Fostul trezorier PSD, condamnat la 5 ani de închisoare pentru că și-a cumpărat o vilă din bani publici, primiți de partid ca subvenții de la stat

1
4331
Liviu Dragnea și trezorierul său, Mircea Drăghici. Primul e deja la închisoare, cel de-al doilea tocmai a fost condamnat definitiv. Amândoi plătesc pentru furtul banilor publici

Mircea Drăghici, fostul trezorier al PSD, a fost condamnat joi la 5 ani de închisoare cu executare de Înalta Curte de Casație și Justiție, fiind găsit vinovat de a-și fi cumpărat o casă din banii publici primiți de partid ca subvenție de la stat. Sentința nu este definitivă.

Conform DNA, Mircea Drăghici s-a folosit de calitatea sa de trezorier al PSD și, între 15 februarie și 11 iunie 2018, a deturnat 380.000 de euro primiți de partid de la bugetul de stat, ca subvenții, pentru a-și lua o vilă în cartierul Pipera din Voluntari. Suma a acoperit două treimi din valoarea vilei. Drăghici a încercat să-și șteargă urmele încheind un contract prin care banii erau virați de la partid în contul achiziționării imobilului, dar sub acoperirea unei așa-zise chirii plătite de PSD. Contractul de închiriere fusese semnat pentru 10 ani, dar cei 380.00 de euro se plăteau eșalonat într-un an și jumătate.

În rechizitoriul DNA mai scria: „După declanşarea controlului de către Autoritatea Electorală Permanentă cu privire la utilizarea subvenţiilor de formaţiunea politică în cadrul căreia inculpatul îndeplinea funcţia de trezorier, a fost reziliat contractul de închiriere, precum şi promisiunea de vânzare-cumpărare şi au fost restituite sumele de bani încasate cu titlu de chirie şi pentru achiziţionarea imobilului. Într-un alt context, în aceeaşi calitate de trezorier al unui partid, având atribuţii de gestionare şi administrare a bunurilor şi fondurilor băneşti, inculpatul Drăghici Mircea Gheorghe ar fi dispus scoaterea, din patrimoniul partidului, a unui autoturism de lux (marca Mercedes Benz model GLE 350 Coupé) cu o valoare de 324.800 lei, fără încasarea contravalorii acestuia la momentul înstrăinării. Concret, data de 10.07.2017, formaţiunea politică, prin trezorier, a cumpărat autoturismul anterior menţionat, iar după numai câteva zile, autoturismul ar fi fost vândut unei persoane din familia trezorierului, însă contravaloarea acestuia nu a fost încasată de partid la data înstrăinării bunului. Banii pentru autoturism au fost plătiţi abia la data de 23.08.2018“.

Atât Drăghici, cât și PSD au încercat în toate felurile să scape de proces, făcând tot felul de cereri și ridicând excepții de neconstituționalitate. Drăghici a cerut chiar sesizarea Curții Constituționale – devenită sub conducerea lui Valer Dorneanu refugiul și salvarea tuturor infractorilor –, invocând o excepție de neconstituționalitate privind prelucrarea datelor cu caracter personal și protecția vieții private în sectorul comunicațiilor electronice.

Până la urmă, Drăghici a demisionat din PSD la începutul lui 2020, păstrându-și doar calitatea de deputat. Instanța l-a mai condamnat și la plata unui prejudiciu de 19.000 de euro, pe lângă sentința de 5 ani închisoare.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

VIDEO. Soțul judecătoarei „anti-botniță” din Piatra Neamț a adus un autocar cu moldoveni în Piața Universității, ca să nu fie „îmbotnițați”. El a găsit vinovații pandemiei: masoneria, „cârpa”, „musulmanu’”

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.