Guvernul a fost dat în judecată la Curtea de Apel de USR, care încearcă să desecretizeze astfel dosarul de revoluționar pe care și l-a tras Marcel Ciolacu, liderul PSD. Deși în decembrie 1989 n-a fost nicio revoluție în Buzău, actualul președinte al social-democraților și-a scos certificat de luptător cu merite deosebite, a primit pământ gratis și poate obține oricând o indemnizație de 6.000 de lei lunar pentru „faptele de eroism” de la căderea lui Ceaușescu.
Conform legii, pot cere și primi certificat de revoluționar cei care demostrează că au jucat un rol activ împotriva regimului Ceaușescu până la data de 22 decembrie 1989, ora 12.10. În cazul Buzăului și al lui Ciolacu personal, mistificarea este cu mult mai gravă decât în alte cazuri. PSD-ul a tras sforile prin secretarul de stat pentru revoluționari, declarând Buzăul oraș-martir al revoluției din 1989 tocmai pentru a permite eliberarea de certificate pentru șmecherii din partid – între care și Ciolacu.
Ciolacu, „luptător cu rol determinant“ într-un oraș unde n-a existat revoluție!
Dar în Buzău n-a fost, de fapt, nicio revoluție. Populația a ieșit în stradă nu înainte, ci după fuga lui Ceaușescu, adică după 22 decembrie, ora 12.10. Practic, la acea oră revoluția învinsese deja, iar regimul Ceaușescu se prăbușise. N-a existat nicio confruntare între forțele de miliție și Securitate, pe de o parte, și manifestanții pentru democrație, pe de alta, din simplul motiv că până să cadă Ceaușescu n-a ieșit nimeni în stradă să conteste regimul!
Abia după ce au văzut la televizor că dictatorul a fugit și puterea a fost preluată în București de Armată și de revoluționari, în Buzău au apărut pe străzi și locuitorii. Numeroși oameni, între care foarte mulți oportuniști, au dat năvală la sediul Primăriei și al Comitetului județean de Partid, întocmind prima listă a Consiliului Frontului Salvării Naționale pe județ. Ciolacu pretinde că el a fost cel care le-ar fi propus colegilor de serviciu să meargă la Comitetul județean, dar în actele de la întocmirea CFSN numele liderului actual al PSD nu apare deloc!
Singura parte a declarației lui Ciolacu confirmată cu claritate de alte persoane este aceea că, „în zilele revoluției”, era și el unul dintre cei mulți care se învârteau prin sediul Palatului Comunal din Buzău unde se aflau toate instituțiile puterii.
După 22 decembrie 1989, în Buzău au murit totuși mai mulți militari după ce, în cursul nopții, soldații din două unități au tras unii în alții crezând fiecare că dincolo ar fi teroriști. Odată cu venirea zorilor, s-a constatat însă eroarea: Armata se bătuse cu ea însăși.
Obținerea certificatului de revoluționar l-a ajutat pe membrul de partid Ciolacu să ciugulească de la stat un teren de un hectar pe care l-a și vândut. Certificatul permitea și încasarea unei indemnizații lunare
În anii 1990, Ciolacu – pe atunci șomer, dar membru de partid – a profitat de declararea Buzăului oraș martir al Revoluției și și-a scos certificat de revoluționar în baza căruia a primit un hectar de teren în comuna buzoiană Săpoca – pe care l-a și vândut. Certificatul mai permitea și încasarea unei indemnizații lunare. Nu e clar dacă Marcel Ciolacu și-a luat această indemnizație, deoarece Guvernul refuză să răspundă și la această întrebare.
În 2016, DNA a dat iama în mafia PSD a certificatelor de revoluționar, arestând mai multe persoane într-un dosar în care se făcea acuzația că mai multe localități din țară – între care și Buzău – au primit abuziv titlul de orașe-martir, pentru ca anumiți indivizi să-și poată scoate certificatele râvnite.
La începutul lui 2019, Marcel Ciolacu a depus cerere pentru a obține ultimul titlu apărut conform legii: cel de “luptător cu rol determinant în victoria Revoluției Române”. A primit certificatul și acum poate primi o indemnizație lunară de 6.000 de lei.
USR a cerut în august dosarul de revoluționar al lui Ciolacu, dar Guvernul a răspuns prin secretizarea actelor!
USR a încercat, în luna august 2022, să obțină de la Secretariatul de Stat pentru Recunoașterea Meritelor Luptătorilor împotriva Regimului Comunist (SSRML) informații despre dosarul de revoluționar al lui Ciolacu. Guvernul a refuzat să divulge însă orice date, secretizând documentul!
Acum, USR a deschis la Curtea de Apel, prin avocatul Teodora Stoian, o acțiune prin care cere desecretizarea dosarului de revoluționar al liderului PSD, considerând că e vorba de informații de interes public.
De asemenea, USR cere instanței să oblige Guvernul să spună opiniei publice dacă Marcel Ciolacu și-a încasat indemnizațiile lunare obținute prin certificatul de revoluționar și să anunțe toate drepturile, beneficiile, bunurile mobile și/sau imobile primite de-a lungul timpului datorită documentului.
Ghinea: „Marcel Ciolacu este un fals revoluționar, la Buzău nu a fost nicio revoluție. Este o fraudă cap-coadă, omul acesta, în anii ‘90, când era șomer, a vrut să aibă beneficii materiale și acum îi este rușine de acest lucru“
Cristian Ghinea, coordonator al Departamentului de Politici Publice al USR, a explicat demersul: „Marcel Ciolacu este un fals revoluționar, la Buzău nu a fost nicio revoluție. La DNA este și un proces penal, pornit în 2016, pentru că a fost declarat ilegal Buzăul ca un oraș al revoluției, de către secretarul de stat pentru revoluționari pus de PSD, ca să se poată da certificate de luptător cu merite deosebite. Marcel Ciolacu a avut beneficii materiale din postura de revoluționar. În anii ‘90, a primit pământ în comuna Săpoca, pe care l-a vândut ulterior. Este o fraudă și opinia publică trebuie să vadă ce conține dosarul de revoluționar al lui Marcel Ciolacu. Noi l-am cerut la Secretariatul de Stat pentru revoluționari și nu l-am primit, motiv pentru care am deschis procesul. Este o fraudă cap-coadă, omul acesta, în anii ‘90, când era șomer, a vrut să aibă beneficii materiale și acum îi este rușine de acest lucru, spune că nu a ridicat certificatul. Dar, l-a cerut – în 2019, a cerut certificat pentru noua categorie de revoluționari – și poate oricând să ceară indemnizația lunară de 6.000 de lei brut”.
Acest element a participat la evenimentele din ’89 la fel ca eu, lângă soba cu lemne și tăcând mâlc în Bistrița….
Așa și ăsta.
La fel si eu draga Levente. Eu mai taiasem si porcul si aveam si damigeana cu vin. Undeva prin fundul Moldovei. A doua zi „revolutionarii” din sat au vandalizat primaria, iar ala care a fugit cu grosul prazii a ajuns ulterior primar. PS Culmea e ca prin 1994 un „erou al revolutiei” gen ciolacul mi-a spus ca contra unei sume si a altor shmelarii ma poate face erou mintenash. Nu sunt erou al revolutiei nici in ziua de azi.