De ce e șvaițer apărarea antiaeriană a Rusiei: corupția generalizată a falimentat sistemul de avertizare timpurie. În radare s-au băgat piese-cheie proaste, care costă câțiva cenți, dar au fost facturate cu sute de dolari

0
1318
Sistemul de radiolocație amplasat de Rusia la Kaliningrad. Rețeaua de radare este nefuncțională din cauza escrocheriilor făcute de generali cu piesele de schimb, relevă o anchetă de presă. FOTO: Vitali Nevar / TASS

Sistemul de avertizare timpurie al Rusiei în privința rachetelor și aparatelor inamice, care ar trebui să acopere întregul teritoriu al țării, este neoperațional din cauza corupției generalizate, relevă o anchetă a jurnaliștilor de investigații independenți ruși care scriu pe canalul de Telegram VChK-OGPU. Aceștia arată că în sistemul integrat de radare au fost băgate piese-cheie foarte ieftine, dar care au fost facturate cu sute de dolari bucata, ca fiind de cea mai înaltă calitate. Escrocheria a îmbogățit generali și afaceriști, dar a pus pe butuci tot sistemul antiaerian.

Sistemul de avertizare timpurie, construit încă de pe vremea URSS, a fost gândit pentru a asigura un câmp radar continuu pe întregul teritoriu al țării. Acesta ar trebui să detecteze rachetele balistice care pătrund neautorizat în Rusia. Dar înalți oficiali ai armatei au făcut acest sistem neoperațional escrocând statul. Anumite piese din sistemul de radare trebuie să fie ultraperformante. În Rusia nu se găsește așa ceva, astfel că respectivele piese sunt aduse din import și costă foarte mult.

Generalii au recurs însă la următoarea schemă: s-au adus piese foarte ieftine, de numai câțiva cenți bucata, și au fost facturate ca fiind piese de înaltă calitate, cu preț de sute de dolari fiecare. În timp ce o mână de ofițeri ruși și afaceriștii aflați în cârdășie cu ei s-au îmbogățit, sistemul defensiv național s-a prăbușit.

Această afacere, asupra căreia Putin a fost avertizat de mai multe ori de-a lungul anilor fără a lua vreo măsură, reprezintă o explicație indirectă a neașteptatei vulnerabilități de care dau dovadă rușii în fața atacurilor lansate de ucraineni. S-a ridicat întrebarea cum au putut fi depășite sistemele de avertizare atât de ușor și atât de frecvent. Dar dacă însuși sistemul cel mai important, cel de avertizare în caz de atac nuclear, a devenit nefuncțional din cauza corupției, e clar că lucrurile stau la fel și în celelalte cazuri.

Încă din primele săptămâni de război, Ucraina a ripostat foarte eficient pe teritoriul Rusiei. Elicoptere de luptă ucrainene au organizat un raid în martie anul trecut până la Belgorod, distrugând o rafinărie de petrol fără ca apărarea antiaeriană rusească să le detecteze. De atunci, atacurile s-au ținut lanț. Uneori, rachetele și dronele ucrainene au zburat sute de kilometri în interiorul teritoriului Rusiei, lovind aeroporturi unde erau ținute bombardiere strategice, rafinării, depozite de muniții și alte ținte strategice.

Iată mai jos traducerea anchetei făcute de VChK-OGPU și prezentată pe Twitter de istoricul militar britanic Chris Owen.

„Sub pretextul achiziționării de tranzistori scumpi protejați de interferențe și radiații, creierul radarului a fost aprovizionat cu piese ieftine, care nu puteau fi folosite în scopuri militare. Acest lucru a făcut posibilă o marjă de profit uriașă, o mie de tipuri diferite de componente radio au fost achiziționate pentru câțiva cenți și facturate cu sute de dolari fiecare”

„Se pare că o corupție generalizată a făcut ca sistemul de avertizare timpurie a rachetelor balistice al Rusiei să devină practic inutil. Se spune că escrocheriile comise de contractori au dus la utilizarea pe scară largă a unor componente străine nepotrivite.

Canalul de Telegram VChK-OGPU raportează că un scandal este pe cale să izbucnească în privința unei escrocherii făcute la înlocuirea componentelor care, potrivit acestuia, a paralizat radarele de avertizare timpurie ale Rusiei. Astfel de escrocherii au fost larg răspândite în achizițiile militare rusești, adesea cu complicitatea unor oficiali corupți.

Potrivit VChK-OGPU, „timp de mai mulți ani, Putin a primit numeroase memorii despre situația deplorabilă a sistemului rusesc de avertizare timpurie”.

„Toate asigurările privind «fiabilitatea unui câmp radar continuu» și înaltele performanțe tactice și tehnice ale detectoarelor de avertizare timpurie ale sistemului radar de la Voronej s-au dovedit a fi nefondate. Prețul mediu al fiecărui radar, înainte de criză, se ridica la peste 20 de miliarde de ruble (257 de milioane de dolari), iar producția de stații foarte prefabricate a fost realizată de RTI JSC, o filială a AFK «Sistema».

(…) Ca bază [a lucrării] au fost folosite dezvoltările din epoca sovietică ale Institutului de Cercetare Științifică a Radarelor cu rază lungă de acțiune (NIIDAR) și ale Institutului de Inginerie Radio a Academiei de Științe a URSS. Majoritatea componentelor, ca de obicei, au fost achiziționate din străinătate și, sub pretextul achiziționării de tranzistori scumpi protejați de interferențe și radiații, creierul radarului a fost aprovizionat cu piese ieftine, care nu puteau fi folosite în scopuri militare. Acest lucru a făcut posibilă o marjă de profit uriașă, o mie de tipuri diferite de componente radio au fost achiziționate pentru câțiva cenți și facturate cu sute de dolari fiecare.

Potrivit unei surse, rezultatul este acum că Rusia are radare instabile, care oferă o «fereastră de oportunitate» pentru a lovi teritoriul rusesc fără represalii.

Deși se construiesc stații costisitoare de-a lungul întregului perimetru al granițelor Rusiei, sistemul de informare a conducerii de vârf a țării cu privire la un atac cu rachete nu a fost, la rândul său, niciodată modernizat în mod serios. Este ca și cum ai pune noi senzori de incendiu digitali pe o alarmă analogică.

În perioada sovietică, Vimpel a fost principala întreprindere în domeniul dezvoltării sistemului de avertizare timpurie. A fost conectată cu institute și uzine, care în strânsă cooperare au rezolvat problema dezvoltării și funcționării sistemului.

După prăbușirea Uniunii Sovietice, Vimpel și-a pierdut rolul de lider, iar de pe vremea Uniunii Sovietice algoritmii săi nu au mai fost actualizați în mod serios.

(…) În ultimele decenii, lumea a dezvoltat în mod activ spațiul din apropierea Pământului și există deja sute de sateliți comerciali și militari pe orbitele terestre, care interferează adesea cu sistemele naționale de avertizare timpurie, deoarece toată matematica pentru aceasta a fost stabilită într-un mediu diferit din apropierea Pământului, când existau foarte puțini sateliți pe orbită”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Justiția lui Iohannis a mai fericit o familie PSD-istă, prin prescrierea faptelor: ex-primarul Pendiuc – de la 8 ani la 4 ani; fiica sa – de la 5 ani la achitare

* VIDEO. „Știi cine sunt eu? Da’ de ce nu știi? Las’ că-l sun pe șeful IPJ!” Abuzul grav al lui Horodniceanu, fost șef al DIICOT și actual „vice” al CSM, a fost tratat de doi polițiști ieșeni cu lecții de demnitate și de gramatică

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here