Haos generalizat: Guvernul obligă primăriile să facă economii inclusiv la hârtie igienică, pentru a le lua apoi banii și a-i băga în pușculița lui Ciolacu – fondul de rezervă

6
340
Marcel Ciolacu, un habarnist periculos

Statul român a intrat într-o degringoladă generalizată: primarii se plâng că Guvernul îi obligă să taie investițiile și să facă economii aberante pentru a rezulta un excedent care să fie apoi luat și băgat în fondul de rezervă al Executivului – de fapt, pușculița premierului Marcel Ciolacu. În acest moment, situația din România a început să semene cu ce din ultimii ani ai epocii Ceaușescu, când se făceau economii aberante, pe de o parte, și cheltuieli uriașe inutile, pe de alta.

„Este jaf la drumul mare! Parangheliile pot fi finanțate, dar investițiile nu!”, reclamă mai mulți primari cu care au stat de vorbă reporterii HotNews.ro. Confruntat cu cheltuielile bugetare scăpate de sub control din cauza inepției fostului minitru de Finanțe, Adrian Câciu, și a alimentării mafiilor de partid, Guvernul României s-a apucat să reacționeze haotic. Una din măsuri este proiectul de Ordonanță de Urgență prin care Ciolacu vrea să plafoneze cheltuielile din ultimele două luni ale anului (noiembrie-decembrie) la media primelor 10 luni. Măsura va bloca investițiile locale, spun primarii.

Nu doar investițiile sunt afectate, dar se ajunge până la utilizarea toaletelor. Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, le-a cerut joi primarilor să facă economie la hârtie igienică. „Nu putem continua cu cumpărarea de hârtie igienică cu baxul de la Metro doar ca să nu se piardă banii”, a spus acesta. „Categoriile de cheltuieli din proiectul de OUG sunt cele care în noiembrie și decembrie cresc, în medie, de 4 ori, ceea ce e inexplicabil. Nu ne dorim să generăm blocaje, ci o cheltuială rațională a banilor”, a adăugat Boloș.

Primarii au replicat că n-au o problemă cu plafonarea cheltuielilor curente, dar că Guvernul ascunde de fapt, în spatele acestor exemple, adevărata sa țintă – stoparea investițiilor.
O altă minciună sfruntată spusă de ministrul Finanțelor la întâlnirea cu primarii a fost că aceștia trebuie să facă economii așa cum face și Guvernul. Dar exact în aceeași zi apăreau cifrele care demonstrau contrariul: în luna septembrie, cheltuielile Guvernului au crescut din nou până la un nivel record, deficitul bugetar majorându-se cu încă 14 miliarde de lei (aproape 3 miliarde de euro). Totul, într-o singură lună!

În realitate, spun primarii, nu deficitul este vizat, ci creșterea puterii prim-ministrului PSD. Conform proiectului de OUG, excedentul care va rezulta din plafonarea investițiilor făcute de autoritățile locale se va duce la fondul de rezervă al Guvernului, care e la dispoziția lui Ciolacu.

De aici, în ultimele două luni, premierul va dispune arbitrar, în funcție de preferințe, unde se vor duce banii. Dispare astfel orice aparență de legalitate, echitate și împărțire a banilor conform unor reguli, revenindu-se la un sistem abuziv, discreționar, în care o mână de oameni aflați în fruntea țării fac ce vor.

Deja efectele se văd, pentru că primarilor le e frică să mai vorbească deschis, de teamă că pixul premierului Ciolacu nu va ajunge pe cererile lor de finanțare.

Conform proiectului de OUG, doar anumite cheltuieli vor fi exceptate de la plafonare, prin intermediul unor memorandumuri aprobate de la caz la caz.

Unul dintre cei care au acceptat totuși să explice situația a fost Radu Mihaiu, primarul USR al Sectorului 2, care a vorbit pentru HotNews.ro: „Proiectul de OUG este unul profund nociv, care nu ține cont de felul în care își planifică ordonatorii principali de credite execuția bugetară. Acest proiect de ordonanță îi lovește cu precădere pe cei care au pus foarte mulți bani pentru investiții. De ce? Pentru că ciclul investițional este de așa natură încât în primele luni ale anului, până se aprobă bugetul, până se fac licitațiile, nu se cheltuiesc bani pe investiții. Asta se întâmplă în ultima parte a anului. Dar Guvernul spune că se pot face investiții în limita mediei lunare din primele zece luni. Asta înseamnă că, practic, nu vom mai putea finaliza investițiile, înseamnă șantiere abandonate, faptul că nu se mai pot plăti contractările. Facturile se pot emite abia după ce se face recepția. Lucrările de investiții se încep de regulă după aprobarea bugetului, se muncește vara, majoritatea investițiilor se încheie toamna-iarna. Acest lucru este foarte bine cunoscut de către cei care au de a face cu bugetarea și execuția bugetară”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Veniturile secretizate ale șefilor ASF: 180.000 de euro pe an + decontarea cheltuielilor (încă 26.000 €/an). Toți angajații iau 16 salarii pe an! „Cel mai prost angajat primește minimum 7.000 de lei net de Ziua ASF”

* Prăpădul PSD-PNL. Cu Câciu la Finanțe, datoria externă a României a crescut cu 173,4 miliarde de lei, adică 3% din PIB – un record absolut!

* Aberație: un elev cu media 1,97 primește bursă de merit, elevi cu medii peste 9,00 nu primesc!

* Rareș Bogdan anunță sinuciderea PNL în București: „Candidatul nostru la Primărie nu va fi Nicușor Dan! Nu e un primar bun. În 2020 l-a susținut Orban, nu noi! Atunci trebuia să fiu eu candidatul, dar lui Orban i-a fost frică…”

* Șmecheria scârboasă prin care fostul șef al Curții de Apel Constanța și-a crescut pensia de la 5.400 la 6.400 de euro: s-a detașat o lună la Penitenciarul Poarta Albă, apoi s-a pensionat la 51 de ani!

* Colcăială printre „specialii” care au capturat România: judecătoarea Ana Maria Chirilă – arestată pentru că sprijinea traficanții de droguri; judecătoarea Gabriela Mazilu – prinsă cu 6 milioane de euro nejustificați

* USR acuză represalii în stil mafiot din partea șefului ANPC. Prin intermediul unui off-shore, PSD-istul ar lua taxă de protecție de la proprietarii restaurantelor din Herăstrău închise de Clotilde Armand

* SUA ne avertizează: Rusia va încerca să deturneze alegerile din România, de anul viitor! Planul diabolic al Moscovei de a „otrăvi” democrația din aproape 100 de țări

* VIDEO. „Allahu Akbar!” Film viral cu un cântăreț palestinian din Gaza în delir când Hamas trage cu rachete și plângând disperat, câteva minute mai târziu, când Israelul ripostează

* Liiceanu câștigă definitiv procesul de calomnie cu Gâdea și Antena 3. Pe lângă cei 20.000 de euro daune morale, calomniatorii trebuie să achite și cheltuielile de judecată

6 COMENTARII

 1. „Majorările din Justiție configurează deja o castă: pensia medie a magistraților e de 10 ori mai mare decât pensia media pe economie, la o perioadă de activitate la jumătate”

  ACESTA ESTE UN JAF ?

  • „Și încă nu s-a terminat: Documentul MF atenționează că urmează un nou val de litigii
   Nota de informare a MF atrage atenția că fenomenul continuă să se rostogolească și urmează un nou val litigios, având ca obiect, printre altele:

   acordarea de daune morale, motivat de de desfășurarea activității (în instanțe și parchete) în condiții ce le afectează sănătatea
   acordarea unor sume aferente posturilor vacante (de exemplu, salariile celor aflați în concediu pentru creșterea copilului să le fie distribuit colegilor, pentru că ei ar prelua și munca acestora)”

   ACESTA ESTE UN JAF ?

 2. noi suntem de vina pentru ca 60 la suta nu iesim la vot. Asa am ajuns ca acei nepriceputi care ne conduc cu ochii la sondaje sa ne injure de fapt tot timpul. Va place ranjetul din poza sau mergeti la vot.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here