Europa reintră în lockdown. Franța – în carantină de vineri, Germania – luni, Cehia a intrat azi-noapte. Irlanda și Țara Galilor sunt deja în izolare, Belgia ia o decizie în weekend

0
3591
Franța reintră în lockdown pentru o lună începând de vineri, 30 octombrie. FOTO: AFP

Țările din Europa reintră, una după alta, în lockdown, copleșite sub asaltul uriașului val de îmbolnăviri cu coronavirus. Irlanda și Țara Galilor au instituit deja starea de urgență și carantina, Franța a anunțat că impune izolarea de vineri, Germania – lun. Cehia a instituit restricțiile începând cu miercuri noapte, Belgia ia în discuție această posibilitate în weekend.

În funcție de gravitatea situației și de specificul fiecărei țări, guvernele au adoptat carantina sub forme diferite.

Germania intră de luni, 2 noiembrie, în lockdown pentru o lună. Restricțiile nu vor fi la fel de severe precum cele din primăvară. Învățământul rămâne deschis, dar se închis restaurantele, barurile, cluburile, discotecile. Reuniunile și adunările publice vor fi interzise. Se închid și hotelurile, teatrele, cinematografele, piscinele, saunele, sălile de sport. Vor lucra de acasă toți locuitorii a căror prezență la serviciu nu e absolut necesară.

Franța intră în carantină începând de vineri, 30 octombrie. Președintele Macron a recunoscut miercuri seara că “suntem copleșiți de al doilea val, care va fi mai mortal decât primul”. Șeful statului a decretat lockdown la nivel național, după ce, în primă fază, se încercase evitarea acestei soluții.
Creșele, grădinițele, școlile rămân deschise, serviciile publice rămân funcționale, dar se vor interzice călătoriile chiar și dintr-o provincie în alta a Franței. Barurile, restaurantele se închid. Se trece din nou la munca de acasă, în regim online. Oamenii vor fi lăsați să iasă din case pentru a merge la serviciu (dacă e neapărat necesar), la medic, pentru a face cumpărături sau pentru plimbări în preajma locuinței.

Cehia, țara europeană cel mai greu lovită de valul doi al epidemiei, a instituit lockdown începând de miercuri, 28 octombrie. Nu se mai iese din casă pe timpul nopții, între orele 21 și 5. Învățământul a fost închis, toate activitățile economice care nu sunt vitale – de asemenea. Chiar și magazinele alimentare vor fi închise duminică. Locuitorilor li s-a cerut să-și facă de-acum cumpărăturile de două ori pe săptămână, pentru a limita contactul cu alte persoane.

Guvernul ceh a recunoscut public că a rămas fără alte soluții pentru a reduce numărul cazurilor de infectare și că se discută chiar despre o carantină totală, ca astă-primăvară.

Țara Galilor și Irlanda au intrat déjà de săptămâna trecută în stare de urgență și lockdown. Oamenii au voie să se îndepărteze de casă doar 500 de metri. Nu mai sunt menținute deschise decât activitățile vitale.

În Belgia, guvernul ia o decizie în weekend. Confruntată cu un val uriaș de infectări, țara este sub presiune și varianta aflată pe masa executivului este un lockdown total.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

VIDEO. Garcea, revoluționarul Securității: „Vă chem în Piața Victoriei! Nu mai suport!”

Încă o murătură artistico-conspiraționistă: agramatul Mihai Mărgineanu. Apără tâmpeniile lui Dan Bittman jignind „turma” și „multele oi senile” care respectă regulile anti-pandemie

Patriarhul Daniel amenință Guvernul cu mânia divină: “Regimul comunist a căzut, în 1989, la câteva luni după ce a interzis închinarea la sfintele moaște”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.