Extraordinara poveste a jurnalistei de investigații Tetiana Ceornovol, care acum luptă cu rușii la marginea Kievului, poate ilustra foarte bine spiritul de rezistență de care s-au lovit invadatorii Ucrainei și, în același timp, explica de ce uriașa armată a lui Putin a rămas blocată. Cazul este relatat de Daily Mail, care arată că Tetiana, fostă deputată în Parlament în mandatul 2014-2018, “și-a luat pauză” de la meseria sa de jurnalistă pentru a distruge tancuri rusești.
Tetiana are 42 de ani și doi copii. Soțul, Mikola Berezovîi, i-a murit în 2014, ucis în luptele cu armata rusă și separatiștii din Donbass. Jurnalista are deja un nume cunoscut în Ucraina, unde are o reputație de temut printre infractori datorită investigațiilor sale.
Fără teamă de mafiile despre care a scris, acum Tetiana se dovedește fără frică și în fața rușilor. Înrolată în trupele Apărării Teritoriale urainene, femeia a îmbrăcat uniforma și luptă efectiv, cu arma în mână, cu invadatorii. În urmă cu câteva zile, scrie Daily Mail, ea a reușit să distrugă un tanc rusesc folosind noile arme puse la dispoziție de occidentali.
Povestea pare realmente una de film hoolywoodian. Prezentă în stradă la protestele de la
Euromaidan din 2014, când ucrainenii au reușit să schimbe cursul țării către Occident prin proteste îndelungate, Tetiana a fost bătută cu bestialitate de oamenii rușilor. S-a ales atunci cu nasul spart și vânătăi uriașe. Kremlinul a făcut eforturi disperate să mențină Ucraina, ca și până atunci, în postura de stat-satelit, dar a eșuat în fața poporului care a ieșit în stradă și a forțat debarcarea președintelui-marionetă Ianukovici.
Acum, Tetiana luptele cu rușii au de multe ori aspectul unor confruntări de gherilă. Apărătorii se folosesc de sistemele moderne puse la dispoziție de americani și britanici, în special, pentru a stopa avansul blindatelor aruncate în luptă de Putin.
Situația de la Kiev e una emblematică. Rușii calculau, inițial, că vor reuși să cucerească orașul în 1-2 zile. Planul era simplu: capturarea actualului Parlament și a președintelui, instalarea unei noi conduceri care să decreteze capitularea țării.
Dar asaltul din 24 februarie a eșuat, parașutiștii trimiși de ruși au fost învinși și n-au capturat aeroportul de lângă Kiev, iar coloanele de blindate trimise din Belarus și dinspre granița de sud a Rusiei au fost oprite prin lupte teribile.
De peste trei săptămâni, frontul e blocat la circa 30 de kilometri de centrul Kievului. În linia de apărare se regăsesc atât trupe ucrainene regulate, cât și membri ai Apărării Teritoriale și voluntari străini.
Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!