Evul Mediu aici. Într-o Românie pandemică, sute de oameni scandau la Iași „Duceți-vă la diavol!”, „Ne furați sfinții!” și „Vrem la Cuvioasa!”

1
19398

Româniile antagoniste ascunse în aceeași țară au ieșit din nou la iveală, în mod simbolic, miercuri, 14 octombrie 2020, chiar de sărbătoarea Sfintei Parascheva. În timp ce cadrele medicale strigau disperate după ajutor, în fața avalanșei de bolnavi Covid, iar autoritățile raportau o nouă escaladare fulminantă a numărului de infectări – 4.016 în ultimele 24 de ore –, la Iași se desfășura un miting haotic, în care credincioși instigați de BOR acuzau conspirații și dictatura sanitară.

Instigările și discursul violent din ultimele zile al Bisericii Ortodoxe s-au concretizat chiar de sărbătoarea Sfintei Parascheva, când lângă Catedrala din Iași au avut loc proteste haotice, cu sute de oameni nemulțumiți de anularea pelerinajelor religioase.

Tonul a fost dat de la cel mai înalt nivel al Bisericii Ortodoxe. Patriarhul Daniel, ÎPS Teofan (mitropolitul Moldovei), arhiepiscopul Calinic al Sucevei, episcopul Ignatie al Hușilor s-au numărat printre cei care au acuzat dur măsurile de precauție împotriva coronavirusului, socotindu-le abuzuri și persecuții religioase.

Credincioșii au fost chemați și instigați de înalții ierarhi ai Bisericii Ortodoxe, care au pornit o campanie furibundă împotriva autorităților. Din discursul prelaților nu lipsesc aluziile conspiraționiste și teme național-comuniste, precum aceea a persecuției românilor de către străini. Mesajul a fost rapid preluat de protestatari

Miercuri, racla cu moaștele Sfintei Parascheva (Sfânta Vineri în română) a fost scoasă în fața Catedralei ortodoxe din Iași. În timp ce un sobor condus de arhiepiscopul Calinic al Sucevei (unul dintre contestatarii virulenți ai deciziei de a anula pelerinajele) oficia o slujbă, protestatarii strânși în zona pietonală unde erau amplasate garduri metalice au început să strige.

Agitând pancarte pe care scriau tot felul de teorii conspiraționiste și acuzații, manifestanții au scandat “Jos dictatura!”, “Duceți-vă la diavol”, “Ne furați sfinții!”, „Vrem la Cuioasa!” sau “O să dați socoteală cu toții”.

În timp ce strigau tot felul de lozinci, în fața jandarmilor care nu interveneau, numeroase persoane se filmau între ele cu telefoanele mobile, ca să arate cât de tare sunt oprimate de “dictatură”.

Cu doar o zi înaintea acestor evenimente, arhiepiscopul Calinic al Sucevei scrisese că măsurile de prevenire a răspândirii coronavirusului sunt echivalente cu persecuțiile religioase din timpul comunismului și dăduse asigurări că moaștele Sfintei Paraschiva apără și vindecă bolile, deci cei care sărută racla nu se pot infecta.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Prea Mitocanul Ignatie, episcopul Hușilor: „Virusul e pitit după colţul bisericilor, așteptând să-i înşface doar pe cei care sunt creştini ortodocşi şi fără buletin de Iaşi” / „Nu o veți putea carantina pe Sfânta Parascheva!”

VIDEO. Soțul judecătoarei „anti-botniță” din Piatra Neamț a adus un autocar cu moldoveni în Piața Universității, ca să nu fie „îmbotnițați”. El a găsit vinovații pandemiei: masoneria, „cârpa”, „musulmanu’”

1 COMENTARIU

  1. Rugati-va sa va fure cineva prostia si atunci o sa vedeti ce bine va simtiti , o sa aveti capul limpede si cu credinta in Maica Domnului in Fiul Sau si in Dumnezeu – Duhul Sfant.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here