Vaccinul anti-Covid de la Universitatea Oxford „generează un răspuns imun robust la vârstnici”

0
2550

Vaccinul împotriva Covid-19 dezvoltat de Universitatea Oxford şi compania AstraZeneca „generează un răspuns imun robust la persoanele în vârstă, categoria cu cel mai ridicat risc”, a scris luni „Financial Times”, preluată de Reuters și citată de Agerpres. Rezultatele testelor sunt preliminarii.

Vaccinul declanşează producţia de anticorpi şi celule T, cu rol protector, la grupe de persoane mai în vârstă, scrie „Financial Times”, care citează două surse familiarizate cu descoperirea. Rezultatul îi încurajează pe cercetătorii aflaţi în căutarea unor dovezi conform cărora produsul îi va proteja pe vârstnici de îmbolnăviri grave sau de deces din cauza virusului.

Detalii despre această constatare urmează să fie publicate în curând într-o prestigioasă revistă medicală, notează „Financial Times”, fără a preciza numele acesteia.

Rezultatele testelor coincid cu datele publicate în iulie, potrivit cărora vaccinul a generat „răspunsuri imune robuste” în cazul unui grup de adulţi sănătoşi, cu vârste cuprinse între 18 şi 55 de ani, a relatat ziarul, citând surse apropiate rezultatelor aşa-numitelor teste de imunogenitate.

Dar „Financial Times” a atras atenţia că testele de imunogenitate cu răspuns pozitiv nu garantează faptul că vaccinul se va dovedi în cele din urmă sigur şi eficient la persoanele în vârstă.

Compania AstraZeneca, ce dezvoltă vaccinul împreună cu cercetători de la Universitatea Oxford, este considerată un lider în cursa pentru dezvoltarea unui vaccin cu rol de protecţie împotriva Covid-19.

Oxford şi AstraZeneca nu au răspuns imediat solicitării Reuters de a comenta aceste rezultate.

Unul dintre cele mai importante vaccinuri-candidat împotriva coronavirusului, denumit AZD1222 sau ChAdOx1 nCoV-19, a fost dezvoltat de oameni de ştiinţă de la Universitatea Oxford, iar AstraZeneca a obţinut în aprilie licenţa pentru producţia acestuia, preluând sarcina de continuare la scară largă a testelor clinice şi a producţiei.

AstraZeneca a reluat testele clinice efectuate asupra vaccinului în SUA după ce a primit aprobarea în acest sens din partea autorităţilor de reglementare americane, a anunţat compania vineri.

Este vorba despre un vaccin cu vector viral (VRV), ce utilizează o versiune slăbită a unui virus care determină răceala comună la cimpanzei, modificată cu instrucţiuni genetice pentru a declanşa un răspuns imun împotriva Covid-19.

Un finanțator important al cercetărilor făcute de Universitatea Oxford, pentru obținerea vaccinului anti-Covid, a fost miliardarul american Bill Gates. Acesta a devenit ținta conspiraționiștilor iresponsabili de genul lui Radu Moraru, care l-au numit pe Bill Gates „un criminal, vrea să ne cipeze 5G” și care au îndemnat populația să boicoteze vaccinul de la Oxford.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

VIDEO. Garcea, revoluționarul Securității: „Vă chem în Piața Victoriei! Nu mai suport!”

* Ministerul Educației desființează cele două școli doctorale ale Academiei de Poliție – fabrici de diplome obținute prin corupție și impostură

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here