Daniel Horodniceanu, fostul procuror-șef al DIICOT și actualul vicepreședinte al CSM, dovedește aceeași aroganță și la o zi după izbucnirea scandalului privind comportamentul său inadmisibil față de doi polițiști care „îndrăzniseră” să-l oprească în trafic. Procurorul spune că e „regretabil” cum a reacționat, dar continuă să-i acuze pe polițiști, afirmând că i-au pregătit o înscenare și că l-au filmat pe ascuns.
Procurorul, care i-a amenințat pe cei doi polițiști și le-a vorbit jignitor, ca unor inferiori, pare în lumea lui mai departe, fără să realizeze cât de inadecvat este acest comportament. Horodniceanu i-a întrebat de mai multe ori pe polițiștii care-l opriseră în trafic cum au îndrăznit să facă una ca asta tocmai cu el, marele procuror-șef, și cum își permit să nu-l recunoască. Le-a dat legitimația de procuror în loc de buletin și i-a anunțat că-l va suna pe șeful IPJ, pentru a se ocupa de ei. Apoi le-a spus că n-au decât să îi dea ce sancțiune vor ei, că oricum o să se întâlnească la Iași cu niște mari granguri, sugerând că va avea grijă să-i pună cu botul pe labe.
Ziaristii.com a prezentat stenograma întregii discuții AICI.
La o zi după ce imaginile cu abuzul de putere al procurorului Horodniceanu au devenit publice, acesta a declarat pentru Digi 24 că regretă doar că a răspuns „provocării”. El se victimizează și sugerează o teorie a conspirației: de fapt, pretinde Horodniceanu, polițiștii s-au prefăcut că nu-l cunosc, au pus la punct o scenetă și l-au filmat pe ascuns, apoi au prelucrat filmul.
„Am asistat la o scenetă bine pusă la punct de doi polițiști care mă cunoșteau. Astăzi am aflat că această scenetă a fost și filmată, probabil cu un dispozitiv de înregistrare ascuns”
În continuare, procurorul nu sesizează că absolut toate replicile sale din filmul respectiv au fost nepotrivite, că atitudinea de vătaf pe moșie aduce aminte de ștabii din perioada comunistă și din anii regimului Iliescu, iar indignarea că e posibil să nu fie recunoscut de cineva este penibilă. Însuși faptul că se laudă în fața polițiștilor că le-a mărit salariile cu 15% printr-o intervenție la „interesul național” Gabriel Oprea spune multe despre Horodniceanu.
Iată poziția publică a fostului șef al DIICOT, după ce a devenit public incidentul în care a amenințat doi polițiști: „La prima vedere, pentru un personaj neutru, avem de a face cu un polițist la datorie, care rezistă presiunilor încercate de un procuror, oprit în trafic în mod corect. În realitate, lucrurile stau în alt mod: am fost oprit în trafic la ora 1.30, noaptea, de un echipaj al poliției rurale, fără a încălca vreo normă Rutieră. Am asistat la o scenetă bine pusă la punct de doi polițiști care mă cunoșteau,. Astăzi am aflat că această scenetă a fost și filmată, probabil cu un dispozitiv de înregistrare ascuns, și nu cu body-cam. Imaginile sunt, însă prelucrate, filmul având și alte pasaje, tăiate, însă. (…) Faptul că pretindeau că nu ne cunoaștem a fost de natură să mă provoace, odată în plus, și să reacționez astfel. Realizez că m-am aflat într-o situație provocată, dar ce este regretabil și îmi reproșez acest lucru, este că nu am rezistat provocării și, pe acest fond emoțional, probabil și combinat cu unele probleme personale, am reacționat în acest mod, care nu mă caracterizează”.
Sindicatul Europol, al polițiștilor, vrea excluderea lui Horodniceanu din magistratură
Sindicatul Europol, al polițiștilor din România, îl acuză însă pe Horodniceanu de tentativă de trafic de influență și cere fie să fie demis, fie să își dea demisia din magistratură.
Iată comunicatul sindicatului Europol:
„Având in vedere gravitatea afirmațiilor și a atitudinii la adresa Poliției Române, precum și impactul total negativ și umbra de îndoială aruncată de un asemenea comportament asupra justiției în general, magistraților în special,
SNPPC solicită:
- Domnului Horodniceanu:
– demisia din funcția de vicepreședinte al CSM! Nu este firesc ca un vicepreședinte CSM, aparator și garant al bunei funcționări a justiției, să aibe un asemenea comportament specific celor pe care DIICOT îi are în vedere atunci când își indeplinește atribuțiile.
– demisia din magistratură! Este timpul să plecati acasă domnule procuror și asta pentru că, prin cel putin tentativa de trafic de influență, dumneavoastră v-ați introdus singur într-o incompatibilitate crasă cu statutul de magistrat.
- CSM:
– declanșați cercetarea disciplinara a domnului Horodniceanu și luați măsurile care se impun. Nu este sănătos nici pentru români, nici pentru justiția din România, menținerea pe funcția din CSM dar și ca magistrat a unei persoane cu un vădit comportament duplicitar: dur și intransigent când alții încalcă legea dar sfidator și agresiv la adresa Poliției Române atunci când el încalcă legea și trebuie să-i suporte rigorile”.
Horodniceanu, ca șef al DIICOT, a deranjat puternica mafie de la Iași și e posibil să se simtă vânat. Dar asta nu scuză comportamentul său de vătaf
Într-adevăr, Horodniceanu s-a făcut remarcat în ultimii ani prin îndrăzneala de a intra în mafia din Iași. Procurorii de la DIICOT au anchetat personaje grele din oraș, inclusiv primarul și așa-ziși dezvoltatori imobiliari. Indivizi foarte bogați și cu relații au fost deranjați de anchetele procurorilor, de unde e posibil să provină și suspiciunea lui Horodniceanu că totul a fost o înscenare.
Însă indiferent dacă incidentul a fost sau nu premeditat, comportamentul procurorului-șef rămâne inadmisibil. Horodniceanu a arătat, pe parcursul întregii discuții, un dispreț suveran față de polițiști și s-a comportat ca și cum lui nu i s-ar aplica legile țării. Polițiștii aveau dreptul să-l oprească și să facă o verificare, indiferent că Horodniceanu era ministru, procuror sau șomer. Ceea ce a făcut procurorul-șef a fost abuz de putere.
TE PUI CU SPECIALII ?
Este posibil ca Horodniceanului sa-i fi facut cineva o inscenare. Dar asta dovedeste cat de dumnezeu se crede individul in judetul ala, cat de fraier este, pentru ca in fata unei inscenari n-ar trebui sa reactionezi asa si ca daca asa se comporta Horodniceanu cu niste „neica nimeni”, pe restul pulimii, care nu se ridica la inaltimea nasului domniei sale, nu da niciun scuipat.