Expert american: „Scopul Rusiei pare a fi să se baricadeze și să reziste peste iarnă, iar în 2023 să încerce o nouă ofensivă. Mă îndoiesc că mai au această capacitate”

0
0
Fortificații rusești în fața localității Cekalove, noua capitală a regiunii ocupate Herson. Pozele au fost făcute din satelit, pe 15 noiembrie, și arată că se lucrează la o linie defensivă situată la 55 de kilometri în spatele actualului front! Asta înseamnă că rușii se așteaptă ca ucrainenii să atace și să străungă actuala apărare

Rusia nu are niciun gând de pace, scopul său este să reziste peste iarnă pe pozițiile actuale, iar în 2023 să încerce o nouă ofensivă în Ucraina, avertizează reputatul expert militar american Michael Kofman, director al programului de Studii pentru Rusia din Centrul de Analize Navale și membru al Centrului pentru Noua Securitate Americană. Ucraina are o singură șansă să perturbe acest proces de consolidare și reînamare a Rusiei: menținerea presiunii pe parcursul acestei ierni, deși noi câștiguri teritoriale la fel de spectaculoase precum cele din Harkov și Herson sunt greu de repetat.

Michael Kofman a analizat cursul războiului într-un interviu acordat pentru publicația Kiiv Independent. E clar, spune expertul, că Ucraina are acum inițiativa și un moral mult mai bun. După victoria din Herson, își va muta grosul forțelor pe alt front, dar luptele au fost grele și e nevoie de o pauză, pentru ca aceste unități să se odihnească și să se refacă.
Acest lucru pică destul de bine, pentru că în lunile noiembrie-decembrie este dificil să porți o ofensivă din cauza vremii și a terenului mlăștinos.

„Forțele rusești vor căuta să se fortifice pentru iarnă, folosind Niprul ca o barieră defensivă naturală în sud. În est, poziția lor rămâne vulnerabilă, încercând să păstreze o linie defensivă între Troițke, Svatove, Kreminna. Ar putea fi inteligent pentru Ucraina să continue să preseze acum, înainte ca mobilizarea (rușilor – n. red.) să poată crește disponibilitatea forței de luptă în 3-4 luni, dar condițiile meteorologice și disponibilitatea forțelor (ucrainene – n. red.) ar putea face acest lucru destul de periculos“, a opinat Kofman.

Cucerirea zonei de la vest de Herson le dă apărătorilor noi perspective, spune expertul american care, printre altele, se ocupă de formarea liderilor din Corpul Pușcașilor Marini și din Departamentul de Apărare al SUA: „Ucraina poate profita de noile poziții mutând sistemele HIMARS, pentru a ajunge la o rază de aproximativ 70 de kilometri de la Herson. Acest lucru le va permite să macine în mod constant forțele rusești de acolo, poate că vor pregăti mai târziu un avans sudic în regiunea Zaporojie. Cu toate acestea, bănuiesc că Niprul va servi la deplasarea operațiunilor spre est“.

El adaugă că vor continua câștigurile teritoriale ale ucrainenilor, dar acestea nu vor mai fi la fel de spectaculoase: „Mă aștept să existe câștiguri, doar că acestea ar putea veni într-un ritm mai lent. Cred că există oportunități în Lugansk, dar, în general, bănuiesc că viitoarele ofensive vor fi probabil împotriva unei forțe rusești mai consolidate și cu mai puțin teritoriu de apărat. Herson nu a fost o bătălie ușoară, iar după Herson este posibil ca ofensivele să fie la fel de dificile, dacă nu chiar mai dificile. Dar depinde. Rusia se poate confrunta cu lipsa de muniție și poate avea probleme de moral cu personalul mobilizat pe parcursul iernii. Obiectivul Rusiei pare a fi să se tranșeze și să se apere în următoarele câteva luni, să încerce să reconstituie forțele, iar apoi să încerce o nouă ofensivă în Donbass în 2023. Ucraina poate întrerupe acest proces prin menținerea presiunii în timpul iernii. Sunt sceptic că Rusia poate restabili potențialul ofensiv, dar ar putea fi capabilă să prelungească războiul. Depinde de efectul net al mobilizării și de măsura în care Ucraina primește asistență materială susținută din partea Occidentului“.

Soluțiile militare alese de Ucraina în ofensiva pentru Herson reflectă clar, spune Kofman, diferența de abordare între comandamentul de la Kiev și cel de la Moscova. Generalii ucraineni au ale o soluție de compromis, lăsându-i pe ruși să scape relativ nevătămați de pe malul vestic al Niprului pentru a evita o bătălie care ar fi dus la pierderi în rândurile propriilor trupe și la distrugerea Hersonului. A fost un compromis, spune Kofman: „Armata rusă nu a plecat nevătămată, dar, cu toate acestea, a plecat în mod organizat pe parcursul a câteva săptămâni. Prin urmare, Herson este o victorie semnificativă, dar abordarea Ucrainei sugerează că s-a făcut un compromis între încercarea de a împiedica retragerea rusă și evitarea unei bătălii costisitoare pentru orașul Herson. Această strategie a păstrat forțele ucrainene pentru viitoarele ofensive și nu a implicat distrugerea orașului. În general, cred că această strategie a fost destul de sănătoasă și a reflectat mai bine conducerea militară ucraineană în comparație cu comandanții ruși care aleg adesea să arunce la gunoi viețile propriilor oameni“.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* „Guvernul Ciolacu-Ciucă bombardează infrastructura energetică a Bucureştiului şi a Timişoarei exact cum face Putin cu Ucraina, ca să le «denazifice» de primarii lor“

* ABJECȚIE! Premierul Ciucă: „Nicușor Dan să-și rezolve problema cu încălzirea! Nu eu i-am dat sprijinul politic. El a avut sprijin politic de la PNL, nu de la mine!”

Beizadeaua lacomă de la ICR Londra, al cărei moft e să-i plătim chirie 7.500 de euro pe lună, e „directoarea lu’ Firea”. Fiică de căpetenie masonă, și-a falsificat CV-ul și a furat bani de la Teatrul Bulandra, înainte de a fi dată afară de actori

Rechizitoriul Tel Drum: Bogdan Chireac și Radu Tudor (Antena 3) erau plătiți de gruparea infracțională a lui Liviu Dragnea

Cristoiu a descoperit cine-l susține pe Zelenski: „femei nemăritate sau divorțate, care speră ca el să divorțeze și să se însoare cu ele”. De Putin „nu le place pentru că-i bătrân”

VIDEO. Frăția putinistă dintre Radu Moraru și Diana Șoșoacă trece la un nou nivel: cei doi cântă și dansează ca doi îndrăgostiți! 145 de secunde penibile, 20 de poze caraghioase

Generalul Ben Hodges: „Putin va pierde bătălia decisivă pentru Crimeea la vară. Iar până la sfârșitul lui 2023 va pierde și bătălia internă pentru Kremlin”

Înfrângerea care scapă lumea de pericolul Trump: republicanii pierd Senatul SUA pe mâna fostului președinte!

* Parlamentul iranian a votat executarea 15.000 de protestatari! „Rebelii merită o lecție dură”, își motivează fundamentaliștii islamici intențiile genocidare

* Un scandal amoros schimbă delegația TVR pentru Campionatul Mondial de fotbal din Qatar. Olaianos, înlocuit de Bocanaciu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here