luni, mai 20, 2024
AcasăLumeaEscroci din toată lumea intră în UE cu pașapoarte de Vanuatu, cumpărate...

Escroci din toată lumea intră în UE cu pașapoarte de Vanuatu, cumpărate cu 130.000 de dolari bucata. Este principala sursă de venit pentru Guvernul arhipelagului cu 300.000 de locuitori

-

Peste 2.000 de persoane din toată lumea, inclusiv fugari, politicieni controversați și oameni de afaceri care au probleme cu legea, au cumpărat pașapoarte din Vanuatu, cu care au acces, fără viză, în Uniunea Europeană, Marea Britanie și în alte peste 100 de țări, se arată într-o investigație publicată de The Guardian și preluată de Digi 24.

Printre cei care au primit cetățenie prin programul de sprijin pentru dezvoltare a țării și au beneficiat de „pașapoartele de aur” se numără:

 • un om de afaceri sirian ale cărui afaceri se află sub sancțiunile SUA;
 • un politician nord-coreean;
 • un om de afaceri italian acuzat de escrocherie;
 • un fost membru al unei bande notorii de motocicliști din Australia;
 • doi frați din Africa de Sud acuzați de un jaf de criptomonede în valoare de 3,6 miliarde de dolari.

Schema de pașapoarte permite cetățenilor străini să achiziționeze cetățenia pentru 130.000 de dolari, într-un proces care durează de obicei puțin peste o lună, totul fără a pune vreodată piciorul în țara insulară din Pacific.

Programul de sprijin pentru dezvoltare oferă acces fără restricții, fără vize, la 130 de țări, inclusiv Marea Britanie și statele din UE. Vanuatu – stat cu 300.000 de locuitori – funcționează și ca paradis fiscal, fără impozite pe venit, pe proprietăți sau pe avere.

- Advertisement -

Experții au avertizat că schema deschide „ușa din spate” pentru accesul în UE și în Marea Britanie și permite grupurilor infracționale transnaționale să stabilească o bază în Pacific.

În plus, legile fiscale din Vanuatu fac din micuța țară insulară un loc atractiv pentru spălarea banilor.

Chinezi, ruși, nigerieni, libieni, libanezi, sirieni, iranieni, afgani

Programul de pașapoarte, care a generat guvernului din Vanuatu venituri de peste 116 milioane de dolari anul trecut, a fost extrem de controversat de la relansarea sa în 2017. Până acum, însă, nu au existat prea multe informații despre cine a cumpărat pașapoarte prin intermediul schemei.

- Advertisement -

O serie de documente guvernamentale interne obținute de „The Guardian” detaliază numele și naționalitatea unor beneficiari de pașaport Vanuatu prin programe speciale în anul 2020 și luna ianuarie 2021.

După o investigație de câteva luni, care a implicat căutarea dosarelor instanțelor publice, a listelor electorale, a înregistrărilor deceselor, a rețelelor sociale și după discuții cu polițiști și surse din întreaga lume, „The Guardian” a reușit să confirme identitatea a zeci de persoane din listă.

În 2020, Vanuatu a emis aproximativ 2.200 de pașapoarte prin intermediul acestor programe. Mai mult de jumătate (aproximativ 1.200) erau pentru cetățeni chinezi. După aceștia, cei mai mulți beneficiari au fost nigerieni, ruși, libanezi, iranieni, libieni, sirieni și afgani.

Doi americani, 6 australieni și câțiva europeni au fost, de asemenea, printre cei care au aplicat pentru „pașaportul de aur”.

Experții în securitate avertizează că ușurința cu care oamenii pot cumpăra pașapoarte ar putea face din această schemă un sistem atractiv pentru membrii grupurilor infracționale transnaționale.

„Nu doar că pot călători în UE sau pot înființa afaceri. Una dintre probleme este posibilitatea de a crea aceste rețele în Pacific, mai ales că Pacificul devine mai mult un centru de trafic de droguri. Iar cadrul legal privind paradisurile fiscale din Vanuatu fac țara foarte atractivă pentru spălarea banilor”, a explicat Jose Sousa-Santos, expert al Colegiul de Securitate al Pacificului din Australia.

Un nou nume, o nouă identitate

Sousa-Santo spune că un alt potențial pericol îl constituie cei care obțin cetățenia în Vanuatu și apoi își schimbă legal numele în această țară, ceea ce le conferă efectiv o nouă identitate.

Într-o broșură care promovează programul de sprijin pentru dezvoltarea țării, o agenție răspunde la o întrebare: „Își pot schimba beneficiarii pașaportului numele?”. „Odată ce vi se acordă cetățenia, vă puteți schimba numele trimițându-ne o scrisoare care explică motivația dvs. de a vă schimba numele, iar pașaportul va fi eliberat cu noul dvs. nume”, se arată în broșură.

Ca răspuns la aceste îngrijorări, Ronald Warsal, președintele Biroului pentru cetățenie din Vanuatu, spune că autoritățile fac verificări înainte de a permite schimbarea legală a numelui.

Printre beneficiarii „pașapoartelor de aur”: un șef FIFA și o prințesă din Emirate

Și în ianuarie 2021, Vanuatu a vândut pașapoarte către persoane care au legături cu fraude sau sancțiuni și altele care erau căutate de polițiști în țările lor de origine.

Lista prezintă o serie de personaje controversate, inclusiv un șef FIFA, o prințesă din Emiratele Arabe Unite și un tele-evanghelist nigerian.

Persoane care și-au cumpărat „pașapoarte de aur”

 • Raees și Ameer Cajee – fondatorii platformei Africrypt, o plaformă de tranzacționare a criptomonedelor. Aceștia au dispărut împreună cu 3,6 miliarde de dolari în Bitcoin. Banii virtuali s-au evaporat de pe platforma lor de investiții în criptomonede. Ar putea fi cea mai mare fraudă cu criptomonede din istorie.
 • Gianluigi Torzi – om de afaceri italian, acuzat de extorcare a oficialilor de la Vatican cu 15 milioane de euro.
 • Hayyam Garipoglu – mogul bancar turc, încarcerat pentru un scandal de delapidare de milioane de dolari și condamnat la închisoare pentru adăpostirea nepotului său după ce acesta a ucis o tânără de 17 ani.
 • Ghali Belkecir – fost șef al Jandarmeriei din Algeria, pe numele căruia au fost emise patru mandate de arestare.
 • Khaled al-Ahmad – om de afaceri sirian și consilier apropiat al președintelui Bashar Al-Assad. A obținut cetățenia Vanuatu în iunie 2019.
 • Alaa Ibrahim – fost guvernator sirian din Damasc.
 • Fayez al-Sarraj – fost prim-ministru al Libiei.
 • Vinay Mishra – fost politician indian acuzat de corupție, în prezent locuiește în Vanuatu.
 • Un politician nord-coreean și soția sa au primit cetățenia Vanuatu după ce au solicitat-o folosind pașapoarte chineze.

„Pașapoartele de aur” – cea mai mare sursă de venit pentru Guvernul din Vanuatu 

Pe hârtie, Vanuatu împiedică cetățenii Siriei, Irakului, Iranului, Yemenului și Coreei de Nord să obțină cetățenia, cu excepția cazului în care pot dovedi că au locuit în afara acestor țări cel puțin 5 ani. Totuși, „The Guardian” a reușit să identifice un număr de solicitanți din acele țări care erau rezidenți în țările respective la momentul depunerii cererii.

Vanuatu este una dintre cele mai sărace țări din lume: 2.780 de dolari – PIB-ul pe cap de locuitor, conform Bănciil Mondiale. Țara este puternic îndatorată, în mare parte din cauza dezastrelor naturale care au lovit-o. După un ciclon în 2014, deficitul țării s-a dublat.

Vanuatu e un arhipelag situat în Pacificul de Sud, între Noua Caledonie și Fiji, la est de Australia

Vânzarea pașapoartelor este cea mai mare sursă de venituri pentru Guvernul din Vanuatu: 42% din totalul veniturilor guvernamentale în 2020.

În iunie 2021, Guvernul a raportat un surplus bugetar în ciuda pandemiei Covid-19, în mare parte datorită cererii continue de cetățenie. Guvernul a folosit profiturile pentru a achita o parte din datorii.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Un extremist AUR face lista „trădătorilor nenorociți” care o susțin pe Clotilde Armand. Sunt amenințați și „cei din justiție și structurile de stat”

* Demența unui colonel de poliție, consilier AUR în Senat: „Nu mai recunosc autoritatea dictatorială a UE! Pregătesc rezistența în munți!“

* Ministrul Ghinea despre iubita lui Dragnea: „Era un fel împărăteasă a Parlamentului. Iordache îi ținea liftul!”

* VIDEO. Avocata lui Dragnea a aprobat afirmația toxică a acestuia! Fostul ministru Cătălin Predoiu: E o minciună!

* VIDEO. Un lider AUR l-a vizitat acasă pe Dragnea – „cel mai mare patriot al României, pe care toți vor să-l omoare!”

* Vasile Blaga și Emil Boc intervin în războiul Orban – Cîțu. Blaga: „Te rog, Ludovic, te rog, Florine, țineți partidul unit! Struniți-i pe nărăvași!”. Boc: „Războaiele interne din PNL trebuie să se încheie!”

Ion Rădoi și concubina sa – 60 de zile sub control judiciar. Nu au voie să iasă din țară sau să poarte arme. Una dintre acuzații: șantajul

* VIDEO. El e monstrul din Dâmbovița, care și-a dus în pădure nepoata de 6 ani și a decapitat-o!

EDITORIAL GRIGORE CARTIANU. Tavarăș Cozmin, am găsit noile construcții ilegale de pe plaja din Mamaia! E și mai grav: sunt castele, nu hoteluri!

* Cum au fost capturați mercenarii columbieni care l-au asasinat pe președintele din Haiti. Unii au încercat să se ascundă în mocirla unui canal, alții într-un magazin părăsit. Ultimul adăpost: ambasada Taiwanului

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -