Filosoful Theodor Paleologu dă de pământ cu conspiraționiștii cuibăriți în Biserica Ortodoxă Română, pe care-i numește “țăcăniți” într-un interviu acordat publicației Europa Liberă. Cărturarul nu se află la prima luare de poziție dură față de ieșirile în decor ale prelaților, el sancționând pe contul său de Facebook și ofensiva pornită acum câteva săptămâni, când conducerea BOR a încercat să forțeze mâna autorităților pentru a permite pelerinajul religios la moaștelte Sfintei Parascheva, la Iași.
În interviul acordat jurnalistei Dora Vulcan, Paleologu încearcă să evite cuvintele și etichetele dure, dar nu se poate abține să nu remarce că majoritatea înalților ierarhi ai bisericii se lasă intimidați.
Aluzia este destul de străvezie la personaje toxice precum Arhiepiscopul Teodosie al Tomisului, Arhiepiscopul Teofan al Moldovei, Arhiepiscopul Calinic al Sucevei, Episcopul Ignatie al Hușilor, care în ultimele luni au propagat oficial teorii ale conspirației și au instigat pe față lumea la nerespectarea măsurilor de precauție în pandemie.
„Ierarhia ar trebui să pună capăt acestor aberații. Este un cancer care roade măruntaiele Bisericii Ortodoxe. Nu trebuie să menajezi niște demenți”
Theodor Paleologu vorbește în interviu despre faptul că “în interiorul BOR există ceea ce s-ar numi în engleză «lunatic fringe». Nu îmi vine să o numesc extremistă sau ultraortodoxă, pentru că ar însemna să-i dăm un conținut doctrinal. E vorba de un curent marginal de țăcăniți pentru care masca, de exemplu, este semnul Anticristului. E de un comic extraordinar. Antihristul, în viziunea lor, este mascat. Au elaborat tot felul de absurdități pe tema aceasta. Că masca schimonosește chipul lui Hristos, că e o blasfemie, tot felul de absurdități“.
Această grupare așa-zis ultraortodoxă, în fapt aliniată la propaganda rusă, ține în șah tot clerul, crede Paleologu: „Sentimentul meu este că ierarhia nu are suficient curaj să-i contreze din interiorul Bisericii. Eu cred că face o mare greșeală ierarhia fiind atât de timorată, pentru că ar trebui să uzeze de autoritatea spirituală pe care o are și să pună capăt acestor aberații. Pentru că este un cancer care roade măruntaiele Bisericii Ortodoxe. Nu trebuie să menajezi niște demenți și, din acest motiv, să ai o poziție ambiguă cum, din păcate, se întâmplă în ultima vreme“.
„Eu n-am auzit niciun episcop catolic mieunând ca o pisică chinuită și spunând că, «vai, nu ne lasă guvernul să vă primim la liturghie». Afirmațiile de genul acesta sunt iresponsabile și nedemne de un episcop“
Filosoful așteaptă o reacție de la Patriarhul Daniel, în care are încredere: “S-ar putea ca Patriarhul să ia lucrurile în mână. El e un bun organizator și un om cu scaun la cap care înțelege pericolul pandemiei. (…) Trebuie spus că, per total, pe parcursul întregului an, conducătorii Bisericii au dat dovadă de foarte multă responsabilitate. Ca și liderii celorlalte culte. Au avut o atitudine responsabilă și prudentă. Ne amintim de Paște, de pildă, și cu ocazia altor sărbători religiloase de peste an, fără a mai vorbi de liturghiile din fiecare săptămână”.
Paleologu a pus în oglindă atitudinea unor clerici ortodocși precum cei enumerați mai sus și comportamentul demn al episcopilor catolici: „România nu este singura țară cu asemenea momente importante de pelerinaj. Există în Europa pelerinaje care adună sute de mii de oameni, mult mai mult decât Sfânta Parascheva sau Sfântul Dumitru. (…) Eu n-am auzit niciun episcop catolic mieunând ca o pisică chinuită și spunând că, «vai, nu ne lasă guvernul să vă primim la liturghie». Afirmațiile de genul acesta sunt iresponsabile și nedemne de un episcop.
E vorba de afirmarea demnității episcopale. Episcopii au o responsabilitate, ei sunt păstori. Trebuie să conducă turma, nu să urmeze turma. Și mai cu seamă să nu urmeze acea «lunatic fringe».
(…) Eu aș aștepta ca clerul să fie curajos. Sunt convins că în multe cazuri așa se și întâmplă. Încă o dată vreau să spun că, per total, atitudinea ierarhiei și a BOR a fost responsabilă pe parcursul întregului an. Ceva, însă, se întâmplă în ultimele săptămâni. Un fel de demisie față de fracțiunea delirantă, pentru că altcumva nu pot să-i spun, pentru că nu e ortodoxă sau ultraortodoxă, este, de fapt, o pseudo-ortodoxie bricolată din tot felul de scenarii conspiraționiste și cultură teologică făcută după ureche“.