marți, mai 28, 2024
AcasăRăzboi în UcrainaGarry Kasparov: "Acesta ar trebui să fie ultimul război al Federației Ruse"...

Garry Kasparov: „Acesta ar trebui să fie ultimul război al Federației Ruse” / „Rusia începe să se destrame… cât de mult se va întări China?” / „Xi Jinping le face americanilor o ofertă directă – «Noi îl predăm pe Putin, voi predați Taiwanul»” / „Nu cred că Trump va candida, are un uriaș rating negativ”

-

Marele maestru rus Garry Kasparov, legenda vie a șahului mondial, face declarații incendiare într-un interviu acordat redactorului-șef al publicației ucrainene Obozrevatel.com, Orest Sohar. El spune că președintele Chinei, Xi Jinping, este pregătit să-l trădeze și să-l „predea” pe teroristul planetar Vladimir Putin, cu o condiție: SUA să nu intervină în apărarea Taiwanului.

Conform lui Garri Kasparov (59 de ani), Vladimir Putin ar fi primit deja un semnal neplăcut din partea omologului său chinez, atunci când nu l-a felicitat de ziua sa de naștere, pe 7 octombrie, când fostul colonel KGB a împlinit 70 de ani. În schimb, susține Kasparov, liderul comunist de la Beijing l-a omagiat pe șeful Tadjikistanului, Emomali Rahmon, care a făcut 70 de ani două zile mai târziu.

Pe de altă parte, garri Kasparov – șeful opoziției politice din Rusia în 2008, când a fost desemnat candidatul mișcării antiputiniste „O altă Rusie” la alegerile prezidențiale – crede că președintele Joe Biden nu este dispus să realizeze o înțelegere pentru predarea Taiwanului. Ar fi o mișcare „dureroasă”, întrucât „industria americană depinde de Taiwan, cel mai mare producător mondial de semiconducători”.

Celebrul fost campion mondial la șah pune la îndoială veridicitatea tranzacției de 44 de miliarde de dolari pe care magnatul Elon Musk, ce mai bogat om de pe planetă, ar fi făcut-o pentru a prelua rețeaua de socializare Twitter. Kasparov insinuează că o parte din bani ar fi provenit de la ruși. În acest sens, i-a adresat o întrebare lui Musk pe Twitter, dar n-a primit niciun răspuns.

- Advertisement -

Kasparov mai afirmă că războiul nu se va încheia până când ucrainenii nu vor arbora drapelul național la Sevastopol, în Crimeea anexată de ruși printr-un referendum ilegal în 2014.

„Cele 44 de miliarde de dolari plătite pentru Twitter sunt mulți bani, chiar și pentru Musk. Printre partenerii săi se numără saudiții și quatarioții, care au legături de lungă durată cu Rusia”

Orest Sohar (redactor-șef Obozrevatel.com): Haideți să-i răspundem domnului Elon Musk, care a reacționat violent la comentariul dumneavoastră la unul dintre posturile TV americane. În special, ați spus: „De ce oamenii care stau în vilele confortabile din Silicon Valley îi spun Ucrainei cum să facă lucrurile?”. În această situație, Musk s-a comportat inadecvat și v-a răspuns practic printr-o înjurătură. Ce i-ați transmite azi?

Garry Kasparov: A devenit deja proprietarul Twitter. În mâinile sale se află una dintre cele mai populare rețele sociale, una dintre cele mai eficiente în ceea ce privește controlul fluxurilor de informații din lumea liberă și, prin urmare, trebuie să vedem cum se va comporta. Mă întreb cât de aplicabile vor fi speculațiile sale despre libertatea de exprimare prin politica pe care o va urma pe Twitter.

- Advertisement -

Cele 44 de miliarde de dolari plătite pentru această rețea de socializare sunt mulți bani, chiar și pentru Musk. Printre partenerii săi se numără saudiții și quatarioții, care au legături de lungă durată cu Rusia. Prin urmare, una dintre întrebările mele, pe care i-am adresat-o lui Elon Musk prin intermediul aceluiași Twitter chiar înainte de cumpărarea rețelei, a fost exact dacă există bani rusești în acest pachet de 44 de miliarde. Și, până acum, nu am primit un răspuns la această întrebare.

Trebuie spus încă o dată că poziția exprimată de Musk nu este doar poziția lui. Este necesar să înțelegem că avem de-a face cu mai mult decât un miliardar excentric. Această poziție are un sprijin destul de stabil atât în ​​Silicon Valley, cât și într-o parte a establishment-ului american. În principal, ceea ce este mai aproape de Trump. Cu toate acestea, astfel de voci, ca și până acum, se aud și în cadrul administrației. Adică, trebuie să fim absolut obiectivi că ideea de a găsi un fel de „soluție pașnică” la problemă să nu fie ideea personală a lui Musk. Un alt lucru este că el a prezentat-o în cea mai putinistă formă. Oamenii inteligenți înțeleg că este inutil să vorbim despre astfel de opțiuni.

„Un imperiu care vizează agresiune nu poate exista în secolul XXI. Acest război ar trebui să fie ultimul război al Federației Ruse”

Garry Kasparov: Ucraina este în prezent în creștere, dar unii au un „dar” foarte important. Este imposibil să învingi un stat nuclear. Adică, mai devreme sau mai târziu va trebui oricum să cădem de acord asupra a ceva și acum trebuie să ne gândim la contururile acestui proces de pace. Această poziție există, există și în comunitatea de experți, de exemplu, RAND Corp. Nu trebuie uitat că aceeași corporație, expertă în domeniul armamentului și temelor apărării, a emis în ianuarie un raport care spunea că Ucrainei nu i se pot da arme, pentru că armata ucraineană se va prăbuși într-o săptămână, iar toate armele vor rămâne la ruși.

Doar că o parte a establishment-ului american evaluează inadecvat situația mondială de astăzi. Continuă să gândească în termenii Războiului Rece, ai Uniunii Sovietice și așa mai departe. Ei nu înțeleg că lumea s-a schimbat. Indicatorul lumii actuale este că prim-ministrul Marii Britanii face primul apel la Kiev. Este o veche tradiție să fie sunat liderul lumii libere, iar Rishi Sunak (noul premier al Marii Britanii – n. red.) înțelege că astăzi liderul lumii libere nu este Biden, ci Zelenski. Acesta este de fapt un indicator că au avut loc schimbări care sunt complet ireversibile.

Nu știu dacă ar trebui să-l suspectăm pe Musk de un fel de joc deliberat împotriva lui Putin. Repet, aceasta este o poziție care necesită luptă constantă. Facem campanie în toată lumea și, în primul rând, bineînțeles, în Statele Unite și Germania, unde lucrăm constant cu mass-media pentru a lupta împotriva acestei narațiuni. Aceasta este cea mai periculoasă narațiune: „Da, suntem pentru Ucraina, trebuie să ajutăm, Putin greșește, dar Ucraina nu poate câștiga”. Acest „dar” elimină orice altceva. Când o persoană pleacă de la poziția că înfrângerea finală a armatei ruse este imposibilă, răspundem că nu, nu este doar posibil, este necesar și nu există altă cale de a pune capăt războiului decât înfrângerea totală a armatelor lui Putin în Ucraina, expulzarea din Ucraina și recuperarea întregului teritoriu.

Până nu se arborează steagul ucrainean la Sevastopol, războiul nu s-a terminat. De fapt, acest război nu este doar ucrainean, este un război pentru renașterea unei noi ordini mondiale. Secolul XXI trebuie să treacă în noi calități, pentru că rezultatul Războiului Rece, din păcate, nu a fost fix. Aceste probleme nerezolvate au rămas, iar problema principală nu a fost rezolvată – ce să faci cu Imperiul Rus. Un imperiu care vizează agresiune nu poate exista în secolul XXI. Am înțeles deja că este posibil să înlăturăm puterea sovietică, să lichidăm Partidul Comunist pentru o perioadă și apoi va fi reînviat, dar principalul lucru este că esența rămâne. Natura agresivă a imperiului, care a renăscut sub diferite forme de-a lungul secolelor, este sursa tuturor problemelor. Prin urmare, acest război ar trebui să fie ultimul război al Federației Ruse. Apoi putem vorbi despre faptul că lumea va începe să se schimbe în bine.

„Nu cred că Trump va candida. Acest lucru este puțin probabil, deoarece Trump are un rating negativ uriaș. Dacă vor un câștig garantat, republicanii trebuie să ia pe oricine, dar nu pe Trump”

Orest Sohar (redactor-șef Obozrevatel.com): Ar putea Musk să folosească Twitter pentru a schimba alegerile prezidențiale în favoarea unui Trump național?

Garry Kasparov: Mi se pare că Musk nu va face asta direct. Sincer, nu cred că Trump va candida. În opinia mea, acest lucru este puțin probabil, deoarece Trump are un rating negativ uriaș. Și dacă republicanii vor un câștig garantat, trebuie să ia pe oricine, dar nu pe Trump.

Orest Sohar (redactor-șef Obozrevatel.com): Din tabăra republicanilor se aud aceleași mesaje ca și cele ale lui Musk. Ei au spus că, atunci când vor câștiga alegerile, vor revizui politica de sprijinire a Ucrainei.

Garry Kasparov: Doar McCarthy a spus asta. Liderul minorității din Congres, care probabil va deveni speaker dacă va câștiga alegerile de la jumătatea mandatului. A fost deja corectat de mulți camarazi seniori, el însuși și-a luat deja cuvintele înapoi. Vrea să devină speaker, are nevoie de voturi. Nu vor exista opțiuni pentru reducerea ajutorului militar acordat Ucrainei în timpul republicanilor. Mai mult, cred că poate crește. McConnell a vorbit deja despre asta, cine poate fi șeful Senatului. Mike Pence, fostul vicepreședinte, a spus deja acest lucru, iar un număr de congresmeni de frunte l-au corectat deja pe McCarthy.

Trebuie doar să înțelegem că la republicani există o luptă între reagan-iști și trump-iști. Spiritul de partid rămâne, dar trumpismul este tendința politică dominantă astăzi. De aceea, sunt în curs clarificări ale relațiilor, dar nu văd nicio amenințare cu o reducere a ajutorului militar pentru Ucraina.

Nu sunt sigur că ucrainenii pot obține armele necesare pentru a câștiga. În primul rând, este vorba despre tancuri și drone americane. Acestea sunt drone reale, nu iraniene și nici măcar Bayraktar; acestea sunt drone, fiecare dintre acestea putând acoperi cerul Kievului aproape independent.

„Rusia începe să se destrame. Cât de mult va întări China? Întrucât nu există răspunsuri la aceste întrebări, asta explică și încetineala puterii americane de a furniza arme”

Orest Sohar (redactor-șef Obozrevatel.com): De ce este încetinit ajutorul? Casa Albă spune că este pregătită să ajute și vrea ca Ucraina să câștige, dar în același timp amână ajutorul.

Garry Kasparov: În primul rând, aceasta este încă o luptă internă. Și treptat vedem că mai dau puțin. Lupta nu se termină, ci este rezultatul acestor compromisuri interne, care se îndreaptă spre o creștere treptată a aprovizionărilor, dar acest lucru clar nu este suficient pentru a întoarce în sfârșit valul pe front.

Dar există și un factor geopolitic. Aici, mi se pare, establishment-ul american nu a ajuns încă la un acord. Ce se va întâmpla în continuare? Ei bine, l-au învins pe Putin, steagul ucrainean este la Sevastopol. Armata rusă învinsă, înșelată și furioasă, se va întoarce acasă. Situația economică este catastrofală. Cel mai probabil, vor începe procesele centrifuge, dezintegrarea spontană a țării. Ei nu știu ce să facă în această situație. Rusia începe să se destrame… Cât de mult va întări China? Întrucât nu există răspunsuri la aceste întrebări, acest lucru explică și încetineala puterii americane de a furniza arme.

Orest Sohar (redactor-șef Obozrevatel.com): Cu toate acestea, mai devreme sau mai târziu vor trebui să rezolve chestiunea rusă.

Garry Kasparov: Ei se gândesc la asta. Ne aflăm la un punct de cotitură istoric, iar deciziile de astăzi vor afecta politica mondială timp de decenii. Se creează o nouă infrastructură a lumii, iar oamenii care iau aceste decizii astăzi nu erau pregătiți din punct de vedere moral pentru ele. Unii – pentru că nu aveau experiență, Biden – pentru că este bătrân. El înțelege că nu este potrivit pentru rolul unei persoane care va reconstrui lumea. Prin urmare, să acordăm credit că măcar a început să facă ceva, să se miște în direcția bună.

Europenii au aceeași întrebare. Este interesant că europenii au început rapid să înțeleagă că este necesar să se pregătească pentru asta. Europa, Europa birocratică începe să depășească America. Războiul nu va mai dura încă 9 luni, dar lumea s-a schimbat deja. Lumea de astăzi și lumea de pe 24 februarie sunt complet diferite. Chiar dacă ne uităm la lume în luna mai, când a început ofensiva rusă în estul Ucrainei și când mulți se așteptau ca frontul de acolo să fie spart, iar trupele rusești să ajungă la Nipru – acum este altfel.

„Există o singură bifurcație în Rusia – fie este un satelit chinez cu unele entități fragmentate în vest, cum ar fi Republica modernă Novgorod, fie o încercare de a păstra partea principală a Rusiei, poate fi fără Cecenia, dar să fie găsită o oportunitate de a se reuni cu Europa”

Orest Sohar (redactor-șef Obozrevatel.com): Xi Jinping a spus că China este pregătită să negocieze cu SUA pe probleme-cheie, inclusiv Taiwan și Rusia. Înseamnă asta că sunt gata să negocieze direct soarta lumii și să se angajeze în construirea de noi instituții de securitate?

Garry Kasparov: Dacă ne uităm la decizia ultimului Congres al Partidului Comunist din China, la care Xi Jinping a primit puterea absolută, ceea ce nu s-a mai văzut de pe vremea lui Mao Zedong, și este clar că nu se va despărți de ea, atunci trebuie remarcat că puterea lui se bazează pe acel curs politic care domină astăzi. Acesta este un curs agresiv de a ocupa Taiwanul. Ei o numesc reunificare, dar este ocupație. Pentru că Taiwan este o țară independentă. Este imposibil să faci asta fără a intra într-un conflict cu America, iar Xi Jinping oferă direct un acord – „Noi îl predăm pe Putin, voi predați Taiwanul”. Acesta este un text destul de evident, care merge aproape direct. Nu cred că Biden poate face o astfel de înțelegere. Predarea Taiwanului în fața Americii mi se pare extrem de dureroasă.

Apropo, întrebarea este: de ce nu știu ei cum să procedeze cu Rusia? Pentru că aceasta este reconstrucția întregii infrastructuri mondiale. Taiwanul, printre altele, nu este doar o problemă geopolitică, este și una economică – cel mai mare producător mondial de semiconductori. Astăzi, industria americană depinde de Taiwan. Dacă acest premiu economic va cădea în mâinile Chinei, China va deveni mai puternică, iar prăbușirea Rusiei înseamnă că China va avea ocazia să profite de bogăția ambelor teritorii rusești din Orientul Îndepărtat și din estul Siberiei. Americanii nu sunt pregătiți pentru asta.

Prin urmare, cred că această propunere este fixă, dar nu va fi implementată imediat, pentru că acest risc cu siguranță există. În opinia mea, există o singură bifurcație în Rusia – fie este un satelit chinez cu unele entități fragmentate în vest, cum ar fi Republica modernă Novgorod, fie o încercare de a păstra partea principală a Rusiei, poate fi fără Cecenia și așa mai departe, dar cu orice preț să fie găsită o oportunitate de a se reuni cu Europa. Desigur, după plata despăgubirilor, pedepsirea criminalilor de război etc. Nu există alte opțiuni. Cred că și americanii înțeleg acest lucru și de aceea nu sunt încă pregătiți pentru acordul cu China, iar Xi Jinping abordează foarte bine această problemă și înțelege că predarea lui Putin în schimbul Taiwanului este un schimb extrem de profitabil pentru chinezi. Pentru că Taiwanul este ceea ce-i interesează cu adevărat și pot avea de-a face cu rușii de acolo mai târziu.

„Faptul că Xi Jinping nu l-a felicitat cu ocazia împlinirii vârstei de 70 de ani, dar 2-3 zile mai târziu l-a felicitat pe președintele tadjik Rahmon cu ocazia aceleiași aniversări de 70 de ani, a fost un semnal evident pentru Putin că a fost deja abandonat”

Orest Sohar (redactor-șef Obozrevatel.com): Putin înțelege că este trădat?

Garry Kasparov: Judecând după ultimul său discurs, nu mai înțelege nimic. Faptul că Xi Jinping nu l-a felicitat cu ocazia împlinirii vârstei de 70 de ani, dar 2-3 zile mai târziu l-a felicitat pe președintele tadjik Rahmon cu ocazia aceleiași aniversări de 70 de ani, a fost un semnal mai mult decât evident pentru Putin că a fost deja abandonat.

Orest Sohar (redactor-șef Obozrevatel.com): Credeți într-un sfârşit neliniar al războiului? Adică, victoria va fi câștigată nu atât pe câmpul de luptă, cât printr-un eveniment de la Kremlin, apariția unui nou șef al Kremlinului, care va lua o altă poziție?

Garry Kasparov: De fapt, nu aș împărtăși aceste evenimente. Fără îndoială, dacă se va întâmpla ceva la Kremlin din buncăr, va fi rezultatul unei victorii militare ucrainene. De aceea Putin se ține atât de mult de Herson. Putin încearcă să facă ceva, probabil că va încerca să treacă la ofensivă în nord. Are nevoie măcar de niște rezultate, ca să nu arate ca un învins complet. Un dictator care este învins este condamnat. Mai devreme sau mai târziu, cineva va începe să comploteze împotriva lui, chiar și acei impotenți de care s-a înconjurat. Aceiași Prigojin (Evgheni Prigojin, fondator al grupării paramilitare Wagner – n. red.) și Kadîrov (Ramzan Kadîrov, președintele autoproclamat al Ceceniei – n. red.), probabil cu sprijinul lui Zolotov (Viktor Vasilievici Zolotov, director al Gărzii Naționale Ruse – n. red.), încep deja să se gândească la viața de după Putin, își pregătesc propriile armate private. Verticala inițială a puterii nu mai există, iar o dictatură nu poate exista fără ea.

Capturarea Hersonului, invazia trupelor ucrainene în Crimeea creează premisele unei lovituri de stat. În plus, sancțiunile chiar funcționează. Da, pot fi mai lente decât ne-am dori, dar ele funcționează, economia Rusiei se scufundă până la fund. Deși Ucraina va avea o iarnă foarte grea, îngrozitoare, situația din Rusia va fi de fapt mai proastă. Cred că, dacă ne uităm la datele pe care le putem analiza acum, în primăvara viitoare, adevărata industrie rusă nu va putea susține operațiunile militare. Nu vorbesc despre orice altceva. Aceasta înseamnă că se va crea o situație în care se va impune haosul managerial, colapsul economic, un război pierdut și o creștere a criminalității. Dacă acestea nu sunt ingredientele unei explozii revoluționare, nu știu ce sunt.

Singurul guvern stabil din Rusia poate fi unul care realizează ridicarea sancțiunilor, îndeplinirea tuturor condițiilor, inclusiv extrădarea criminalilor de război, printre care se numără Prigojin și Kadîrov”

Orest Sohar (redactor-șef Obozrevatel.com): Cum vedeți o asemenea lovitură de stat? De ce au Prigojin și Kadîrov propriile trupe?

Garry Kasparov: Cred că nimeni nu știe scenariul exact, dar toată lumea înțelege că se va întâmpla ceva. Regimul este condamnat, iar scenariul specific este secundar. Kadîrov, Prigojin și toți ceilalți înțeleg că ceva se va întâmpla și este necesar să se pregătească pentru asta chiar și în condițiile în care țara este cufundată în haos. Este necesar să aibă propria armată, este necesar să aibă propria resursă care să poată fi folosită. Dar ei nu înțeleg că puterea stabilă în Rusia va fi posibilă doar dacă sancțiunile vor fi ridicate. Prin urmare, nici Prigojin, nici Kadîrov nu vor putea rezista dacă nu vor primi sprijinul Occidentului pentru ridicarea sancțiunilor.

În opinia mea, singurul guvern stabil din Rusia poate fi unul care realizează ridicarea sancțiunilor, îndeplinirea tuturor condițiilor, inclusiv extrădarea criminalilor de război, printre care se numără Prigojin, Kadîrov și mulți alți oameni. Nu merită să contezi pe faptul că forțele militare vor menține o țară în haos total.

Orest Sohar (redactor-șef Obozrevatel.com): Dacă dezintegrarea Rusiei este inevitabilă, Kadîrov are nevoie de o armată mare, capabilă să protejeze granițele noii republici. Cel mai probabil, va deveni primul separatist al Rusiei de astăzi.

Garry Kasparov: Aici nu sunt pe deplin sigur, pentru că, fără sprijinul Moscovei, Kadîrov se poate confrunta cu opoziția cecenilor față de propria sa conducere. Kadîrov ține Cecenia sub control pentru că are sprijinul lui Putin și credit financiar nelimitat. Din această cauză, el a adunat o astfel de forță în jurul său.

„Rusia va fi complet diferită. Cred că și granițele geografice se vor schimba, deoarece Cecenia, Tatarstanul și Iakuția vor fi rezolvate”

Orest Sohar (redactor-șef Obozrevatel.com): Înțelegem că următorul șef al Rusiei va fi o persoană, cel mai probabil din anturajul lui Putin, probabil mai puțin toxică. Sugerați că va fi o persoană complet diferită de opoziția liberală?

Garry Kasparov: Nimeni nu știe cum va fi viitorul. Să presupunem că puterea poate ajunge în mâinile unor apropiați de-ai lui Putin. Acest lucru se întâmplă întotdeauna și apoi totul depinde de Occident. Vreau să înregistrez încă o dată această opinie – un echilibru politic stabil nu poate fi stabilit în Rusia fără ridicarea sancțiunilor. Și aici revenim la începutul conversației noastre, că nici establishment-ul american, nici cel european nu sunt încă pregătite pentru schimbări drastice. Nu doar la schimbări drastice, ci și la restructurarea întregii configurații mondiale.

Este clar că Rusia va fi complet diferită. Cred că și granițele geografice se vor schimba, deoarece Cecenia, Tatarstanul și Iakuția vor fi rezolvate, dar întrebarea principală este dacă Occidentul este gata să stabilească condițiile-cheie ale victoriei ucrainene pentru a pune capăt războiului. Prima este eliberarea completă a tuturor teritoriilor ucrainene, până la Sevastopol inclusiv. Până acum, nimeni din Occident nu a articulat-o atât de clar. În al doilea rând, plata tuturor despăgubirilor în conformitate cu evaluările experților internaționali. Vorbim de 500 de miliarde de dolari. A treia condiție, cea mai importantă după părerea mea, este aducerea în judecată a criminalilor de război. Dacă aceste cereri sunt înregistrate, atunci niciun apropiat al lui Putin nu va rămâne la putere.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* În România, țară NATO, ministrul Apărării e fiul fostului șef al Securității Vrancea! PSD-ist lansat de baronul-turnător Oprișan și numit de Iohannis. Lucrarea de doctorat i-a fost scrisă de alții

* Se profilează o alianță USR – PMP – Forța Dreptei. Liderii celor trei partide discută despre construirea unui nou pol de dreapta, ca alternativă la PNL și PSD

* Drulă îl „arde” pe Iohannis: „«Iuda de la Grivco» e marele patron al corupției” / „Clasa de privilegiați a Marelui Trădător se îmbuibă cu nemiluita”

* Concluzia lui Bode, după ce Comisia de Etică a UBB i-a confirmat plagiatul: „Politicienii-dactilografi din USR s-au făcut de râs. Teza mea de doctorat e în regulă”

RECHIZITORIU. Ghiță colecta șpăgile pentru PSD, beneficiar direct Ponta. „Poate vrei să te calce vreo mașină, tâmpitu’ dracu’!”

Propagandă rusească extremă la Fugar TV: „România ar fi de 10 ori mai bogată în afara Uniunii Europene! RoExit! RoExit! RoExit!”

* „E festival, râde toată Europa de Cristoiu, Ciutacu, Budeanca și Răzvan Dumitrescu”. RTV și Antena 3 „CNN”, studiu de caz al lui Raed Arafat în conferința Disinfo 2022, la Bruxelles

* Hodorkovski: Putin atacă Moldova. În iulie s-a discutat la Moscova dacă trebuie invadată această țară. Deocamdată se aplică „scenariul Crimeea”

- Advertisement -

2 COMENTARII

  1. „deoarece Trump are un rating negativ uriaș. Și dacă republicanii vor un câștig garantat, trebuie să ia pe oricine, dar nu pe Trump.” Am tot respectul pentru acest sahist de geniu, dar pe asta de unde a scos-o mah neica? Cred ca acest mare presedinte american e inca iubit de zeci de milioane de americani. Mai cred ca in pofida noilor stele republicane precum de Santis ori Kari Lake reteta sigura de succes in 2024 ramane Donald Trump. Personal ii doresc succes asa cum succes maxim doresc republicanilor martea viitoare. Sper sa-i spulbere pe bolsevicii din Partidul Democrat!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -