VIDEO. Maia Sandu, disperată, la București: „Avem nevoie de ajutor să supravieţuim ca parte a lumii libere” / „Sunt gata să ne dea foc la țară!” / „Suntem cu toții în pericol, Rusia nu are reguli”

0
2466
Maia Sandu în Parlamentul României

Prezentă marți la București, unde a participat la Conferinţa „Femeile parlamentare din România şi promovarea egalităţii de gen ca angajament naţional”, organizată la Palatul Parlamentului, preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a cerut cu disperare ajutorul României și al Occidentului în fața haosului războinico-energetic provocat de Rusia.

Chișinăul și Bucureștiul „îşi croiesc” împreună soarta, ca parte a lumii libere – „Republica Moldova în drum spre Uniunea Europeană, România mai puternică în Uniunea Europeană”, a declarat Maia Sandu în discursul ținut în Parlamentul României.

Președinta Republicii Moldova s-a referit la războiul purtat de Federaţia Rusă în Ucraina, care pune în pericol libertatea celor din regiune şi creează o criză energetică majoră, fără precedent.

Maia Sandu: „Avem nevoie de ajutor să supravieţuim ca parte a lumii libere”

 • „Războiul este tot mai aproape. Rachetele ruseşti care ţintesc infrastructura ucraineană cad şi pe pământul nostru, s-a întâmplat chiar ieri.”

 • „Din cauza războiului, trecem printr-o criză energetică majoră şi riscăm să rămânem fără gaze şi electricitate în această iarnă.”

 • „Pentru consumatorii moldoveni, tariful la gaze a crescut de 6 ori în ultimul an şi este de două ori mai mare decât în România. La fel de gravă este situaţia în ce priveşte electricitatea.”

 • „După ce Federaţia Rusă a bombardat reţelele ucrainene, Gazprom a redus la jumătate volumul de gaze livrat Moldovei, iar furnizarea de electricitate din stânga Nistrului pentru luna viitoare a devenit incertă.”

 • „Asigurarea ţării cu energie electrică este o provocare zilnică. Chiar dacă întreprindem eforturi serioase să economisim, iar Guvernul de la Chişinău încearcă să ajute oamenii care au venituri mici, cheltuielile pentru facturi ale unei familii s-au ridicat la 70-75% din veniturile ei.”

 • „Această vulnerabilitate energetică generează şantaj politic şi interferenţă în democraţie, politica internă şi cea externă.”

 • „Am enumerat aceste provocări nu pentru a ne plânge şi nu pentru că nu le-aţi cunoaşte, ci pentru ca toată lumea să ştie că Republica Moldova alege să fie liberă şi să continue parcursul european indiferent de circumstanţe. Şi că noi ne asumăm preţul libertăţii.”

 • „Atunci când cerem ajutor, nu o facem pentru un confort mai mare. Avem nevoie de ajutor să supravieţuim ca parte a lumii libere. Pentru şansa unei vieţi demne şi în pace acasă. Aceasta este miza: un stat european la hotar cu România, care contribuie la pace şi securitate în regiune. Şi nu o societate în haos, violenţă, implicată în război.”

 • „Drumul european este cel pe care ni-l dorim cu ardoare, dar pe care mergem de prea mult timp. După ce ne-am eliberat de URSS, trei decenii am stagnat într-o zonă gri, a incertitudinii şi a sărăciei, conduşi de politicieni care serveau interesele proprii sau ale unor regimuri autoritare. Cetăţenii noştri nu mai vor să trăiască blocaţi în zona gri, fără şansa unei vieţi normale, viaţă pe care au văzut-o în ţări europene.”

 • „Vrem să fim o zonă a libertăţii şi a păcii! Şi sunt sigură că cetăţenii îşi vor aduce contribuţia la consolidarea Uniunii Europene.”

 • „Pentru mine, în aceste vremuri, e o imensă responsabilitate, voi face tot ce pot ca Republica Moldova să fie de partea bună a istoriei, ca oamenii să trăiască în pace, liberi și demni la ei acasă. Sunt onorată să fiu azi aici și să pot mulțumi României.”

 • „Apreciem ajutorul şi ştim să ne facem datoria de cetăţeni europeni. Moldova deja contribuie la o Europă mai puternică şi mai unită, participând activ la gestionarea efectelor războiului.”

 • „Azi, cetățenii noștri trăiesc cu îngrijorare pentru viitorul copiilor lor. Rusia a pornit un război pentru că a crezut că i se permite orice.”

 • „Dacă, prin curajul și dragostea lor de neam, ucrainenii nu țineau piept Federației Ruse, unde mergea Rusia? Spre Nistru, spre Prut?”

 • „Asta arată că suntem cu toții în pericol, pentru că pentru Rusia nu există nici reguli, nici limite. Niciun stat nu poate rezistă singur unei astfel de agresiuni.”

 • „Ucraina nu ar fi reușit de una singură. Rusia a sperat că Ucraina va fi singură, dar lumea liberă a venit în ajutorul Ucrainei.”

 • „Moldova s-a alăturat eforturilor de ajutor ale lumii libere, am făcut față unor provocări de care statul nostru nu era pregătit, dar ne-am solidarizat pentru pace. Deși avem cele mai mici venituri din Europa, oamenii noștri au deschis ușile și inimile când a fost nevoie.”

 • „În acest vremuri tragice, ne bazăm pe lumea liberă, ca în viitor lumea liberă să se bazeze pe Republica Moldova, ca garant al păcii și al securității. Pentru asta au luptat sincer oamenii liberi și curajoși ai acestui pământ, oameni de valoare care își îndeplinesc datoria, care muncesc onest, care vor să fie respectați la ei acasă, care spun «vă rog» și «mulțumesc».”

 • „Războiul Rusiei împotriva Ucrainei este folosit de gruparea hoților din Republica Moldova, care s-a solidarizat cu partidele pro-ruse și este gata să dea foc la țară pentru a scăpa de închisoare.”

 • „Această grupare investește resurse enorme să implice Republica Moldova în război. O parte din acești hoți au fost incluși în lista sancțiunilor OFAC – Oficiul pentru Controlul Activelor Străine al Trezoreriei SUA – pentru acte de corupție în proporții deosebit de mari, pentru subminarea statului de drept, pentru coalizare cu serviciile secrete rusești și acțiuni de destabilizare a Chișinăului.”

Maia Sandu a fost și la Cotroceni, invitată de Klaus Iohannis

Mulțumiri și rugăminți adresate României

Preşedinta Republicii Moldova a mulţumit României pentru sprijinul permanent pe care l-a acordat ţării sale „ori de câte ori a fost nevoie”.

 • „Astăzi, în numele Republicii Moldova, vă spun: «Mulţumesc!». Şi, în numele tuturor cetăţenilor noştri – «Vă rog!». Suntem recunoscători preşedintelui Iohannis, domnului prim-ministru, Guvernului, Parlamentului României pentru că răspund cu interes deosebit rugăminţilor şi nevoilor cetăţenilor din Republica Moldova.”

 • „Vă mulțumesc pentru că ne sunteți aproape și vă rog să ne rămâneți aproape, ca cetățenii de pe ambele maluri ale Prutului să trăiască în pace într-o casă comună europeană, să trăim mai puternici în democrație, iar Prutul să unească drumuri, afaceri, teatre, cinematografe, școli, inovații, valori, oameni.”

 • „România a ştiut să fie alături de noi ori de câte ori a fost nevoie. Şi atunci când a creat oportunităţi de studii pentru atâţia tineri de pe malul stâng al Prutului, tineri care îşi aduc contribuţia la o lume mai bună, fie că se întorc în comunitatea lor, fie că se află oriunde în lume. Şi atunci când a finanţat modernizarea a sute de grădiniţe. Şi atunci când a donat microbuze şcolare. Când a fost alături de noi cu ajutoare materiale şi cu vaccin pentru lupta cu pandemia. Şi acum, când ne furnizează energie electrică, după ce Rusia a bombardat staţiile de energie electrică din Ucraina.”

Președinta Republicii Moldova a insistat asupra legăturii speciale dintre București și Chișinău.

Maia Sandu: „Pentru prima dată de când Republica Moldova şi-a declarat independenţa, preşedintele Republicii Moldova și preşedintele României îşi dau mâna în forul legislativ suprem al României, pentru a veni cu un mesaj comun în faţa cetăţenilor de pe ambele maluri ale Prutului. Astăzi, în aceste timpuri extrem de grele pentru toţi, Republica Moldova şi România nu doar îşi dau mâna, ci îşi croiesc împreună soarta, ca parte a lumii libere – Republica Moldova în drum spre Uniunea Europeană, România mai puternică în Uniunea Europeană”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Hodorkovski: Putin atacă Moldova. În iulie s-a discutat la Moscova dacă trebuie invadată această țară. Deocamdată se aplică „scenariul Crimeea”

* Garry Kasparov: „Acesta ar trebui să fie ultimul război al Federației Ruse” / „Rusia începe să se destrame… cât de mult se va întări China?” / „Xi Jinping le face americanilor o ofertă directă – «Noi îl predăm pe Putin, voi predați Taiwanul»” / „Nu cred că Trump va candida, are un rating negativ uriaș”

* Campanie odioasă la Russia Today: „Copiii ucraineni care critică Rusia ar trebui înecați! Sau băgați în colibe și arși de vii!”

* „E festival, râde toată Europa de Cristoiu, Ciutacu, Budeanca și Răzvan Dumitrescu”. RTV și Antena 3 „CNN”, studiu de caz al lui Raed Arafat în conferința Disinfo 2022, la Bruxelles

Propagandă rusească extremă la Fugar TV: „România ar fi de 10 ori mai bogată în afara Uniunii Europene! RoExit! RoExit! RoExit!”

* În România, țară NATO, ministrul Apărării e fiul fostului șef al Securității Vrancea! PSD-ist lansat de baronul-turnător Oprișan și numit de Iohannis. Lucrarea de doctorat i-a fost scrisă de alții

* Se profilează o alianță USR – PMP – Forța Dreptei. Liderii celor trei partide discută despre construirea unui nou pol de dreapta, ca alternativă la PNL și PSD

* Drulă îl „arde” pe Iohannis: „«Iuda de la Grivco» e marele patron al corupției” / „Clasa de privilegiați a Marelui Trădător se îmbuibă cu nemiluita”

* Concluzia lui Bode, după ce Comisia de Etică a UBB i-a confirmat plagiatul: „Politicienii-dactilografi din USR s-au făcut de râs. Teza mea de doctorat e în regulă”

RECHIZITORIU. Ghiță colecta șpăgile pentru PSD, beneficiar direct Ponta. „Poate vrei să te calce vreo mașină, tâmpitu’ dracu’!”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here