Tot ce nu știai despre Halloween

0
148

Halloween, sărbătorită pe 31 octombrie, este o sărbătoare populară în multe părți ale lumii, cu tradiții și obiceiuri fascinante care au evoluat de-a lungul secolelor. Această sărbătoare are rădăcini adânci în istorie și oferă oportunități unice pentru distracție și înfricoșare.

În România, sărbătoarea a devenit populară grație influenței pop culture și implicit filmelor, serialelor americane. Învață engleza cu Burlington English ca să poți înțelege cât mai multe referințe despre cultura ameticană!

Curiozități interesante despre Halloween

1. Originea numelui. Numele „Halloween” provine din „All Hallows’ Eve”, care înseamnă „Seara Tuturor Sfinților.” Este o sărbătoare cu conotații religioase, care precede „Ziua Tuturor Sfinților” sau „All Saints’ Day”, care are loc pe 1 noiembrie în calendarul creștin.

2. Originea tradițiilor. Halloween-ul are origini străvechi, care se pot regăsi în tradițiile celtice, romane și creștine. De exemplu, festivalul celtic Samhain, care marca sfârșitul verii și începutul iernii, a avut un impact semnificativ asupra dezvoltării Halloween-ului.

3. Jack-o’-Lanterns. Aceste lămpi sculptate din dovleci sunt un simbol iconic al Halloween-ului. Legenda spune că un om numit Jack a păcălit diavolul și nu a fost lăsat nici în Rai, nici în Infern după moarte, fiind condamnat să umble prin întuneric cu o lanternă făcută dintr-un năpârcă. Dovleacul a înlocuit năpârca în tradiția americană.

4. Costumele de Halloween. Tradiția de a purta costume înfricoșătoare sau amuzante de Halloween a început în Europa Medievală. Oamenii obișnuiau să se îmbrace în haine și măști pentru a speria spiritele rele care, credeau ei, pătrundeau în lumea lor în această noapte.

5. Colindatul. Un alt aspect iconic al Halloween-ului este colindatul pentru dulciuri, cunoscut sub numele de „trick-or-treat.” Această tradiție se bazează pe credința că spiritele rele erau în căutare de ofrande. Oamenii le ofereau dulciuri pentru a le îndepărta.

6. Cel mai mare dovleac din lume. În fiecare an, concursuri pentru cel mai mare dovleac sculptat au loc în Statele Unite ale Americii. În 2016, a fost înregistrat un record mondial pentru cel mai mare dovleac sculptat, care cântărea aproape 2.000 de kilograme!

7. Filme de groază. Halloween-ul este momentul perfect pentru a viziona filme de groază. Clasice precum „Halloween” (1978) și „The Exorcist” (1973) au devenit tradiții de vizionare pentru mulți oameni în această perioadă a anului.

8. Ursul Panda de Halloween. Deși nu este un animal înfricoșător, Panda a devenit un costum popular de Halloween în ultimii ani. Acest lucru se datorează în parte fascinației globale pentru acești urși uriași, dar și faptului că costumele de panda sunt adorabile și ușor de recunoscut.

9. Halloween în întreaga lume. Deși Halloween-ul este cel mai popular în SUA, sărbătoarea este celebrată și în alte părți ale lumii. În Irlanda, de exemplu, locul de origine al Halloween-ului, există parade și festivaluri în această perioadă.

10. Înfricoșătorul Haunted House. Casele bântuite temporare sunt o atracție populară în timpul sezonului de Halloween. Oamenii se străduiesc să creeze experiențe înfricoșătoare pentru vizitatori, cu pasaje întunecate, actori costumați în monștri și efecte speciale.

11. Înregistrări paranormale. Mulți oameni cred că Halloween-ul este momentul perfect pentru a căuta activitate paranormală. Astfel, se organizează excursii și se înregistrează activitate paranormală în locuri bântuite celebre.

12. Gogoșile de Halloween. Gogoșile cu glazură portocalie și negricioasă sunt o delicatesă specifică Halloween-ului. Acestea sunt adesea decorate cu modele înfricoșătoare sau tematice.

În concluzie, Halloween-ul este o sărbătoare fascinantă cu o istorie bogată și tradiții variate. De la costume și gogoși până la legendele și miturile care înconjoară sărbătoarea, Halloween-ul aduce un amestec unic de distracție și înfricoșare în viața noastră în fiecare an. Este o ocazie excelentă de a celebra în mod creativ și de a împărtăși amintiri pline de farmec cu prietenii și familia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here