„Armata dronelor”: 10.000 de ucraineni sunt instruiți să manevreze drone cu care bombardează și urmăresc forțele rusești

0
3040
Până acum au fost instruiți în mânuirea dronelor 7.000 din cei 10.000 de militari ucraineni care vor compune 60 de companii de luptă. Ucraina a avut în acest război un avantaj prin capacitatea de adaptare, iar folosirea inovației dronelor pe front a schimbat radical situația

Marea contraofensivă ucraineană va beneficia de sprijinul „armatei dronelor”, un corp de 10.000 de militari pe care Kievul i-a antrenat în manevrarea dispozitivelor pe front, cu diverse scopuri foarte importante în economia bătăliei. Aceste mici aparate îndeplinesc o varietate de misiuni, de la bombardarea forțelor inamice până la corectarea tirului artileriei în timp real și supravegherea teritoriului pe care urmează să avanseze trupele.

Așteptata operațiune militară a Ucrainei va avea de surmontat dezavantajul lipsei superiorității aeriene. În aceste împrejurări, folosirea micilor drone pentru a descoperi fortificațiile și grupările de forțe rusești se dovedește o improvizație salvatoare.

Dar lucrurile nu se opresc aici. Dronele pot fi modificate să transporte grenade. În anul scurs de la invazia rusească, sute de filme au arătat că aceste găselnițe se pot dovedi mortale. O mică dronă transportând o grenadă – la un loc, în valoare de câteva sute de dolari cel mult – poate scoate din luptă un tanc valorând milioane de dolari. Astfel de scene au putut fi văzute în timpul luptelor. Infanteriștii sunt și mai expuși, dronele lansând neauzite grenadele peste grupuri de oameni care se odihneau sau încercau să se strecoare prin tranșee.

Calculele prezentate de bloggerii militari sunt simple: pe parcursul unei zile, o dronă poate efectua până la 5 misiuni. Dacă un sfert dintre operatorii ucraineni se vor ocupa cu bombardarea pozițiilor rusești, rezultă 12.500 de misiuni pe zi – o presiune foarte mare asupra forțelor combatante inamice.

Vicepremierul ucrainean Mihailor Fedorov, care ocupă și poziția de ministru pentru inovare, spune că țara sa a antrenat 10.000 de piloți de drone.

Vicepremierul ucrainean a declarat că inițiativa „Armata dronelor” a strâns 325 de milioane de dolari, pentru a cumpăra aparatura necesară: „Am finalizat recent prima parte a proiectului de pregătire a piloților de drone; 10.000 de piloți au fost pregătiți în acest timp. Altfel spus, «Armata dronelor» se referă la dezvoltarea cuprinzătoare a sectorului UAV, atât din punct de vedere al producției, cât și din punct de vedere al utilizării acestora”.

El a precizat că s-au făcut donații venite din 110 țări din întreaga lume. Proiectul intenționează să formeze 60 de companii de luptă care să producă drone de atac, a adăugat el.

Anton Gherașcenko, consilier al ministrului de Interne al Ucrainei, spusese la un moment dat, pentru Newsweek.com: „Vom învinge mai repede și cu mai puține pierderi dacă vom avea zeci de mii, sute de mii de drone de recunoaștere și de luptă. Avem nevoie de aviație de luptă, despre care s-a discutat mult în ultima vreme. Și, de asemenea, așa cum spun adesea – acest război este un război al dronelor, ele sunt super-arma aici”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Justiția lui Iohannis a mai fericit o familie PSD-istă, prin prescrierea faptelor: ex-primarul Pendiuc – de la 8 ani la 4 ani; fiica sa – de la 5 ani la achitare

* VIDEO. „Știi cine sunt eu? Da’ de ce nu știi? Las’ că-l sun pe șeful IPJ!” Abuzul grav al lui Horodniceanu, fost șef al DIICOT și actual „vice” al CSM, a fost tratat de doi polițiști ieșeni cu lecții de demnitate și de gramatică

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here