Generalul Surovikin, dar și alți comandanți din armata rusă, știau planurile lui Prigojin de a se răscula, dar n-au făcut nimic, scrie „New York Times”

1
746
Surovikin a știut din vreme despre planul de puci contra Kremlinului, dar n-a făcut nimic. Acum e în arest și la mâna lui Putin

Generalul Surovikin, unul dintre cei mai importanți comandanți ai armatei ruse, era la curent cu planurile lui Prigojin de a se răscula, dar n-au făcut nimic, scrie publicația „New York Times” (NYT), citând surse oficiale din Guvernul SUA. Mai mult decât atât, mai menționează ziarul amintit, sunt semnale clare că și alți generali ruși erau informați despre intențiile lui Prigojin.

Aceste informații, observă NYT, ridică întrebarea legitimă cu privire la suportul pe care mercenarii Wagner l-au avut cel puțin la vârful conducerii militare a Rusiei, dacă nu cumva chiar și printre membrii elitei politico-economice.

Oficialii americani care au avut acces la informațiile serviciilor speciale au menționat că acum se fac eforturi pentru a clarifica dacă generalul Serghei Surovikin n-a dat și o mână de ajutor planurilor lui Prigojin în tentativa de lovitură de stat din 23-24 iunie.

În acest moment, Surovikin este considerat cel mai capabil comandant pe care-l are armata rusă. Generalul este un măcelar fără scrupule, care are la activ distrugerea orașului Groznîi în al doilea război cecen, apoi campania de demolare a orașelor siriene în războiul civil.

Astă-toamnă, când frontul rusesc era în pericol de colaps, Surovikin a fost numit de Putin la comanda tuturor forțelor din Ucraina. Acesta a recurs la metodele pe care le știe cel mai bine: a pornit o campanie de teroare, bombardând masiv ținte civile ucrainene – mall-uri, cartiere de locuințe, centrale electrice, rețelele de gaz, spitalele – cu scopul de a face ca pe parcursul iernii să moară cât mai mulți locuitori din țara atacată. În paralel, a mărit gradul de disciplină în armată și a dispus săparea unor vaste linii de fortificații în sudul Ucrainei, anticipând că din primăvara acestui an situația se va înrăutăți pentru trupele sale.

După 6 luni în care a stabilizat linia frontului și a distrus rețelele electrice ale Ucrainei, Surovikin a fost înlocuit de Putin, fiind readus în funcție preferatul președintelui rus, generalul Gherasimov.

Oficiali americani spun că sunt indicii temeinice că și alți generali ruși au susținut tentativa lui Prigojin de a înlătura cu forța conducerea Ministerului Apărării. Aceleași surse afirmă că Prigojin n-ar fi lansat niciodată puciul dacă n-ar fi crezut că are și suportul altor persoane sus-puse în armată și în aparatul de stat.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Fraudă la Bac în „România Educată”: la ora 3.56, înaintea testării la Limba română, au început brusc căutările pe Dexonline.ro. Elevii cu pile au primit subiectele înainte

* Legea mafiei imobiliare, clocită de PSD-PNL în Parlament, va aduce România în situația Turciei la un cutremur, avertizează Ordinul Arhitecților. „Fenomen nociv”, „haos urbanistic” și „dispreț față de locuitorii onești”

* Amenințare bolnavă a Rusiei teroriste: „Nu avem de ales, va trebui să lansăm un atac nuclear asupra Europei!”

EDITORIAL CARTIANU: Solovioave, ai grijă că-ți rup urechile!

Nepotism scârbos al premierului Ciolacu: și-a numit-o șefă de cabinet pe Otilia Romașcanu, nașa fiului său, după ce pe nașul Lucian Romașcanu l-a făcut senator și ministru!

* Gata cu impostura: Ciolacu rămâne fără certificatul de revoluționar! O comisie din Guvernul său i-a respins cererea de a fi declarat „luptător cu rol determinant” în decembrie 1989

* Acești bogați care controlează Biserica Ortodoxă Română. Cazul preotului „influencer” Constantin Necula – predicatorul nabab

VIDEO. Simulare: așa a făcut implozie submersibilul Titan, lângă Titanic, pe fundul Oceanului Atlantic! Moartea celor 5 pasageri a fost instantanee

1 COMENTARIU

  1. N-a facut nimic, pentru ca multi nu sunt de acord cu Putin, dar sunt incartiruiti intr-un sistem concentrationar, fara prea multe sanse de a scapa teferi. Si-apoi, Mama Rusia nu stie ce-i OMENIA!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.