Erdogan anunță că Facebook, Instagram și Twitter vor fi cenzurate sau închise în Turcia: “Aceste platforme nu fac bine țării”

1
4859

Rețelele de socializare precum Facebook, Twitter și Instagram vor fi închise sau “reglementate” în Turcia deoarece “nu fac bine țării”, a anunțat miercuri dictatorul Recep Tayyip Erdogan.

Invocând faptul că familia sa ar fi fost jignită de utilizatori în comentarii pe platformele social media, Erdogan își pune astfel în aplicare un plan mai vechi. Încă din 2014 viza acesta strângerea șurubului în mediul online, dar la acel moment Erdogan nu era atât de puternic pe plan intern și nici conjunctura externă nu era favorabilă.

Pretextul: jigniri online la adresa familiei ginerelui lui Erdogan. Utilizatorii de Twitter vinovați au fost arestați imediat de poliția turcă

Ginerele lui Erdogan, Berat Albayrak, care este pus ministru al Finanțelor în Turcia, a anunțat pe Twitter că i s-a născut al patrulea fiu, iar soția sa a fost insultată la comentarii. Cei care au făcut referiri nepotrivite la nevasta ginerelului au fost imediat arestați de poliție.

Erdogan a folosit prilejul pentru a anunța, la o ședință a partidului AK, pe care îl conduce, că se vor introduce noi reglementări pentru rețelele de socializare: “Aceste platforme nu fac bine țării. Vrem să le închidem, să le controlăm prin depunerea unei legi în Parlament cât mai rapid posibil”. Companiile care dețin rețelele de socializare vor fi obligate să desemneze reprezentanți în Turcia, cu misiunea de a răspunde de câte ori guvernul le cere ceva. În acest moment, guvernul lui Erdogan încă nu are controlul, iar Facebook, Twitter, Instagram și alte platforme ignoră presiunile.

Erdogan, noul sultan al Turciei, a anulat reformele lui Ataturk, părintele națiunii moderne turce. Țara s-a întors la dictatura personală de tip medieval

Mediul online a rămas ultimul loc în care Erdogan încă nu deține controlul absolut în Turcia. Toți pașii făcuți de această țară spre democrație începând cu 1922 – multe decenii, Turcia a fost cea mai liber și mai modern dintre statele musulmane. S-a pus chiar problema, la un moment dat, ca țara să adere la Uniunea Europeană – au existat discuții în acest sens.

Reformele lui Mustafa Kemal Ataturk, cel care a abolit monarhia, a salvat Turcia de la dispariție după Primul Război Mondial și a introdus legi moderne, limitând influența religiei în viața popoprului, au fost întoarse de Erdogan.

Acesta a acaparat puterea, iar azi conduce țara cu mână de fier, devenind, practic, noul sultan. Și-a pus rudele și slugile în funcțiile de conducere, controlează toate instituțiile, se folosește de violență și tortură pentru a reprima orice urmă de opoziție, duce o politică agresivă și duplicitară la granița cu Siria și Irak.

Finanțează proiecte de “soft power” în numeroase state ale lumii, încercând să-și extindă influența prin intermediul religiei musulmane, pe care a reactivat-o ca instrument de control.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Efectul iresponsabilității: nicio relaxare în plus de la 1 iulie! Etapa a patra se amână. Explicațiile lui Nelu Tătaru

A murit criminalul în serie care i-a dat foc fetei de 17 ani! S-a spânzurat cu tricoul în pușcărie, a decedat la spital

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here