Finlanda se teme că ar putea fi atacată de Putin, pentru intenția de a adera la NATO. „Trebuie să fim pregătiți pentru orice fel de acțiune a Rusiei împotriva țării noastre”

0
1813
Magdalena Andersson (stânga) și Sanna Marin, premierii Suediei și Finlandei, au anunțat decizia istorică privind aderarea la NATO într-un parc, printre oameni ieșiți la plimbare și fără armate de securiști în preajmă

Guvernul Finlandei ia în calcul că țara ar putea fi atacată de Rusia „încă din faza de evaluare” după ce la Helsinki s-a deschis dezbaterea despre o posibilă aderare la NATO. Premierul Sanna Marin a spus că Parlamentul finlandez va discuta săptămâna viitoare dacă acest stat va cere sau nu să adere la organizația nord-atlantică, procedurile trebuind să fie cât mai rapide pentru că e de așteptat „o acțiune a Rusiei”.

Până în februarie, opinia publică din Finlanda și Suedia era împărțită în privința unei aderări la NATO, dar Guvernele celor două țări au fost clare, spunând că nu se pune această problemă.

Lucrurile s-au schimbat radical începând din zorii zilei de 24 februarie, când lumea a asistat uimită la atacul brutal al Rusiei asupra Ucrainei. Pe măsură ce violențele au escaladat și au ieșit la iveală atrocitățile comise de ruși, opinia publică din cele două țări scandinave a balansat brusc și masiv în direcția NATO. Înfricoșați, finlandezii și suedezii au realizat că pot deveni oricând următoarele ținte.

Luni, finlandezii au anunțat că vor pune în discuție posibilitatea unei cereri de aderare la NATO și că acest lucru trebuie să se întâmple rapid. Imediat, rușii au transmis amenințător că nu e o idee bună și marți au fost filmate deja sisteme de rachete navale îndreptându-se spre granița cu Finlanda.

Politiciana finlandeză Sanna Marin, care conduce Guvernul de la Helsinki, a spus miercuri că nu poate da un calendar clar al aderării la NATO, dar că e o chestiune de săptămâni, nu de luni.

Această grabă nemaipomenită vine într-un context absolut special. Premierul finlandez a explicat că țara nu poate primi garanții de securitate fără să fie membru al alianței – cu alte cuvinte, este exact în situația de acum a Ucrainei, care a fost atacată de Rusia înainte să se ia o hotărâre privind aderarea sa la NATO.

Aflată miercuri la Stockholm, unde s-a întâlnit cu Magdalena Andersson, premierul Suediei, Sanna Marin a explicat: „Arhitectura de securitare a Europei s-a schimbat fundamental după ce Rusia a invadat Ucraina. Schimbările au făcut necesară o analiză privind cea mai bună soluție de a securiza pacea pentru Finlanda și pentru regiune în viitor. NATO este privită nu doar ca o alianță militară, dar și ca o alianță politică. NATO este o organizație în care se iau deciziile importante privind securitatea noastră. Ca parte a discuțiilor, noi trebuie să ne lămurim cum ar putea răspunde membrii NATO la nevoile noastre de securitate. În același timp, trebuie să fim foarte sinceri privind consecințele și riscurile. Aici sunt, în egală măsură, riscuri pe termen scurt și pe termen lung. (…) Trebuie să fim pregătiți pentru orice fel de acțiune din partea Rusiei împotriva noastră”.

Premierul suedez a anunțat că și țara sa va lua o decizie până la sfârșitul lunii mai în privința cererii de a adera la NATO.

Șefa Guvernului suedez, Magdalena Andersson, și conducătoarea Guvernului finlandez, Sanna Marin, au ținut conferința de presă comună pe o pajiște, într-un parc, la doar câțiva metri de un loc pe unde treceau oameni aflați la plimbare.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Raportul SUA despre România: corupție generalizată, presă controlată de politicieni, jurnaliști hărțuiți și antisemitism în Parlament

* Rușii plănuiesc un „carnaval al groazei“ pe 9 mai, în Mariupolul distrus. S-a ordonat curățarea de morți și dărâmături a unei zone în centru, pentru parada militară

* Ucrainenii l-au capturat pe finul ucrainean al lui Putin, într-o operațiune specială. Oligarhul pro-rus se deghizase în militar

* VIDEO. Putin amenință și Finlanda! Armament greu și rachete trimise de ruși la granița acesteia, ca răspuns la intenția de a adera la NATO

* La Mariupol, Rusia „a atacat cu arme chimice“, împrăștiate cu dronele. Un lider separatist ceruse „să afumăm cârtițele ucrainene” care rezistă în oraș

* Discurs scelerat al Moscovei: se cere exterminarea poporului ucrainean! Ria Novosti: „Naziștii trebuie uciși în număr cât mai mare. Nu doar elitele! Cei mai mulți oameni sunt vinovați, sunt naziști pasivi”

* „Dezgustător! Această Șoșoacă, sluga lui Putin, reprezintă cea mai hidoasă expresie a unui politician vândut. Act de trădare națională”

„La Kremlin se formează un pluton de execuție circular, toți cei prezenți își îndreaptă armele unii spre alții. Regimul Putin se clatină pentru prima oară”

Medic faimos despre Putin: „Trăim lângă un câine turbat. Nu trebuie să-l tachinăm, ci să devenim urgent atât de puternici, încât să nu ne mai fie frică de el”

* Finala Macron – Le Pen începe de la +4,5% pentru actualul președinte francez. În 2017, diferența a fost mai mică (2,7%), dar Macron a spulberat-o în turul 2 pe candidata extremei drepte

* Trucurile Elenei Udrea în instanță: s-a smiorcăit, a amintit că e mamă, a invocat „grave probleme de sănătate”, a cerut azil politic în Grecia. Va fi extrădată în România, dar după cel puțin 7 zile în arestul bulgar

* Inflația în România a trecut de 10% pentru prima oară în ultimii 18 ani! Avem a treia inflație din UE, prețurile la alimente s-au mărit și cu 30-35%

* Alegeri FRF. Unanimitate în alegerea unanimă a unanimului candidat, Răzvan Burleanu! Reportaj în unanimitate Fanatik

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here