vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăNewsFOTO+VIDEO. Mazăre, nu fi trist! La Delfinariul din Constanța vor fi aduse...

FOTO+VIDEO. Mazăre, nu fi trist! La Delfinariul din Constanța vor fi aduse maimuțe din Madagascar. Leii de mare patagonezi au ajuns deja și pot fi văzuți din acest weekend

-

Trei evenimente importante la Delfinariul din Constanța: sosirea leilor de mare patagonezi, debutul lucrărilor de extindere și apropiata achiziție a maimuțelor lemuriene din Madagascar. Mazăre le cunoaște deja…

Începând de joi, 16 iulie, cu doar câteva zile înainte de a sosi un grup de maimuțe (lemurieni) din Madagascar – la un an de când a fost adus de-acolo și condamnatul Radu Mazăre, fostul primar al Constanței între 2000-2015 -, Complexul Muzeal de Științe ale Naturii din Constanța (CMSNC) are două vedete noi.

Este vorba despre leii de mare patagonezi Budy și Morgan, doi tineri masculi, ambii în vîrstă de 7 ani, care vor face deliciul spectacolelor pentru copii şi adulţi, între reprezentaţiile delfinilor, la Delfinariul de pe Bulevardul Mamaia.

Sunt lei de mare patagonezi, Otaria flavescens, o specie de dimensiuni mari. Ei ocupă vechiul bazin al delfinilor, care a fost reamenajat și decorat special pentru aceste mamifere.

- Advertisement -

Leii de mare sunt unele dintre cele mai vesele și prietenoase mamifere marine. Greutatea lor, la maturitate, ajunge la 350 de kilograme.

VIDEO: Budy și Morgan, doi lei de mare foarte simpatici

Adrian Bîlbă, directorul CMSNC: „În ultimii doi ani, instituția noastră v-a oferit demonstrații ale leilor de mare californieni. Acum, aceste demonstrații vor fi susținute de o specie de dimensiuni mai mari, Otaria flavescens. Leii de mare nu trebuie confundați cu focile. Focile sunt mai micuțe, nu au urechi exterioare, au înotătoarele mai scurte și mai groase. În schimb, leii de mare sunt foarte gălăgioși. Specia de Patagonia mănâncă 7 sau 8 kilograme de pește pe zi și atinge la maturitate 350 de kilograme și 2 metri înălțime. Nu stau locului o clipă, sunt hiperactivi și bucuroși unul de compania celuilalt. Sunt obișnuiți cu oamenii și nu sunt sperioși absolut deloc. Cei doi lei de mare patagonezi au lucrat în multe orașe din nordul Italiei, iar anul acesta au fost la Budapesta. De acolo au ajuns la Constanța”.

Reprezentațiile leilor de mare încep din acest weekend. Vor fi două sau trei demonstrații pe zi

Începând din acest weekend, La Delfinariul din Constanța vor avea loc 2-3 demonstrații în fiecare zi, cu o durată de minimum 30 de minute. Acestea vor include la început prezentări educaționale. 

- Advertisement -

„În timpul reprezentațiilor, publicul va afla detalii despre leii de mare, despre viața lor și despre modul lor de comunicare. Este o muncă foarte ușoară și prietenoasă, ei sunt foarte prietenoși iar noi știm cum să lucrăm cu ei”, spune Marco Tulio, antrenorul mexican care lucrează cu ei de ani de zile.

„Înainte să ajungă aici, au fost în Ungaria. În mod normal, ei stau în Italia, însă anul acesta nu a fost un an bun pentru Italia și din acest motiv au fost detașați în Ungaria. Însă ei au performat în multe acvarii mari din Europa”, explică Filip Cesari, proprietarul celor două mamifere marine.

Despre noile atracții ale Delfinariului constănțean, specialiștii instituției ne oferă câteva amănunte. „Otariidele sau focile urecheate (Otariidae) reprezintă o familie de mamifere marine care cuprinde formele cele mai puțin specializate dintre pinipede. Pielea este subțire și acoperită cu două straturi de peri (unii scurți, lânoși, și alții lungi, de contur), cu excepția membrelor anterioare și posterioare, care sunt golașe. Membrele posterioare (înotătoarele posterioare) sunt bine dezvoltate și le pot îndrepta înainte și așeza sub abdomen ca să se sprijine pe ele, participând împreună cu membrele anterioare (înotătoarele anterioare) la cățărarea și deplasarea pe uscat. La înot se folosesc de membrele anterioare. Când se odihnesc în largul mărilor și oceanelor, scot în afara apei și mișcă membrele în diferite poziții. La cap se observă distinct urechile externe mici. Au vibrize netede. Craniile au evidente procese supraorbitale și creste sagitale – aceasta din urmă, mult mai dezvoltată la masculi. Masculii au testiculele în scrot, iar femelele au două perechi de mamele. Au un dimorfism sexual pronunțat. Sunt animale poligame ce trăiesc în colonii mari. Sunt răspândite mai ales în mările sudice, în zona vânturilor vestice. Numai unele trec Ecuatorul spre nord, dar numai în Oceanul Pacific”.

Încep și noile lucrări de extindere a Delfinariului constănțean

Tot joi, Delfinariul a marcat și un alt eveniment: a fost semnat ordinul de începere a lucrărilor pentru extinderea lui. Delfinariul va „crește” de la un milion de metri cubi la 4 milioane de metri cubi. De asemenea, suprafața sa se va mări de la 270 de metri pătrați la 800 de metri pătrați. În felul acesta, va putea găzdui cel puțin 6 delfini. Investiția este de 5 milioane de euro și se întinde pe doi ani.

Horia Țuțuianu, președintele Consiliului Județean Constanța (în subordinea căruia se află Complexul Muzeal de Științe ale Naturii din Constanța):De ce am ajuns la această extindere? Delfinariul are în fiecare an foarte mulți vizitatori, foarte mulți turiști. Facem această investiție pentru turismul românesc, pentru turismul constănțean, pentru turiștii din România și turiștii din afara țării. În discuțiile pe care le-am avut cu echipa de la Delfinariu, ne-am dorit întotdeauna să mărim numărul de animale, numărul de delfini în primul rând, de mamifere, și nu se putea face cât timp nu se extinde acest Delfinariu. Prin această investiție vom duce Delfinariul la standarde europene. Sper că peste 24 de luni constănțenii, turiștii din România și turiștii din străinătate să beneficieze de acest Delfinariu nou la standarde europene”.

Adrian Bîlbă, directorul CMSNC: „Șase delfini vor încăpea în noul Delfinariu. Doi sunt deja și ar mai trebui încă patru, ce vor fi cumpărați de undeva din Europa. Delfinii sunt excedentari în Europa, pentru că în multe țări delfinariile se închid. Sper ca acest Delfinariu în 24 de luni să aibă delfini, lei de mare și foci, să putem folosi și bazinele exterioare. Am fost ieri la Ministerul Mediului să găsim o soluție pentru a le putea folosi pentru foci și lei de mare, așa cum în Europa pot fi folosite, dar la noi legislația este un pic mai strictă”.

Foto, video și montaj, exclusiv pentru Ziaristii.com: Octavian Mihail Șerbănescu.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

„Evenimentul zilei”, fake news grosolan cu două victime: Șerban Huidu și Andreea Esca

2 COMENTARII

  1. Radu Mazăre chiar avea pasiunea asta…, de a se fotografia cu băștinași și cu… maimuțe, pe-acolo, prin Insula Madagascar, și de a face, apoi, publice acele fotografii!

    Iată că acum vin maimuțele-lemuriene, partenerele sale de joacă din Oceanul Indian, mai aproape de domiciliul său actual…

  2. PRECIZARE (IMPORTANTĂ!):
    NE DORIM, DIN-TOT-SUFLETUUUUL, să… NU mai existe animale CAPTIVE și CHINUITE, în circuri, „aqua-park-uri”, grădini-zoologice s.a.m.d.!!!
    Când am fost duși, de către părinți și bunicii-materni, prima oară la circ, pe la patru-cinci anișori (circul venea în Constanța doar vara și se așeza aprope de noi, pe „locul-viran”/maidanul unde este acum… chiar Delfinariul, în ceea ce se numea ATUNCI Piața – în sens urbanistic – Soveja, acum existând una omonimă, în sens comercial de această dată, câteva stații „mai sus”, înspre Vest, pe linia lui 102, tot pe strada Soveja), am avut, INSTANTANEU-GENUIN, un… ȘOC-NEGATIV teribiiiiil, când am văzut animalele CHINUITE săăă… „facă-sluj”!!!
    Ne-au dat lacrimile când am văzut cum pocnea din bici dresorul MINUNĂȚIILOR de feline-mari, iar când au ajuns la elefanții imenși care erau puși să stea într-un picior… am izbucnit în plâns și am cerut să plecăm de-acolo!
    De atunci… NU am mai călcat, vreodată, prin vreun circ – și veneau acolo, la doi pași de casa noastră, vară-de-vară, circuri-vestite, din U.R.S.S. (Moscova, Leningrad, Kiev), Cehoslovacia (Praga) sau R.D.G. („Klusky”) – !
    Foarte rar (șiii… cu inima strânsă!!!!!) mai mergem prin grădinile-zoologice sau parcurile-acvatice…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -