizare pe doar un singur sezon ajung la 4 miliarde de euro! Publicaţia The Guardian a făcut o analiză despre cât de bogat e fotbalul britanic în raport cu alte ţări.

În acest moment, jucătorii din UE de la cluburi din Marea Britanie pot semna contracte fără a fi nevoie de viză sau permis de muncă. Prin acest regulament, Premier League a devenit una dintre cele mai puternice piețe de business, care ar putea scădea însă după BREXIT.

- Advertisement -

Părăsirea UE va face mai dificilă misiunea unor cluburi mari ca Liverpool, Manchester United, Tottenham, Arsenal sau Chelsea să semneze contracte cu „stele” ale fotbalului internaţional, deoarece un număr mare de jucători nu ar îndeplini cerințele de viză pentru a obţine permisul de muncă în Marea Britanie.

Legătura între jucători şi meciurile jucate la echipele naţionale

Cadrul actual pentru jucătorii non-UE prevede că doar cei care au jucat cel puțin 30% din meciurile cu echipa lor naţională, în ultimii doi ani înainte de acord, pot semna un contract. Acest lucru se întâmplă ori de câte ori țara de origine se află pe primele zece locuri în clasamentul FIFA.

Dacă echipa din ţara de origine a unui jucător pe care cluburile engleze doresc să-l transfere se află pe locurile 11-20 în clasamentul FIFA, jucătorul în cauză trebuie să fi jucat 45% din meciurile echipei naţionale. Şi aşa mai departe: pentru locurile 21-30 în clasamentul FIFA, jucătorul are nevoie să fi jucat 60% din meciurile naţionalei respective etc.

Până la 154 de jucători din Premier League, adică 35,7%, conform unui raport al agenţiei EFE, aparțin ţărilor UE; Franța – cu 28 de jucători şi Spania – cu 26 sunt ţările care contribuie cu cel mai mare număr de jucători în campionatul de primă ligă britanic.

La aceste cifre trebuie să adăugăm 19 jucători europeni care nu aparțin UE, 23 de africani, 2 din Caraibe, 4 asiatici, 3 australieni și 2 americani. Jucătorii britanicii sunt în număr de 182, adică 42,2 %.

Conflict deschis între marile cluburi şi federaţie

Legat tocmai de acest subiect, federaţia engleză de fotbal vrea să impună cluburilor dreptul de a contracta cel mult 13 jucători din afara Marii Britanii, nu 17 cum au permis în prezent.

Decizia evident că a scandalizat coloşii din Premier League, ale căror afaceri se vor vedea afectate: vor transfera mai greu „perle” precum Neymar sau Mbappe, competiţia între ele va fi şi mai acerbă, nu vor mai atrage sume la fel de mari din publicitate şi vânzări de tricouri etc.

Federaţia, la rândul ei, susţine că e nevoie de o astfel de măsură întrucât astfel vor putea fi promovaţi mai mulţi jucători tineri de origine britanică.

Argumentele nu au convins însă cluburile, care au anunţat că vor merge în justiţie cu federaţia de fotbal.

31 ianuarie este şi ultima zi de transferuri în sezonul de iarnă în Marea Britanie, care ar putea fi şi ultima în materie de mişcare liberă pentru jucătorii de pe continent, afirmă Deutsche Welle.

Potrivit postului public de media german, nu doar fotbalul va fi afectat de Brexit. Pe lista incertitudinilor se află tenisul şi turneul celebru de la Wimbledon, rugby-ul şi alte sectoare în care britanicii excelează la nivel mondial.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Hoția lui Dragnea: și-a decontat deplasările în străinătate și la Parlament, și la PSD! Camarila lui zbura cu Țiriac Air

* BREXIT. Mesajul lui Iohannis pentru românii din Marea Britanie

* „Mitralieră” trage cu mizerii în Caramitru şi Funeriu: „V-aţi uitat la feţele voastre de proşti notorii? Nimicurilor, îmbuibaţi hidoşi, hahalere, slugi ai străinătăţii sorosiste!”

* ANALIZĂ. Versurile lui Tudor Gheorghe sunt mincinoase, înjură democrația și oftează după dictatură. „Scoate-mă din necuvinte / Dă-mă-n totalitarism!”

* Funeriu șterge pe jos cu „rapsodul PSD” Tudor Gheorghe: „Să-ți fie rușine, canalie…!”

* Postarea lui Funeriu „Să-ți fie rușine, canalie…!”, adresată rapsodului PSD-ist Tudor Gheorghe, e fenomen pe Facebook

* „Canalia talentată” Tudor Gheorghe, răspuns arogant pentru criticii săi. Stă la Techirghiol și face băi de nămol

* Funeriu, mesaj emoționant pentru cei care l-au înjurat că a dat de pământ cu Tudor Gheorghe, rapsodul PSD-ist

* Firea își mai bate un cui în coșciugul politic. Rapsodul PSD-ist Tudor Gheorghe, cetățean de onoare al Capitalei

- Advertisement -

1 COMENTARIU

  1. au mai fost ei 5 ani in afara europei dupa tragedia de la Heysel Stadium disaster!!!!!…sa joace intre ei pana le-o creste par in palme….ar trebui ca echipele de pe continent sa nu mai participe la nici o intalnire cu ei..valabil pentru toate sporturile…oricum din surse sigure mari finantatori ai cluburilor din insula incep sa-si reorienteze obiectivele si directiile..spre germania si italia….!!!sigur jurgen klopp va pleca in germania la Byern!!!..Josep „Pep” Guardiola Sala la juventus…José Mário dos Santos Félix Mourinho la PSG ….

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -