În fața înfrângerii iminente, PSD forțează amânarea alegerilor pentru 14 martie 2021. Comisia de administrație din Senat a avizat proiectul

1
2761

Confruntat cu iminenta înfrângere la alegerile parlamentare programate pentru 6 decembrie, PSD accelerează planul de a amâna scrutinul până pe 14 martie anul viitor. Comisia de Administrație din Senat, controlată de social-democrați, a validat luni proiectul de lege care prevede organizarea alegerilor în primăvară.

Planul PSD este mai vechi, încă de astă-vară apărând informații că partidul intenționează să folosească epidemia ca pretext pentru a păstra puterea în Parlament încă 3 luni – perioada maximă de amânare a alegerilor pe care o permite legea.

Exact ca și la alegerile locale – unde Firea și administrația PSD s-au agățat cu ghearele și cu dinții de posturi după ce au pierdut mandatele –, partidul nu e pregătit și dispus să accepte votul electoratului, dacă nu îi e favorabil. Toate măsurătorile și sondajele de uz intern le arată social-democraților că vor pierde alegerile, cu toată susținerea Antenei 3, a RTV și în ciuda zgomotului făcut subteran prin mișcările conspiraționiste. Așa că soluția găsită este de a amâna votul, cu speranța că până în primăvară PSD ar putea profita de evenimente grave – eventual, o nenorocire produsă de pandemie – ca să păstreze puterea.

Senatorii din Comisia de Administrație au votat proiectul de lege al lui Adrian Dohotaru. “Eu m-am abținut. Deocamdată nu e niciun temei juridic pentru stabilirea datei de către Parlament. Noi avem în Parlament, la reexaminare, o inițiativă retrimisă de președintele țării în ceea ce privește cine stabilește data alegerilor”, a declarat pentru Adevărul senatorul Cseke Attila, de la UDMR.

Eforturile PSD de a rămâne la putere amânând votul popular se lovesc de opoziția președintelui Iohannis, a USR și PNL

Strădaniile PSD au însă șanse incerte de izbândă. Partidul controlează Parlamentul, dar birocrația, procedurile, opoziția președintelui Iohannis și timpul care trece implacabil fac dificilă această tentativă. Comisia pentru românii din afara granițelor a amânat discutarea proiectului privind organizarea alegerilor pe 14 martie.

După ce, până acum, stabilirea datei alegerilor parlamentare a fost atribuția Guvernului, PSD a făcut o lege care mută această prerogativă la Parlament, pe care-l controlează, cu scopul declarat de a amâna scrutinul până în martie. Numai că Iohannis a retrimis legea la Parlament, pentru a fi discutată din nou. Procedura prevede o ședință a Biroului Permanent al Senatului, dar acolo nu a fost cvorum, pentru că senatorii PNL și USR, precum și un senator PSD, n-au fost prezenți. Așa că subiectul s-a amânat din nou.

Așadar, drumul e încă lung. Președintele are dreptul să amâne promulgarea legii, după ce va fi votată iar de PSD în Parlament, încă 30 de zile. Așadar, sunt șanse mari ca legea PSD să apară în Monitorul Oficial după 6 decembrie, ceea ce înseamnă că nu va avea efect, iar alegerile se vor desfășura la termen.

CITIȚI ȘI:

VIDEO. Garcea, revoluționarul Securității: „Vă chem în Piața Victoriei! Nu mai suport!”

Ministerul Educației desființează cele două școli doctorale ale Academiei de Poliție – fabrici de diplome obținute prin corupție și impostură

1 COMENTARIU

  1. In sfarsit, PNL si USR s-au apucat sa lucreze asa cum trebuie cu javrele psdiste, presedintele le-a spus cum trebuia sa faca si-n cazul lui ciordache cel ordinar, cand a ajuns la consiliul legislativ, adica exact ca acum, sa nu faca cvorum.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.