Concluzia lui Bode, după ce Comisia de Etică a UBB i-a confirmat plagiatul: „Politicienii-dactilografi din USR s-au făcut de râs. Teza mea de doctorat e în regulă”

1
621
Bode, omul lui Iohannis și al sistemului, vrea să obțină în justiție anularea deciziei de plagiat pe care a dat-o UBB în privința tezei sale de doctorat

Lucian Bode, ministrul de Interne al României, a avut marți o nouă reacție pe cât de stupefiantă, pe atât de tupeistă după ce Comisia de Etică a Universității Babeș-Bolyai a stabilit că a plagiat 1.933 de cuvinte (circa 10 pagini de text) în lucrarea sa de doctorat. Ministrul a trâmbițat victorios, pe contul său de Facebook, că UBB ar fi stabilit, din contră, că teza lui de doctorat „este în regulă, iar titlul de doctor acordat în anul 2019 este menținut”!

Secretarul general al PNL răstălmăcește efectiv ceea ce membrii Comisiei de Etică au scris negru pe alb: că a plagiat 2,95% din lucrarea sa de doctorat și că nimic nu poate să scuze acest lucru!

Reacția nu e însă una în premieră sau neobișnuită pentru Bode, care acum o lună a mințit opinia publică prezentând fragmente de documente cu care acuza USR că ar fi vinovat de licitația aranjată prin care Poliția a cumpărat, în octombrie, 600 de BMW-uri de la un prieten de-ai lui Iohannis. La momentul respectiv, Bode a refuzat să dea presei textul integral al documentelor pe care le-a fluturat într-o conferință de presă. Ulterior s-a aflat motivul: afirmațiile ministrului de Interne erau niște minciuni nerușinate. Aranjarea licitației fusese pusă la cale în mandatul său și sub directa sa coordonare.

După ce Comisia de Etică a publicat pe site-ul UBB un amplu document în care arăta punctual fragmentele plagiate, dar și pe cele citate incorect de Bode în lucrarea de doctorat, politicianul a reacționat ca și cum verdictul ar fi fost, din contră, că n-a plagiat nimic! În loc să demisioneze, ministrul s-a lansat în noi atacuri la USR, singurul partid care mai face opoziție azi în România la puterea PSD-PNL.

Bode a afirmat, nici mai mult, nici mai puțin, decât că tocmai cei de la USR ar fi ridicoli pentru că au publicat, săptămânile trecute, fragmentele de lucrare copiate de ministru. Asta, deși Comisia de Etică a UBB a scris clar, negru pe alb, încă de la începutul documentului: „S-au reținut ca existând fragmente plagiate în 3 din cele 4 puncte ale sesizării nr. 14390/18.10.2022, alte fragmente plagiate fiind identificate in urma analizei interne a UBB. Fragmentele identificate ca având o problemă de tip plagiat reprezintă aproximativ 1923 de cuvinte din 65.000 cuvinte ale tezei (2.95 %)“.

Procentajul avansat este însă unul relativ, pentru că, ulterior, UBB a recunoscut (deși inițial omisese să precizeze public acest lucru) că n-a verificat toată lucrarea (65.000 de cuvinte), ci doar fragmentele reclamate. Explicația UBB: nu se poate verifica tot. Rămâne, desigur, întrebarea cum reușește atunci Emilia Șercan să verifice integral tezele de doctorat ale politicienilor.

Citiți mai jos incredibila reacție a lui Bode, care pretinde exact opusul concluziei trase de UBB.

Bode: „Verdictul UBB: Teza mea de doctorat este în regulă, iar titlul de doctor acordat în anul 2019 este menținut. USR s-a făcut de râs“

„Doresc să salut publicarea rezultatelor evaluării UBB în urma analizei asupra tezei mele de doctorat.

Verdictul UBB: Teza mea de doctorat este în regulă, iar titlul de doctor acordat în anul 2019 este menținut.

Recent, UBB s-a pronunțat în legătură cu respectarea normelor de redactare academică în teza mea de doctorat, iar rezultatul verificărilor nu schimbă cu nimic evaluările inițiale ale tezei.

În urma verificărilor, Comisia de Etică a UBB mi-a recomandat remedierea erorilor de citare care au survenit în cuprinsul a mai puțin de 7 pagini (2.95%) din totalul celor 220 de pagini ale tezei. În niciun moment nu mi-am însușit ideile altora și nici nu am dat impresia că-mi aparțin.

Așadar, având în vedere

– Rezoluția conducătorului de doctorat din 23 septembrie 2018 și conținutul raportului de similitudine potrivit cărora teza mea de doctorat NU conține preluări neautorizate (document atașat),

– Decizia Comisiei de sociologie, științe politice și administrative a CNATDCU prin care în data de 11 iulie 2019 a fost validată teza mea de doctorat în vederea emiterii ordinului de ministru (document atașat),

– Concluziile analizei comisiei de specialiști ai Școlii Doctorale Relații Internaționale și Studii de Securitate din cadrul UBB care în urma studierii tezei și consultării celui mai recent raport anti-plagiat au concluzionat că valorile coeficienților de similitudine se încadrează în limitele legale (document atașat),

– Hotărârea nr. 7 din 28 octombrie 2022 a Comisiei de Etică a UBB care a analizat teza mea și s-a pronunțat sub presiuni politice de neimaginat asupra existenței unor abateri de la normele de etică într-un procent de 2.95% – adică în mai puțin de 7 pagini din totalul celor 220 de pagini,

Și ținând cont de observațiile și concluziile finale ale hotărârii Comisiei de Etică a UBB potrivit cărora,

– Fragmentele identificate ca fiind problematice reprezintă aproximativ 1923 de cuvinte din totalul de 65.000 de cuvinte ale tezei (2.95 %),

– Prin procedura de verificare realizată în 24 octombrie 2022 nu s-au identificat elemente de noutate față de prima verificare a tezei realizată cu ocazia susținerii tezei în anul 2018,

– Textele originale din care s-au preluat fragmente sunt citate în corpul tezei și în referințe,

– Nu rezultă cu certitudine intenția vădită de încălcare a regulilor și tehnicilor de citare academică,

– Citarea eronată este considerată o deviere de la normele de redactare academică și trebuie corectată,

– Rareori redactarea unei lucrări complexe este perfectă, iar eratele și corecțiile sunt mijloace absolut normale de îndreptare publică și transparentă a unor erori,

Din respect pentru comunitatea academică, împreună cu editura, voi revizui printr-o erată erorile de citare problematice din cele 7 pagini, cu toate că nu am această obligație legală.

Așadar, politicienii-dactilografi din USR care m-au copiat de zor la bibliotecă s-au făcut de râs. Situația în care se află este penibilă și ridicolă! Este un maxim de superficialitate de care au dat dovadă.

Am văzut de-a lungul timpului că folosesc această schemă de compromitere, creează o poveste, apoi o vând în online indiferent de consecințe, pentru că la final nu-i interesează dacă se verifică sau nu adevărul.

Tot ce fac ei are doar un scop electoral, motiv pentru care fabrică un «adevăr» doar al lor, pe care îl promovează sperând să câștige puncte electorale.“

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Drulă îl „arde” pe Iohannis: „«Iuda de la Grivco» e marele patron al corupției” / „Clasa de privilegiați a Marelui Trădător se îmbuibă cu nemiluita”

* Tismăneanu despre Iohannis: „Un Relu Fenechiu cu nume german. Un adversar al statului de drept. Cele două mandate ale sale au fost paradisul infractorilor”

RECHIZITORIU. Ghiță colecta șpăgile pentru PSD, beneficiar direct Ponta. „Poate vrei să te calce vreo mașină, tâmpitu’ dracu’!”

Propagandă rusească extremă la Fugar TV: „România ar fi de 10 ori mai bogată în afara Uniunii Europene! RoExit! RoExit! RoExit!”

* „E festival, râde toată Europa de Cristoiu, Ciutacu, Budeanca și Răzvan Dumitrescu”. RTV și Antena 3 „CNN”, studiu de caz al lui Raed Arafat în conferința Disinfo 2022, la Bruxelles

1 COMENTARIU

  1. Bode este un parvenit si un mediocru. Singurul lucru care l-a dus in postul de ministru a fost pupincurismul si rautatea fata de adversari. Asta este nascut in 1974, adica este un ticalos tanar care a prin tineretea in neocomunism, nu este o fosila comunista. Comportamentul sau, cum arata ca aspect il pune alaturi de Emil Bobu sau Ilie Verdet.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here