vineri, aprilie 19, 2024
AcasăNewsJustiția lui Iohannis a mai fericit o familie PSD-istă, prin prescrierea faptelor:...

Justiția lui Iohannis a mai fericit o familie PSD-istă, prin prescrierea faptelor: ex-primarul Pendiuc – de la 8 ani la 4 ani; fiica sa – de la 5 ani la achitare

-

Justiția română a înregistrat încă episod rușinos: fostul primar al Piteștiului, Tudor Pendiuc (PSD), și fiica sa, Emanuela Pendiuc, sunt noii beneficiari ai prescrierii faptelor. Politicianul a scăpat astfel de 4 ani de închisoare, față de sentința dată de prima instanță, când nu intervenise prescrierea. Fiica sa a scăpat complet de cei 5 ani primiți inițial, în dosarul „Publitrans”.

Tudor Pendiuc (68 de ani) – primar al orașului Pitești timp de 24 de ani (1992-2016), adică 6 mandate, sub „steagul” PSD – a fost condamnat definitiv, vineri, de Curtea de Apel Bucureşti, la 4 ani de închisoare cu executare.

El a fost judecat pentru luare de mită şi abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, în legătură cu achiziţia de autobuze pentru transportul public local.

La instanţa de fond – Tribunalul Bucureşti –, Pendiuc primise o condamnare de 8 ani închisoare, dar pedeapsa a fost redusă la jumătate de Curtea de Apel Bucureşti, după ce magistraţii au constatat că pentru infracţiunea de luare de mită, faptele s-au prescris, iar pentru abuz în serviciu, pedeapsa a fost scăzută de la 6 la 4 ani.

- Advertisement -

În acelaşi dosar, fiica primarului Tudor Pendiuc, Emanuela-Elena Pendiuc (42 de ani), a scăpat de o condamnare de 5 ani primită la instanţa de fond. Beizadeaua a fost achitată pentru spălare de bani, iar pentru indracțiunea de complicitate la luare de mită, faptele s-au prescris.

Ema Pendiuc a fost prezentatoare  și realizatoare de emisiuni la TVR. Scăpată prin prescrierea faptelor de cei 5 ani de închisoare primiți inițial, ea a rămas totuși fără apartamentul de lux din București pe care tatăl său l-a primit ca mită, pentru ea, de la un om de afaceri. Apartamentul costa 130.900 de euro, echivalentul la vremea respectivă a 475.812.18 de lei.

Ema Pendiuc și Tudor Pendiuc

În același dosar, alături de Tudor Pendiuc, alți doi inculpați au fost condamnați la închisoare cu executare: Gheorghe Văsîi şi Constantin Scarlat, reprezentanţi ai SC Girexim Universal SA şi SC CNCD SA. Ei au primit câte 4 ani.

- Advertisement -

Ceilalţi inculpaţi din dosar au scăpat de condamnări – fie prin achitare, fie prin prescrierea faptelor. Aceştia primiseră la instanţa de fond pedepse cuprinse între 4 ani şi 7 ani şi 8 luni închisoare.

Prejudiciu de 6,3 milioane de euro

Dosarul are legătură cu un contract de achiziţie a unor autobuze de către SC Publitrans 2000 SA, societate care asigură transportul public local în Piteşti, având ca acţionar unic Consiliul Local Piteşti.

Potrivit DNA, în strategia de dezvoltare durabilă a serviciului de transport public local de călători în Piteşti era prevăzut ca Publitrans să înlocuiască parcul auto cu 80 de autobuze noi, achiziţionate de Consiliul Local prin alocare de fonduri.

Anchetatorii susţin că fostul primar Tudor Pendiuc a făcut demersuri astfel încât, cu încălcarea prevederilor legale, să fie încheiat, executat şi prelungit un contract de asociere în participaţiune între Publitrans şi societăţile private CNCD și Girexim Universal SA, în avantajul celor două firme.

În această afacere minată de corupție, bugetul orașului Pitești a fost prejudiciat cu suma de 28.556.450,65 lei (la vremea respectivă, peste 6,3 milioane de euro), suma cu care Primăria Pitești s-a constituit parte civilă.

Ema Pendiuc n-a putut dovedi nici că bunica sa mai trăia când i-ar fi dat bani pentru a cumpăra apartamentul de lux!

În timpul procesului, Ema Pendiuc s-a apărat susținând că banii pentru apartament – 130.900 de euro – i-a avut din propriile economii, de la bunica sa și dintr-un împrumut de la un prieten, Inal Çagri, cetățean turc.

Această apărare fantezistă a fost desființată încă de la prima instanță. Completul de la Tribunalul București a constatat: „Instanța de judecată nu poate primi apărarea inculpatei Pendiuc Emanuela-Elena în sensul că apartamentul a fost achitat din fonduri proprii și din donații din partea bunicii (avansul contractului de vânzare-cumpărare), respectiv dintr-un împrumut de bani primit de la numitul Inal Cagri, în condițiile în care toate aceste afirmații sunt contrazise de probele administrate în cauză. Astfel, relativ la economiile pretins a fi fost făcute, deși inculpata a afirmat că a lucrat încă din timpul studenției, nu a reușit să facă dovada împrejurării că sumele de bani astfel câștigate îi ajungeau atât pentru plata chiriei, a utilităților și nevoilor proprii, cu atât mai mult cu cât în perioada de referință nu figurează cu depozite la bănci”.

În plus, Ema Pendiuc nu a putut face dovada că a primit o donație din partea bunicii sale, „nici măcar a faptului că bunica trăia la acel moment, totul rămânând doar la nivel declarativ”.

Mai mult: din declarațiile martorilor audiați în cauză, rezultă că nu a existat o relație sau un împrumut real de la Inal Çagri.

VIDEO: Promo-ul uneia dintre emisiunile realizate la TVR de Ema Pendiuc

Ema Pendiuc a fost condamnată la 5 ani de închisoare de Tribunalul București, în primă instanță, în 2020, după ce judecătorii au contopit pedepsele pentru cele două infracțiuni pentru care a fost găsită vinovată: 4 ani pentru complicitate la luare de mită, respectiv 3 ani pentru spălare de bani.

Instanța a ținut cont de circumstanțele personale ale fiicei fostului primar, în urmă cu trei ani: „Are 39 de ani, este căsătorită, are doi copii minori în ingrijire, studii superioare – Facultatea de sociologie și asistență socială –, este implicată în multiple proiecte ale societății civile destinate cu preponderență tinerilor, în prezent lucrează, nu este cunoscută cu antecedente penale, nu a recunoscut săvârșirea faptelor în ciuda unui probatoriu convingător și a unor apărări contradictorii și neadevărate, s-a prezentat la fiecare termen de judecata acordat”.

Judecătorii de la Tribunalul București explicau, în 2020, de ce Ema Pendiuc trebuie să execute în penitenciar sentința de 5 ani: „Instanța de judecată nu a putut reține în sarcina inculpatei circumstanțe atenuante, astfel încât să poată coborî pragul pedepsei până la un nivel care să poată permite suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei, fiind în situația în care, deși pedepsele aplicate sunt orientate spre minim, iar conduita inculpatei înainte de săvârșirea faptelor și după acest interval de timp ar putea-o recomanda pentru o pedeapsă neprivativă de libertate, totuși să nu poată dispune decît executarea pedepsei in mediu carceral”.

Toată aceste constatări ale magistraților a fost anulată de prescrierea faptelor, la care s-a ajuns prin tărăgănarea dosarului.

Doi corupți: primarul Tudor Pendiuc și fiica sa, Ema

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Miting leșinat al AUR, care a relansat sloganul securist „Nu ne vindem țara!”, paravanul după care FSN/PSD a jefuit economia României

* Deși țara fierbe, PSD și PNL încearcă să introducă noi pensii speciale!

* Se alege praful de PNRR! Banca Mondială anunță că România pierde banii pentru construirea a 27 de spitale noi, metroul din Cluj și campania națională de reîmpăduriri

* România TV a primit 12 milioane de lei, în ultimii 5 ani, doar de la Loterie! Așa finanțează clasa politică îndobitocirea poporului, pe banii lui

* Șoșoacă a aniversat Ziua Victoriei împreună cu ambasadorul rus Kuzmin. Pentru România, momentul din 1945 a însemnat trecerea totală sub control sovietic

* Prietenul lui Ponta e anchetat pentru că le-a dat rușilor (prin fugarul Șor) Aeroportul Chișinău. Iurie Leancă a fost prim-ministru, i-a făcut galerie lui Ponta la prezidențiale și a luat șpagă de la Șor

- Advertisement -

3 COMENTARII

    • SINGURUL PROIECT PENTRU romania EXECUTAT CU MAXIMA DETERMINARE, PRECIZIE SI UNIUNE ESTE „SCAPAM TOTI, RAMANEM CU TOT CE AM FURAT, NE DAM LEGI SA NU MAI PUTEM FI PEDEPSITI SI NE LUAM ‘justitia’, ADICA TOATA PUTEREA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -