Aberație: un elev cu media 1,97 primește bursă de merit, elevi cu medii peste 9,00 nu primesc!

2
1096
Ligia Deca, ministrul impus de Klaus Iohannis la Educație

O incredibilă aberație legislativă a dus la situații revoltătoare în privința felului în care se acordă bursele de merit pentru elevi. Unii primesc acest tip de bursă deși la Evaluarea Națională au luat medii de 3 sau 4, alții nu primesc deși au luat peste 9. Un caz extrem este în Prahova, unde un elev ia bursă de merit cu media 1,97!

Un elev de la Liceul Tehnologic Agricol Bărcănești (judeţul Prahova) va primi bursă de merit cu media 1,97! Această aberație este posibilă pentru că, potrivit metodologiei aprobate de Ministerul Educației pentru acest an, elevii pot lua bursă de merit dacă se află între primii 30% din clasă, pe baza rezultatului obținut la Evaluarea Națională.

Directorul liceului din Bărcănești, Viorica Rădulescu, a explicat pentru Observatorul Prahovean: „Este un elev de la profesională. A intrat cu media 1,97 și s-a încadrat să primească această bursă de merit, potrivit metodologiei-cadru. Avem, la noi în liceu, 46 de elevi care primesc această recompensă în bani. Noi aplicăm legea în forma în care este ea, indiferent de cât de normală sau nu este o astfel de situație”.

Acest caz extrem apare după ce în weekend s-a aflat de un alt elev cu medie sub 5,00 care va primi bursă de merit. Este vorba despre un elev de la Liceul Tehnologic „Elie Radu”, a cărui medie la Evaluarea Națională a fost de 4,59.

Directoarea liceului din Ploiești, Mădălina Boteanu, a declarat pentru Observatorul Prahovean: „Avem copii la liceu cu media 9,86. Coborâm lista și ultima medie, la profesională, a unui elev care primește anula acesta bursă de merit e 4,59. Vorbim de acele cazuri de elevi admiși la liceu cu note la Evaluarea Națională de 2 și 3”.

La polul opus, tot în județul Prahova, se află elevi cu medii de pe 9,00, de la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Ploiești, care nu primesc o astfel de bursă de merit. Fiind vorba de un liceu de elită, ei nu s-au încadrat în procentul de 30% dintr-o clasă, impus de Ministerul Educației.

Directorul Colegiului Național „Mihai Viteazul” din Ploiești, Gabriel Țaga, e revoltat: „E o discriminare. Să se numească oricum altfel, dar nu «de merit»”.

Ministrul Educației, Ligia Deca (40 de ani), a explicat luna trecută că va exista o competiţie sănătoasă, în interiorul fiecărei clase, pentru acei primi 30% dintre elevi care iau bursa de merit.

„Ideea este următoarea: copiii performează atunci când intră într-un soi de competiţie sănătoasă, întâi cu sine şi apoi cu cei pe care îi au în jurul lor, cu colegii lor de clasă. Ideea este nu să comparăm medii, care, de altfel, arată foarte diferit de la o şcoală la alta, ci să-i susţinem pe cei care performează cel mai bine în fiecare clasă. Asta înseamnă că va exista o competiţie, din nou, cu fair-play, sănătoasă, în interiorul fiecărei clase, pentru acei primi 30% care iau bursa de merit. Asta înseamnă că, în fiecare an, ei îşi vor depăşi întâi propriile limite şi apoi vor intra într-un soi de competiţie unii cu ceilalţi, ceea ce împinge în sus întregul corp al elevilor din România”, a afirmat Ligia Deca în septembrie 2023, conform News.ro.

Urmarea „măreței” viziuni ministeriale: după atâta „competiție sănătoasă”, un elev „care performează” cu media 1,97 primește bursă de merit, iar alții cu medii de peste 9,00 nu se încadrează la o asemenea recompensă! Probabil că ei nu „performează” ca elevul de 1,97 sau n-a intrat într-o „competiție sănătoasă”…

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Haita PSD-PNL a trimis controlul la Hidroelectrica după ce pilele susținute politic nu s-au calificat pentru faza finală a selecției directorilor

* Un candidat PNL își vrea înapoi banii cu care a fost pus să-și cumpere locul în Parlament! Șeful filialei PNL Iași, fostul ministru Costel Alexe, i-a cerut 30.000 de euro

* Unul dintre marii golani ai politicii românești – numit pe 9 ani consilier la Curtea de Conturi! Grobianul Aurelian Bădulescu (PSD), omul Gabrielei Firea, și-a șters toate mârlăniile și comentariile antisemite de pe Facebook

* Rareș Bogdan anunță sinuciderea PNL în București: „Candidatul nostru la Primărie nu va fi Nicușor Dan! Nu e un primar bun. În 2020 l-a susținut Orban, nu noi! Atunci trebuia să fiu eu candidatul, dar lui Orban i-a fost frică…”

* Șmecheria scârboasă prin care fostul șef al Curții de Apel Constanța și-a crescut pensia de la 5.400 la 6.400 de euro: s-a detașat o lună la Penitenciarul Poarta Albă, apoi s-a pensionat la 51 de ani!

* Colcăială printre „specialii” care au capturat România: judecătoarea Ana Maria Chirilă – arestată pentru că sprijinea traficanții de droguri; judecătoarea Gabriela Mazilu – prinsă cu 6 milioane de euro nejustificați

* USR acuză represalii în stil mafiot din partea șefului ANPC, care, prin intermediul unui off-shore, ar lua taxă de protecție de la proprietarii restaurantelor din Herăstrău închise de Clotilde Armand

* A doua extrădare a unui PSD-ist fugar. Fost deputat, șantajistul a fost adus din Italia, la 7 ani după revenirea forțată din Dubai

* SUA ne avertizează: Rusia va încerca să deturneze alegerile din România, de anul viitor! Planul diabolic al Moscovei de a „otrăvi” democrația din aproape 100 de țări

* Un document excepțional: scrisoarea Mitropolitului pro-rus de la Chișinău către șeful său de la Moscova, Patriarhul Kirill, în care face pulbere Rusia putinistă! / „Amestecul agresiv al Rusiei în afacerile Ucrainei și ale Moldovei” / „Așa-numita «Lume Rusă» este străină aspirațiilor și valorilor noastre naționale” / „Moscova nu a înțeles că poporul din Moldova are rădăcini latine” / „Republica Moldova se va reuni inevitabil cu România”

2 COMENTARII

  1. O lege neo-comunista! In spiritul progresist din America sau ”woke” sau cum vreti sa-i spuneti. Nu se mai premiaza VALOAREA, MERITUL! Toti trebuie sa fim egali! Si se ajunge la aberatiile mentionate in articol. Vor fi multe altele, in toata tara!
    Daca aceasta jalnica ministra a educatiei a propus legea din naivitate, acum, daca nu o modifica rapid, inseamna ca asta isi doreste! TARA TE VREA PROST!
    Ma intreb, PNL, un partid care se vrea de dreapta, cum va putea cere votul alegatorilor in 2024 daca a promovat aceasta lege inepta?
    De PSD nu zic nimic, n-am nici o speranta de la ei…

  2. Daca nu v-ati dat seama pana acum, PNL-ul e tot un PSD, vopsit altfel! Functioneaza dupa aceeasi structura piramidala mafiota si aceleasi principii loialiste, meritocratia e un neologism pe care nu l-au introdus inca in dictionarul de partid! Au ajuns repetentii clasei sa ia bursa de merit! Nici nu ma mai mir, atat timp cat repetentii clasei conduc Romania!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here