Greșeală gravă a echipei lui Beuran în cazul femeii arse pe masa de operație. Nu tai un rezervor de benzină cu drujba electrică!

1
4371
Mircea Beuran

Cazul femeii arse pe masa de operație, la Spitalul Floreasca, duce spre o gravă culpă managerială și medicală. Pur și simplu, medicii operau folosind combinații interzise: bisturiu electric + biocid cu alcool. E ca și cum ai folosi drujba electrică pentru a tăia un rezervor cu benzină: catastrofa e garantată.

Horațiu Moldovan, secretarul de stat din Ministerul Sănătății care conduce ancheta Corpului de control la Spitalul Floreasca, a anunțat că, în timpul operației la care a fost supusă femeia de 66 de anis, chirurgii au folosit un bisturiu electric a cărui utilizare este interzisă în combinație cu dezinfectant pe bază  de alcool.

„Accidentul combustional este rezultatul combinației între un  biocid cu concentrație mare de alcool, folosit la aseptizarea tegumentelor și a câmpului chirurgical textil, și folosirea electrobisturiului care are interdicție de a fi utilizat în combinație cu biocidul respectiv”, a declarat Horațiu Moldovan.

Totuși, Moldovan a evitat să indice vinovații în acest moment al anchetei. Întrebat cine ar fi trebuit să știe de faptul că electrobisturiul nu trebuie utilizat împreună cu un biocid cu o concentrație mare de alcool, Moldovan a răspuns: „Medicii, asistentele, toată lumea!”

În ce privește procedurile de intervenție medicală, Moldovan a spus că, în unele cazuri grave, precum cel al femeii care intrase în șoc hemoragic, este permisă intervenția echipei de gardă fără specialistul chirurg, care se poate alătura ulterior echipei, aceasta fiind versiunea susținută de Mircea  Beuran.

Potrivit secretarului de stat, starea pacientei este gravă, peste cancerul pancreatic suprapunându-se cele două intervenții chirurgicale majore și arsurile suferite.

În același timp, Ministerul Sănătății precizează, într-un comunicat de presă, că concluziile anchetei vor fi prezentate public la finalul controlului.

Comunicatul Ministerului Sănătății

„O echipă condusă de conf. dr. Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, s-a aflat în această dimineață la Spitalul Clinic de Urgență București pentru a verifica starea de sănătate a pacientei arse pe masa de operație, cât și calitatea îngrijirilor medicale acordate. De asemenea, sunt studiate unele documente ale Foii de Observație Clinice Generale.

Toate concluziile acestei anchete vor fi făcute publice după terminarea cercetărilor.

«Am luat această decizie, de a comunica datele la sfârșitul anchetei, tocmai pentru a se evita speculațiile. Este un caz cu multe implicații și, din respect față de pacientă și de familia sa, este corect să tragem concluziile când avem toate dovezile și declarațiile clare ale celor implicați. Vă asigur că nu vom temporiza mersul anchetei», a declarat Victor Costache, ministrul Sănătății.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

1 COMENTARIU

  1. Un prim aspect, ieri cand deja s-a pornit aceasta ancheta a ministerului, Beuran spune ca nu poate veni sa dea declaratii, abia luni este disponibil, si n-are nimeni nicio suparare, cata vreme vad ca are timp sa dea declaratii pe la televizor, ce inseamna asta??? Si un al doilea aspect, acest cumatru Moldovan stie ca spitalul avea obligatia sa anunte ministerul in 24 de ore despre un asemenea caz, minister care afla abia vineri, si nu de la ei ci din terte surse, intrebat la digi24 daca asta nu arata intentia de musamalizare, raspunde senin ca nu se grabeste sa traga nicio concluzie, spune doar ca managerul i-a zis ca au desfasurat o ancheta administrativa in acest timp, si de-asta nu au anuntat, cata vreme chiar ministrul a declarat ieri ca s-a incercat o musamalizare. Concluzia : mafia psdista functioneaza in continuare, iar ministerele sunt burdusite cu aceste cartite psdiste ordinare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here