„Ministerul Finanțelor-PSD mai pune 3 miliarde în conturile băncilor. MF-PSD a alocat în 2022 pentru Apărare 23 de miliarde de lei și pentru dobânzile la împrumuturile externe 30 de miliarde. Nu vi se pare ciudat?”

1
573
Marcel Ciolacu și pionul său de la Ministerul Finanțelor, Adrian Câciu, sunt bănuiți că favorizează deliberat împrumuturile externe pe care România le face la dobânzi exorbitante, lăsând nefolosiți banii gratis din PNRR

Ultima rectificare bugetară a României pe anul 2022 este una în care Guvernul a tăiat sume uriașe de la Sănătate, Investiții, Transporturi și Energie, dând în schimb încă 3 miliarde de lei băncilor, a dezvăluit fostul premier Florin Cîțu. Dezastruoasa politică este a PSD, acuză liberalul, care spune că în anul petrecut cu ministrul Adrian Cîciu la Finanțe, România a fost cel mai mare contributor la profitul sistemului bancar din ultimii 30 de ani. Banii din PNRR sunt ținuți la BNR, în timp ce România se împrumută la dobândă de aproape 10% de pe piața externă. „Nu vi se pare ciudat?”, întreabă Cîțu.

Într-adevăr, în politica financiară a țării s-au petrecut în 2022 evenimente cel puțin neobișnuite. Guvernul anunță, pe de o parte, venituri-record la buget, pe fondul inflației explozive, care a sărăcit populația și a falimentat multe companii. Cursul euro-leu a fost ținut artificial la un curs sub 5 lei, astfel că inflația a însemnat pentru oameni putere de cumpărare mult mai mică, iar pentru Guvernul PSD-PNL, bani mult mai mulți.

În același timp, Ministerul de Finanțe s-a împrumutat cea mai mare sumă din istoria statului român – 30 de miliarde de euro. În paralel, banii din PNRR – tot aproape 30 de miliarde de euro – sunt fie nefolosiți în conturile BNR, fie neaccesați din cauza lipsei reformelor.

Și tot în 2022, România a plătit suma-record de 30 de miliarde de lei (peste 6 miliarde de euro) sub formă de dobânzi pentru împrumuturile făcute!

Florin Cîțu oferă și termeni de comparație: în timp ce băncilor li s-au plătit dobânzi de 30 de miliarde, Guvernul PSD-PNL a dat la Apărare doar 23 de miliarde (în condițiile în care avem război la graniță, iar Rusia ne amenință sistematic că ne va ataca), iar Transporturile au primit numai 20 de miliarde!

La rectificarea bugetară făcută acum, PSD a decis să taie 1 miliard de lei (200 de milioane de euro) de la Sănătate, unde ministrul Rafila n-a făcut efectiv nimic timp de un an, în afara dubioasei afaceri cu pastilele de iod. S-a mai tăiat de la Investiții o sumă enormă – 3,8 miliarde lei. Pierzător a fost și alt minister tras înapoi de PSD, Transporturile unde Grindeanu a blocat numeroase contracte pentru autostrăzi – s-au tăiat la rectificare peste 500 de milioane de lei.

Observațiile lui Florin Cîțu la ultima rectificare bugetară a Guvernului PSD-PNL pe 2022

„Educația, sănătatea, apărarea și transporturile NU sunt priorități pentru Marcel Ciolacu.
În schimb, MF-PSD mai pune 3 miliarde de lei în conturile băncilor la această rectificare.
MF-PSD este cel mai generos prieten al sistemului bancar din ulitimii 30 de ani . Anul acesta a contribuit cu cea mai mare sumă din istorie la profitul băncilor, aproximativ 30 de miliarde de lei doar pe dobânzi.

Să înțelegeți ce înseamnă suma aruncată pe dobânzi, MF-PSD a alocat în 2022 pentru bugetul apărării 23 de miliarde lei și pentru cel al transporturilor 20 de miliarde lei.
MF-PSD mai doboară un record: împrumută și cea mai mare sumă din istorie într-un singur an.

Revenind la rectificare.

MF-PSD crește cu 3 miliarde lei alocările pentru plata dobânzilor.

În același timp, bugetele ministerelor care nu sunt o prioritate pentru PSD sunt TĂIATE :

– 1 miliard de lei de la sănătate. Clar nu este prioritate pentru PSD, mai ales pentru Marcel Ciolacu.

– 80 de milioane de lei de la educație. E normal. PSD și educația, nicio legătură.

– 3,8 miliarde lei la MIPE. Asta se întâmplă când nu faci reforme. Banii din PNRR rămân în cont la BNR.

– 514 miloane la transporturi. PSD a decis că România nu are nevoie de infrastructură de transport și reduce bugetul pentru 2022.

– 327 milioane la energie. Evident. PSD taie bugetul în plină criză energetică la ministerul energiei. Pare răzbunare dar de ce să sufere românii?

Și mai taie de la Ministerul Familiei, STS, dezvoltare, digitalizare și interne.

Această rectificare arată clar prioritățile socialistilor de la PSD. Nimic pentru români. Totul pentru buzunarele lor.

P.S. Suma totală pe care guvernul o taie la această rectificare din fondurile PNRR este de aproximativ 6.5 miliarde lei. În loc să folosească acești bani MF-PSD împrumută la 9.7% de la bănci. Nu vi se pare ciudat?“

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* „Guvernul Ciolacu-Ciucă bombardează infrastructura energetică a Bucureştiului şi a Timişoarei exact cum face Putin cu Ucraina, ca să le «denazifice» de primarii lor“

* ABJECȚIE! Premierul Ciucă: „Nicușor Dan să-și rezolve problema cu încălzirea! Nu eu i-am dat sprijinul politic. El a avut sprijin politic de la PNL, nu de la mine!”

Beizadeaua lacomă de la ICR Londra, al cărei moft e să-i plătim chirie 7.500 de euro pe lună, e „directoarea lu’ Firea”. Fiică de căpetenie masonă, și-a falsificat CV-ul și a furat bani de la Teatrul Bulandra, înainte de a fi dată afară de actori

Rechizitoriul Tel Drum: Bogdan Chireac și Radu Tudor (Antena 3) erau plătiți de gruparea infracțională a lui Liviu Dragnea

Cristoiu a descoperit cine-l susține pe Zelenski: „femei nemăritate sau divorțate, care speră ca el să divorțeze și să se însoare cu ele”. De Putin „nu le place pentru că-i bătrân”

VIDEO. Frăția putinistă dintre Radu Moraru și Diana Șoșoacă trece la un nou nivel: cei doi cântă și dansează ca doi îndrăgostiți! 145 de secunde penibile, 20 de poze caraghioase

Generalul Ben Hodges: „Putin va pierde bătălia decisivă pentru Crimeea la vară. Iar până la sfârșitul lui 2023 va pierde și bătălia internă pentru Kremlin”

Înfrângerea care scapă lumea de pericolul Trump: republicanii pierd Senatul SUA pe mâna fostului președinte!

* Parlamentul iranian a votat executarea 15.000 de protestatari! „Rebelii merită o lecție dură”, își motivează fundamentaliștii islamici intențiile genocidare

* Un scandal amoros schimbă delegația TVR pentru Campionatul Mondial de fotbal din Qatar. Olaianos, înlocuit de Bocanaciu

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here