Treptat, încep să apară răspunsurile la semnele de întrebare asupra circumstanțelor în care a pierit marți întreaga conducere a Grupului Wagner. Într-o analiză a evenimentelor din această săptămână, Institutul pentru Studierea Războiului (ISW, din SUA) scrie că avionul în care se aflau Prigojin și locotenenții săi a fost doborât de GRU – serviciul de spionaj militar al Rusiei. Acesta a fost ultimul pas dintr-o operațiune lentă, care a început acum două luni, după rebeliunea eșuată a lui Prigojin.
Obiectivul fixat de Putin pentru GRU este preluarea afacerilor Wagner în statele africane. Serviciile de informații militare au pregătit 20.000 de militari care le vor lua locul mercenarilor din gruparea acum decapitată prin uciderea lui Prigojin, a comandantului operativ Utkin și a celorlalți șefi ai companiei.
La aceste răspunsuri (cine și de ce) se adaugă un al treilea, vizând momentul ales de GRU pentru a lichida conducerea Wagner. Prigojin și-a dat seama că se pregătește scoaterea sa de pe piața africană și a luat măsuri să blocheze GRU. Așa s-ar explica și plecarea sa intempestivă, săptămâna trecută, în Africa. La întoarcere, GRU l-a lichidat.
Faptul că în această poveste a fost implicat spionajul militar rusesc dă răspuns și la o altă întrebare apărută după doborârea avionului: de ce ar fi ales Putin această manieră brutală, publică și zgomotoasă de a-l elimina pe Prigojin. Explicația: acesta este stilul de lucru specific al GRU, un serviciu secret care nu acționează subtil, precum SVR (serviciul de spionaj extern al Rusiei), ci brutal. GRU a fost implicat, în ultimul deceniu, în astfel de operațiuni ostentative, cum ar fi otrăvirile din Marea Britanie, tentativele de asasinat cu Noviciok și aruncarea în aer a unor depozite de muniție de pe teritoriul anumitor țări UE.
The person reported in the leak as running the displacement operation was Gen. Andrey Averyanov – the same guy who ran the assassination projects against Skripals, Gebrev etc. Now it’s clear why he was presented to African leaders last month:https://t.co/PIuhc2TdmT
— Christo Grozev (@christogrozev) August 23, 2023
Operațiunea de lichidare a conducerii Wagner i-a revenit, scriu multiple surse rusești, lui Andrei Averianov, generalul GRU care s-a ocupat, printre altele, și de tentativele de asasinat cu Noviciok comise asupra fostului spion rus Serghei Skripal (în Marea Britanie) și asupra afaceristului bulgar Emilian Gebrev, al cărui depozit de armament și muniție din Bulgaria a fost și aruncat în aer de GRU.
Mai jos, explicațiile ISW privind conjunctura lichidării lui Prigojin. În final, așadar, totul se reduce la afaceri: GRU înlocuiește Wagner în țările africane, unde mercenarii lui Prigojin făceau bani din protejarea unor dictatori și exploatarea unor mine de metale prețioase.
The Russian MoD and the #Kremlin have been destroying #WagnerGroup & weakening #Prigozhin’s authority since the rebellion – and the assassination of #Wagner’s top leadership was likely the final step to eliminate Wagner as an independent organization.🧵https://t.co/rsf4LWJNVG https://t.co/XujQq6KiR8 pic.twitter.com/6groZBfdLI
— ISW (@TheStudyofWar) August 24, 2023
„Ministerul rus al Apărării și Kremlinul au distrus Wagner Group și au slăbit autoritatea lui Prigojin încă de la rebeliune – iar asasinarea conducerii de vârf a Wagner a fost probabil pasul final pentru a o elimina ca organizație independentă.
Probabil că Prigojin a încercat să contracareze distrugerea Wagner de către Ministerul rus al Apărării și Kremlin. O sursă internă rusă a afirmat că plecarea «grăbită» a lui Prigojin în și din Africa a fost un răspuns la planurile și măsurile GRU de a submina prezența Wagner în Africa.
Viitorul Wagner fără un lider rămâne incert. Un agregator de știri din Rusia a susținut că, la ora publicării acestei știri, consiliul comandanților Wagner se întrunește pentru a pregăti o declarație comună și a anunța ce se va întâmpla cu Wagner în viitorul apropiat.
Putin a ordonat aproape sigur comandamentului militar rus să doboare avionul lui Prigojin. Evaluarea anterioară permanentă a ISW, conform căreia este puțin probabil ca Putin să-l ucidă pe Prigojin de teamă să nu înfurie personalul Wagner, a fost astfel invalidată.
Este posibil ca Putin să fi ajuns la concluzia că l-a separat suficient de mult pe Prigojin de Wagner și că îl putea ucide fără a-l transforma pe Prigojin într-un martir pentru restul mercenarilor.
Alternativ, Putin poate că a decis că Prigojin a depășit o linie roșie prestabilită prin eforturile sale de a păstra accesul Wagner la operațiunile din Africa.
De asemenea, este posibil ca Putin să fi intenționat să-l execute pe Prigojin de ceva timp și că doborârea avionului lui Prigojin pe 23 august a fost o coincidență de moment, deși acest lucru este puțin probabil.
Ordinul aproape sigur al lui Putin ca Ministerul rus al Apărării să doboare avionul lui Prigojhin este probabil o încercare publică de a-și reafirma dominația și de a se răzbuna pentru umilința pe care rebeliunea lui Wagner din 24 iunie i-a provocat-o lui și Ministerului rus al Apărării.”