joi, aprilie 25, 2024
AcasăLumeaHodorkovski: Putin atacă Moldova. În iulie s-a discutat la Moscova dacă trebuie...

Hodorkovski: Putin atacă Moldova. În iulie s-a discutat la Moscova dacă trebuie invadată această țară. Deocamdată se aplică „scenariul Crimeea”

-

Oligarhul rus Mihail Hodorkovski, acum exilat în Statele Unite și în opoziție față de Putin, avertizează într-o lungă postare pe Twitter că Rusia este adânc implicată în evenimentele din Moldova, unde FSB forțează destabilizarea țării, pentru a putea într-o fază ulterioară să aplice rețeta folosită în Crimeea, ca să o anexeze.

Hodorkovski, fost deținător al gigantului petrolier Iukos, acum refugiat în Statele Unite din cauză că nu s-a aliniat la ordinele lui Putin, face referire în analiza sa la articole publicate recent de Washington Post și site-urile de investigații Dossier Center și Rise Moldova. Acestea arată cum Kremlinul, folosind mita și politicieni moldoveni precum Igor Dodon, încearcă să răstoarne Guvernul Maiei Sandu pentru a readuce la putere oamenii rușilor.

Aflăm astfel că Moldova a fost deja desemnată, de către puterea de la Kremlin, drept următoarea victimă după Ucraina. Încă din luna iulie acest an, un grup de veterani – foști membri ai forțelor speciale Alfa conduși de șeful KGB care a comis crime împotriva umanității în Lituania în 1990, când țara lupta să-și recapete independența față de URSS – a făcut o amplă analiză privind pașii de urmat în privința Moldovei. Se aveau în vedere mai multe scenarii: o invazie totală, o invazie parțială sau recunoașterea independenței Transnistriei. În acest moment, din cauza eșecurilor suferite pe câmpurile de luptă din Ucraina, rușii s-au temperat și au decis să recurgă la o soluție intermediară, subminarea statului din interior. Se folosesc, în acest sens, planurile adaptate după care s-a lucrat în Crimeea ucraineană, înainte să fie anexată în 2014. Rusia încearcă să captureze statul din interior, pentru a paraliza orice capacitate de reacție.

Harta agresiunii rusești în Ucraina și Moldova

Rușii acționează pe multiple planuri. Agentura KGB în Moldova sprijină activ și direct Partidul Socialiștilor. Ofițerii KGB vin, activează un an în Moldova, apoi sunt retrași și nu se mai întorc niciodată. Consultanța pentru campaniile electorale ale partidelor filoruse este asigurată de FSB. Tot Moscova finanțează ONG-uri precum cel al liderului socialist Igor Dodon. Hodorkovski observă că Rusia îi cumpără chiar ieftin pe moldoveni, cu numai câteva sute de mii de dolari asigurându-și fidelitatea unor politicieni de top.

- Advertisement -

De operațiunile din Moldova se ocupă Direcția a 5-a a FSB, condusă de generalul Miliutin. Acesta este unul dintre susținătorii fanatici ai restaurării URSS. Valeri Soloha, subordonatul generalului Miliutin, are direct în grijă acțiunile din Moldova. FSB-istul este din aripa dură a serviciului secret, dintre cei care cred că trebuie să se acționeze în forță. Spionii trimiși de Moscova la Chișinău au toți acoperire diplomatică.

Citiți mai jos textul scris de Mihail Hodorkovski pe Twitter.

- Advertisement -

„De ce Moldova? Putin nu vrea doar Ucraina: el vrea să restabilească puterea geopolitică a URSS. Moldova este cea mai bună următoare țintă pentru el. Nu se află în UE sau NATO, populație rusofonă majoră și o graniță cu Ucraina“

„Săptămâna trecută, Washington Post a relatat despre încercările Kremlinului de a submina guvernul moldovean. Acesta este doar vârful icebergului. Site-ul
Dossier Center a dezvăluit cine conduce operațiunile FSB în Moldova, câți bani primește fostul său președinte de la Rusia și cine spionează acolo în acest moment.

În primul rând, de ce Moldova? Putin nu vrea doar Ucraina: el vrea să restabilească puterea geopolitică a URSS. Moldova este cea mai bună următoare țintă pentru el. Nu se află în UE sau NATO, populație rusofonă majoră și o graniță cu Ucraina.

Trezoreria SUA spune că Rusia subminează democrația în Moldova. Adevărat. Să-i cunoaștem pe cei care o fac. În primul rând, generalul Miliutin, din Serviciul 5 al FSB. Am obținut o înregistrare video de la ziua sa de naștere în care el și prietenii săi toastează pentru restaurarea URSS. În caz că nu era deja clar ce voiau.

Valeri Soloha, responsabilul direct al FSB pentru operațiunile din Moldova, alături de șeful său, generalul Miliutin (centru), șeful Direcției 5 a FSB

Acum, pentru subalternii săi. Valeri Soloha supraveghează Moldova. El se descrie ca fiind un „susținător al măsurilor dure”. Ivan Korol este responsabil pentru Transnistria. El este chiar acolo, alături de oficialii locali din domeniul securității.

De asemenea, FSB trimite anual 2-4 spioni în Moldova. Aceștia au acoperire diplomatică, numere de pașaport similare și legături cu serviciile secrete. De obicei, aceștia petrec un an acolo, pleacă și nu se mai întorc niciodată. O parte din listă; ultimii trei se aflau încă în Moldova când a început războiul.

Listă cu o parte din spionii FSB în Moldova. Ultimii trei, scrie Hodorkovski, se aflau „la datorie” în Moldova când a izbucnit războiul

Deci, ce face FSB-ul în Moldova? Își ajută prietenii în alegeri. Doctorii ruși de presă Lev Gonin, Olga Grak și fostul FSB Iuri Gudilin au fost văzuți de Rise Moldova, partenerii Dossier Center, la sediul socialiștilor în 2020. Săptămâna trecută, SUA i-a sancționat, dar a ratat pe altcineva.

Faceți cunoștință cu Vladimir Șirobokov. El vine din orașul natal al lui Miliutin, îi raportează acestuia și i-a consiliat pe socialiștii moldoveni în privința alegerilor din 2019-2021. Alăturat este Șirobokov în 2021 în sediul lor, batjocorindu-și adversarul.

Ofițerul FSB Vladimir Șirobokov la sediul de campanie al Partidului Socialiștilor din Moldova anul trecut, ironizând un adversar politic

Cel mai important atu al lor a fost, desigur, președintele Igor Dodon. În 2020, Dossier Center a descoperit că acesta era în strânsă legătură cu serviciile secrete rusești și chiar le trimitea discursurile sale în avans! Da! În timp ce era în funcție.

Apoi a pierdut alegerile, dar a fost totuși valoros. Și relativ ieftin pentru Kremlin. Dodon a înființat Alianța de afaceri moldo-rusă. Principalul său aliat a fost Igor Ceaika, fiul fostului procuror general al Rusiei.

Igor Dodon și omul de legătură care-i virează banii Moscovei, Igor Ceaika

Apropo, în public Dodon a vorbit vehement împotriva influenței străine prin ONG-uri. În iulie 2021, el a declarat că Guvernul Moldovei (din care nu mai făcea parte) era „împânzit de agenți străini”. ONG-ul pe care l-a înființat împreună cu Ceaika cu 3 zile înainte nu a fost menționat.

Potrivit Trezoreriei SUA, Ceaika și purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, au conspirat pentru a influența Parlamentul moldovean prin intermediul lui Dodon. Acesta a devenit deputat în 2021 și și-a jucat rolul – în timp ce primea în mod regulat plăți din partea Rusiei.

Ceaika a plătit șpaga la „Business Russia”, care a plătit-o către ONG-ul lui Dodon. În zilele în care Dodon a primit banii, el a fost foarte amabil cu Kremlinul. Ce coincidență! Iată-l alături de Dmitri Kozak, adjunctul șefului de birou al lui Putin, când a venit prima plată de 2,8 milioane de ruble. „Trebuie să comunicăm cu rușii… o sfătuiesc pe președintă să uite de aroganța ei și să ceară o întâlnire cu Vladimir Putin”, a declarat Dodon, vizând-o pe Maia Sandu, pe 30 noiembrie 2022. În aceeași zi, Alianța a mai primit încă 2,8 milioane de ruble (aproximativ 45.000 de dolari) din Rusia. Ați prins ideea.

Alianța lui Dodon a primit în total peste 320.000 de dolari începând cu anul trecut, arată documentele bancare. Trei dintre plăți au sosit după ce a început războiul. Între timp, analiștii de la un think-tank afiliat FSB au discutat despre planurile de invadare a Republicii Moldova, arată documentele examinate de Dossier Center.

Criminalul Mihal Golovatov, ofițer KGB căutat în Lituania pentru asasinate în 1990, când țara lupta pentru independență. Acesta a murit în august acest an, nu înainte de a coordona un plan de atacare a Moldovei

Alfa Group este o companie înființată de foști veterani ai Forțelor Speciale Alfa. Șeful lor a fost Mihail Golovatov, de la KGB, căutat de Lituania pentru crime împotriva umanității în timpul prăbușirii URSS. El a fost un apropiat al adjunctului FSB, Serghei Smirnov, și al succesorului acestuia, Serghei Korolev. A murit în august 2022, dar nu înainte ca grupul său, Alfa Group, să pregătească un raport privind Moldova în iulie. Cel mai bine ar fi să-l citiți în întregime, dar ideea de bază era simplă: Moldova era guvernată de SUA, iar influența rusă era amenințată.

În raport au discutat deschis dacă să invadeze Moldova și în ce măsură. Ar trebui să ocupe întreaga țară sau doar să creeze un coridor spre Transnistria? Ar trebui să recunoască Transnistria? Amintiți-vă, suntem în iulie, înainte de a se dovedi că Putin nu poate ține nici măcar Izium.

Poate că veteranii Alfa știau deja ceva, dar au ajuns la concluzia că este mai bine să continue destabilizarea Moldovei din interior decât să o invadeze. Cel puțin deocamdată. Dar, așa cum a fost cu Crimeea, dacă există o armă în primul act, se poate trage și în actul doi.“

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Drulă îl „arde” pe Iohannis: „«Iuda de la Grivco» e marele patron al corupției” / „Clasa de privilegiați a Marelui Trădător se îmbuibă cu nemiluita”

* Tismăneanu despre Iohannis: „Un Relu Fenechiu cu nume german. Un adversar al statului de drept. Cele două mandate ale sale au fost paradisul infractorilor”

RECHIZITORIU. Ghiță colecta șpăgile pentru PSD, beneficiar direct Ponta. „Poate vrei să te calce vreo mașină, tâmpitu’ dracu’!”

Propagandă rusească extremă la Fugar TV: „România ar fi de 10 ori mai bogată în afara Uniunii Europene! RoExit! RoExit! RoExit!”

* „E festival, râde toată Europa de Cristoiu, Ciutacu, Budeanca și Răzvan Dumitrescu”. RTV și Antena 3 „CNN”, studiu de caz al lui Raed Arafat în conferința Disinfo 2022, la Bruxelles

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -