sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăFake newsFonfleul anului: "Elon Musk și Angelina Jolie la Castelul Bran, de Halloween"....

Fonfleul anului: „Elon Musk și Angelina Jolie la Castelul Bran, de Halloween”. Cum a reușit un site obscur să atragă televiziunile într-o minciună de proporții gigantice

-

Un fake-news de proporții gigantice a fost dezvoltat în weekend-ul trecut de majoritatea covârșitoare a mass-media din România: „Miliardarul Elon Musk și actrița Angelina Jolie se distrează de Halloween la Castelul Bran”.

Pornită sâmbătă de la un site obscur (Mediaflux), minciuna a fost preluată, gonflată și rostogolită, timp de două zile, de toate televiziunile și de majoritatea publicațiilor tipărite sau online.

Luni au început să apară îndoielile, iar infirmarea „știrii” a venit brutal: Elon Musk și Angelina Jolie nu doar că n-au intrat în România, dar nici măcar nu le-a trecut prin cap s-o facă!

În weekend, când reporterii valahi le căutau la Bran, cele două celebrități se aflau la extremele Americii: Angelina Jolie – la Los Angeles, pe Coasta de Vest, iar Elon Musk – la New York, pe Coasta de Est. Miliardarul a postat fotografii de la petrecerea organizată de top-modelul Heidi Klum, unde a participat împreună cu mama sa.

Sâmbătă și duminică, fake-news-ul a mers atât de departe, încât televiziuni precum România TV au „monitorizat” deplasarea lui Elon Musk prin România (care n-a existat!), au făcut transmisiuni directe de la Bran și de la Poiana Brașov (cică s-ar fi dus miliardarul să petreacă și pe-acolo!), ba chiar au găsit martori care să declare că l-au văzut pe Elon Musk cu o mască neagră!

CAPTURĂ: RTV a dat și ce mănâncă Elon Musk în România

Principalele jurnale de știri au alocat spațiu de emisie generos subiectului „Elon Musk și Angelina Jolie în România”, iar invitați de toate facturile, de la „analiști specializați în de toate” la „avocați cu gura mare”, au explicat cât de bine sau de rău de caraghios sau de minunat este că miliardarul și artista vin să petreacă în Carpații românești, printre colții lui Dracula.

- Advertisement -

Au fost comunicate și meniurile din farfuria lui Elon Musk și a Angelinei Jolie, ba chiar și tipul de măști purtate și aceștia, s-a umblat cu mult curaj și prin garderoba lor.

VIDEO: Atât a putut Andreea Sava la Antena 3 CNN

Toate bune și frumoase, numai că, în realitate, Elon Musk (51 de ani) și Angelina Jolie (47 de ani) nu doar că n-au venit în România, dar nici măcar n-au avut de gând s-o facă!

- Advertisement -

Gluma zilei pe Facebook: „Există mărturii certe ca Elon Musk a intrat în România prin tunelurile dacice, a vizitat o stână de unde a luat niște brânză, a discutat un pic cu reptilienii de sub Bucegi, a făcut o orgie satanică și pe urmă a plecat la el acasă pe unde a venit”.

VIDEO: În joc a intrat și televiziunea publică

Scuzele lui Tolontan

Publicația care a dezumflat subiectul a fost una dintre cele care, timp de două zile, s-au hrănit vârtos din măduva subiectului: Libertatea.

Luni, sub semnătura directorului editorial Cătălin Tolontan (53 de ani), „Libertatea” a anunțat că, de fapt, publicarea știrilor despre „Elon Musk și Angelina Jolie în România” a fost o regretabilă eroare, generată de insuficienta verificare a informației. Tolontan a invocat două surse din Ministerul de Interne care au confirmat fără dubiu: cele două personalități americane nu figurează pe lista cetățenilor străini care au intrat în România.

Jurnalist cu o carieră solidă, caracterizată prin profesionism și onestitate, Cătălin Tolontan a mers mai departe: nu doar că, prin dezamorsarea „mega-minciunii de weekend”, a oprit iureșul nesăbuit în care se angrenase peste 95% din presa română, dar a și prezentat scuze cititorilor ziaruli „Libertatea”. A fost singurul șef de publicație care a făcut acest gest de normalitate, deși mulți alții aveau această minimă obligație.

Cătălin Tolontan: „Sâmbătă, site-ul Mediaflux a publicat informația potrivit căreia Elon Musk a închiriat Castelul Bran pentru prietenii săi din Silicon Valley și alte nume importante din industria entertainment. Presa românească, inclusiv «Libertatea», a încercat să obțină informații de la organizatori. Aceștia, pe surse, au confirmat petrecerea și că noul patron al Twitter va veni în țară. Inclusiv «Libertatea» a anunțat ca «Elon Musk va veni în România». (…) Petrecerea a avut loc, iar multe dintre televiziuni și site-uri au continuat să spună că Musk a venit în țară și că a luat masa la o stână din Poiana Brașov. După care a mers la petrecerea propriu-zisă de duminică noaptea spre luni, de la Castelul Bran. (…) «Libertatea» cere scuze publicului său, dar și celor care au preluat informația de la noi, pentru că s-a hazardat publicând sâmbătă anticiparea potrivit căreia Elon Musk ar urma să sosească duminică seara în țară. Nu este vina surselor pe care le-am citat, ci doar a noastră, pentru că nu am fost mai scrupuloși în a analiza și verifica informația. Faptul că, mai apoi, nu am afirmat și că Elon Musk a ajuns în țară, nu ne scuză eroarea inițială”.

Răzvan Dumitrescu și Dana Budeanu s-au hrănit din subiectul „Elon Musk în România”

Vulnerabilitatea din weekend

Pentru a nu-și executa public colegii care au greșit, Tolontan a evitat să prezinte anatomia derapajului. O facem noi aici: oribilul fake-news a explodat în ziua cu cel mai slab control editorial (sâmbăta) și s-a dezvoltat în ziua cu cele mai mici posibilități de verificare a informației (duminica), dat fiind că instituțiile statului, care ar putea să confirme sau infirme, se află „în afara programului de lucru”, nu răspund la telefon sau la mesaje de orice fel și, în general, au obloanele trase.

Sâmbăta este ziua în care echipele redacționale sunt foarte reduse, iar editorii experimentați au liber, trăgându-și sufletul pentru iureșul din zilele lucrătoare (luni – vineri). Duminica se lucrează cu resurse ceva mai consistente, dar tot reduse în comparație cu zilele lucrătoare. De aceea, sâmbăta și duminica există cele mai slabe filtre redacționale și, prin urmare, cele mai mari riscuri de a pica în capcana știrilor false (dar tentante, pentru că promit trafic mare).

Andreea Sava a comentat „cea mai tare petrecere de șmecheri”

Elon Musk a petrecut de Halloween… dar în New York, alături de mama sa! Samurai la Heidi Klum

După ce s-a anunţat că ar pregăti să reducă aproape 2.000 de locuri de muncă la Twitter, reprezentând aproximativ 25% dintre angajați, miliardarul Elon Musk a fost fotografiat sosind la petrecerea de Halloween organizată de celebrul top-model Heidi Klum (49 de ani) pe o proprietate de lux din New York.

Elon Musk a apărut într-un costum roşu, în stil samurai, scrie „Daily Mail”. Potrivit site-ului magazinului de costume de lux Abracadabra NYC, ţinuta lui Musk este setul Devil’s Champion-Leather Armor, care se vinde cu 7.500 de dolari.

Târziu în noaptea de dminică spre luni, Elon Musk a fost văzut părăsind sediul Twitter din New York (strada West 17th) cu un anturaj extins, care includea securitatea, pe mama lui şi pe unul dintre copiii săi.

Mama miliardarului, modelul Maye Musk (74 de ani), a fost prezentă şi la sediul Twitter, dar și la petrecerea organizată de Heidi Klum la Sake No Hana din Moxy Lower East Side (New York).

Model „Sport’s Illustrated”, Maye Musk şi-a făcut apariţia la cea de-a 21-a petrecere anuală a lui Heidi Klum alături de fiul ei, Elon Musk.

Angelina Jolie nu era la Bran, ci la Los Angeles

Angelina Jolie nu a fost nici ea la Bran. Conform presei tabloide britanice, celebra actriță americană – despre care s-a spus că l-ar fi însoțit pe Elon Musk în România – s-a aflat în Los Angeles, în acest weekend, după ce tocmai vizitase Pakistanul.

„După ce s-a aflat în vizită în Pakistanul devastat de inundațiile din ultima perioadă, în calitate de ambasador special al ONU, Angelina Jolie s-a întors acasă, în Los Angeles, unde și-a petrecut timpul alături de copii săi”, se arată într-un articol „Daily Mail”.

Publicația britanică precizează că Angelina Jolie a petrecut ziua de sâmbătă alături de Vivienne, fata ei în vârstă de 14 ani, cu care a mers la cumpărături la o băcănie din Los Angeles.

Peter Thiel, Julia Sandström, Elle MacPherson

Un reporter de la Universul.net a discutat cu realizatorul de documentare John Florescu, un invitat la petrecerea mult trâmbițată de la Castelul Bran.

Florescu așteptase acolo să apară Musk, dar până la plecarea românului, la ora 23.00, nu fusese nici urmă de miliardar.

Petrecerea de duminică seara a fost găzduită de co-fondatorul PayPal, Peter Thiel, care este și el bogat și faimos, dar nu în „liga lui Musk”.

Universul.net a aflat de la un om de afaceri local că Peter Thiel, partenerul său Matt Danzeisen și alți membri ai grupului s-au cazat la hotelul Qosmo, din Brașov, și au luat prânzul la Prato, un restaurant italian din orașul vechi al Brașovului.

La petrecere au participat și actrița suedeză Julia Sandström, și modelul australian Elle MacPherson, a declarat Florescu.

Și Digi 24 (televiziunea) a gonflat fonfleul

Primarul din Bran: „Aveau măști sau erau pictați pe față”

Primarul comunei Bran, Ioan Cosmin Feroiu (PNL), a recunoscut, într-o declarație făcută pentru Digi24.ro, că s-a aflat pe lista de invitați ai petrecerii organizate în weekend la Castelul Bran.

Feroiu a spus că nu știe dacă Elon Musk se afla printre invitați, deoarece aceștia „purtau măști”. Primarul a precizat că a primit o invitație din partea unui „domn” al cărui nume nu-l cunoaște „complet”.

Cosmin Feroiu

Cosmin Feroiu: „Am avut onoarea și privilegiul să fiu prezent la această petrecere aseară, dar, pentru că majoritatea celor prezenți acolo aveau măști sau erau pictați pe față, mi-e greu să spun dacă a fost sau nu a fost prezent. Am auzit fel și fel de lucruri: unii spun că a fost, alții spun că n-a fost. Eu nu pot nici să confirm, nici să infirm, pentru că eu, personal, nu l-am întâlnit. Dar asta nu înseamnă că, dacă a fost acolo, trebuia oricum să-l remarc, pentru că a fost foarte multă lume, a fost o petrecere de vis, a fost o petrecere între prieteni, cu prieteni, deci nu-ți dădeai seama că sunt miliardari, ci sunt oameni normali, ca și noi, care se distrează, petrec, dansează. (…) Am avut și eu mască. Am fost invitat, am fost cu niște prieteni, nu singur. M-am simțit bine, ne-am distrat, mă bucur că astfel se promovează Branul, se promovează Brașovul, România. E un plus pentru toată țara noastră, chit că a fost Elon Musk sau n-a fost”.

„Nu discutăm detalii legate de evenimentele private”

Directorul de marketing de la Castelul Bran, Alexandru Prișcu, a refuzat să facă orice fel de comentarii legate de petrecerea de Halloween organizată în weekend.

„Nu vreau să punem foarte multă lumină pe acest eveniment. Noi nu putem declara nimic legat de niciun eveniment privat. Nu discutăm detalii de niciun fel legate de evenimentele private de la Castelul Bran”, a spus Alexandru Prișcu.

Întrebat dacă toate știrile referitoare la prezența lui Elon Musk la petrecerea de Halloween nu reprezintă un exercițiu de PR util pentru Castelul Bran, Prișcu a răspuns: „Din păcate, nu-mi dau seama acum”.

Epilog

Până la articolul de față, necesar și lămuritor, site-ul Ziaristii.com s-a numărat printre puținele care nu au publicat nicio știre despre subiectul „Elon Musk și Angelina Jolie în România”. Am fost tentați să înfigem și noi colții de presă în suculentul caz picat sâmbătă ca un „cadou de weekend”, dar tentativele de a confirma informațiile au eșuat.

Puteam publica totuși articolul citând sursa primară (puțin credibilă) sau una dintre sursele secundare (unele dintre ele, foarte credibile), dar ni s-a aprins acel beculeț numit fler. Pur și simplu, am simțit că știrea nu e OK. Am preferat să așteptăm o confirmare, dar a venit infirmarea.

În cei aproape patru ani de existență ai site-ului Ziaristii.com (se vor împlini peste o lună, pe 1 Decembrie), au fost cazuri – puține, e drept – când și mica noastră echipă redacțională a greșit, repezindu-se să publice informații neverificate complet. Ne-am repliat imediat ce a fost restabilit adevărul, am rectificat informația și am prezentat scuze cititorilor și celor lezați.

La fel ar fi trebuit să procedeze acum zecile de televiziuni și sutele de site-uri care au gafat grosolan în cazul „Musk și Jolie la Bran”. Cu excepția ziarlui „Libertatea”, nimeni n-a făcut-o. E un moment jenant în istoria presei române.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* În România, țară NATO, ministrul Apărării e fiul fostului șef al Securității Vrancea! PSD-ist lansat de baronul-turnător Oprișan și numit de Iohannis. Lucrarea de doctorat i-a fost scrisă de alții

* Se profilează o alianță USR – PMP – Forța Dreptei. Liderii celor trei partide discută despre construirea unui nou pol de dreapta, ca alternativă la PNL și PSD

* Drulă îl „arde” pe Iohannis: „«Iuda de la Grivco» e marele patron al corupției” / „Clasa de privilegiați a Marelui Trădător se îmbuibă cu nemiluita”

* Concluzia lui Bode, după ce Comisia de Etică a UBB i-a confirmat plagiatul: „Politicienii-dactilografi din USR s-au făcut de râs. Teza mea de doctorat e în regulă”

RECHIZITORIU. Ghiță colecta șpăgile pentru PSD, beneficiar direct Ponta. „Poate vrei să te calce vreo mașină, tâmpitu’ dracu’!”

* „E festival, râde toată Europa de Cristoiu, Ciutacu, Budeanca și Răzvan Dumitrescu”. RTV și Antena 3 „CNN”, studiu de caz al lui Raed Arafat în conferința Disinfo 2022, la Bruxelles

Propagandă rusească extremă la Fugar TV: „România ar fi de 10 ori mai bogată în afara Uniunii Europene! RoExit! RoExit! RoExit!”

* VIDEO. Maia Sandu, disperată, la București: „Avem nevoie de ajutor să supravieţuim ca parte a lumii libere” / „Sunt gata să ne dea foc la țară!” / „Suntem cu toții în pericol, Rusia nu are reguli”

* Hodorkovski: Putin atacă Moldova. În iulie s-a discutat la Moscova dacă trebuie invadată această țară. Deocamdată se aplică „scenariul Crimeea”

* Garry Kasparov: „Acesta ar trebui să fie ultimul război al Federației Ruse” / „Rusia începe să se destrame… cât de mult se va întări China?” / „Xi Jinping le face americanilor o ofertă directă – «Noi îl predăm pe Putin, voi predați Taiwanul»” / „Nu cred că Trump va candida, are un rating negativ uriaș”

- Advertisement -

6 COMENTARII

  1. Am tras tot tacâmul, am crezut știrea de la cap până la coadă!!!
    Ieri, marți am inceput să văd minciuna.
    Data viitoare ar fi în interesul meu să deschid ochii mai bine.

  2. Grigore ai fost prea bland in articol. Daca ar fi fost un spectacol de divertisment, 1 aprilie, cu masca fara masca, aveau o justificare, insa ceea ce s-a propagat in lant si exuberant a fost exact ca o enorma fosa septica care explodeaza in fata unei multimi. Pe de o parte avem calitatea mass-mediei care livreaza senzationalul chiar si impachetat in minciuna, iar pe de alta parte publicul lobotomizat si paralizat de aceste vesti. S-au comportat ca niste slugi idioate cu totii. Daca vine Musk este mare eveniment, oamenii inca mai gandesc comunist, ca sunt bagati in seamna, nu pentru nivelul de trai care ar trebui sa fie decent. Nu ma incalzeste cu nimic prezentele lui Musk, Jolie si altii. CNA trebuie sa inchida fosele septice si cocinele TV pe numele lor Latrina3 si CocinaTV. Apoi publicul sa nu mai stea ca idioti gura-casca la astfel de goarne. Desi nu-l plac pe Tolontan, recunosc ca deontologic vorbind si-a facut o mea culpa. Rusine tuturor celorlati propagatori de cacat-media. Prostii inca mai cred ca daca vine Musk le cresc pensiile, nivelul de trai. Votati in continuare ciuma bolsevica a lui Iliescu, odraslele securistilor si comunistilor imputiti si apoi plangeti ca suntem mai rau ca pe vremea lui Ceausescu. Nu suntem prea departe de poporul rus.

  3. Cam așa stau lucrurile cu foarte multe media din ROmania. De la niste „copisti” agramati si inculti nu te poti astepta la altceva. Site-uri ca ziare.com (zis si zoaie.com) sunt exemplare in asemenea practici – de a plagia si a fura munca altora, fara o minima verificare pe surse. Gunoaie mediatice si atât.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -