Epidemiologii avertizează: numărul infecțiilor cu Covid-19 va crește iar. Cauza este nesăbuința unora dintre oameni. Și o posibilă veste bună

1
4711
Din ignoranță, nepăsare sau intenționat, numeroși români au încălcat, în ultimele zile, măsurile de precauție. Acest lucru va duce, cred medicii epidemiologi, la o revenire pe trend ascendent a numărului de infectări cu Sars-CoV-2

Medicii epidemiologi sunt destul de siguri că, în circa o săptămână, România va înregistra din nou creșterea numărului zilnic de infecții cu Sars-CoV-2, din cauza faptului că oamenii nu respectă reguli minime de protecție și precauție.

Weekendul 15-18 mai, în care în România n-a existat nicio constrângere legală, și nerespectarea măsurilor de distanțare socială constatată pe scară largă se vor concretiza în revirimentul epidemiei. În același timp, vremea caldă ar putea atenua impactul și virulența agentului patogen, spun medicii.

Profesor Doina Azoicăi: “Va crește numărul de cazuri. Sperăm însă ca anotimpul cald să atenueze agresivitatea virusului

Ziaristii.com a stat de vorbă cu epidemiologul Doina Azoicăi, profesor universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași, care spune că “va crește numărul de cazuri” după evimentele petrecute începând cu 15 mai. Medicul are însă și o speranță: “E posibil ca, spre norocul nostru, să fim într-o perioadă a anului în care virusul să nu fie foarte agresiv. Anotimpul cald reduce virulența acestui tip de agenți patogeni. Deci, tragem nădejde că acest al doilea val de infectări să fie atenuat de conjunctura în care are loc.

Aceasta, menționează medicul Azoicăi, este însă doar o speranță și o ipoteză bazată pe experiențele anterioare cu alte virusuri din categoria coronavirus. Urmează să verificăm abia acum, în practică, dacă așa va fi. Nu e înțelept să renunțăm la precauții bazându-ne doar pe faptul că s-a încălzit vremea.

Profesor doctor Virgil Musta:Va fi acest al doilea val după vreo săptămână, când încep să se vadă primele semne de la relaxare

La rândul său, medicul Virgil Musta, care a reușit să vindece până acum, la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara, peste 450 de pacienți infectați cu Covid-19, și-a exprimat aceleași temeri pentru publicația opiniatimisoarei.ro: Eu cred că va fi acest al doilea val după vreo săptămână, când încep să se vadă primele semne de la relaxare, după care vedem, în funcție de cum evoluează boala, cum mergem mai departe. Și de acum încolo transmiterea va fi comunitară, pentru că transmiterea comunitară înseamnă că virusul există deja în populație. Sunt forme asimptomatice, forme ușoare, sunt oameni care, fără să știe sunt contaminați, dau mai departe boala“.

La fel ca și profesoara de la Iași, medicul timișorean Virgil Musta îndeamnă oamenii la un comportament preventiv: Este un moment de relaxare și ni se permite și prin lege, doar că trebuie să fim prudenți și înțelepți, în sensul că fiecare trebuie să evalueze riscurile și, dacă face parte din categoria persoanelor cu risc crescut, de peste 65 de ani și cu patologii asociate severe, e bine să fie mult mai precauți“.

România: 9 din 10 bolnavi de Covid-19 se vindecă. 1.120 de victime, între care și persoane cu boli destul de întâlnite, precum diabetul și hipertensiunea

Până în dimineața zilei de marți, 19 mai 2020, în România s-au înregistrat oficial 17.036 de cazuri de infectare cu coronavirus. Încă mai sunt bolnavi 5.986 de oameni, în timp ce alte 11.050 de cazuri au fost închise: 9.930 s-au vindecat, 1.120 au murit.

Așadar, în țara noastră, 9 din 10 oameni s-au vindecat de coronavirus. Între cele 1.120 de decese, cele mai multe s-au consemnat la persoane care aveau și alte boli grave.

Există însă și un număr însemnat de oameni care au murit deși erau tineri și nu aveau patologii sau care aveau boli destul de răspândite (diabet, hipertensiune).

Începând de vineri, măsurile de prevenire a infecției au fost ignorate sau sfidate de un număr foarte mare de români

După sfârșitul stării de urgență, relaxarea populației – deja vizibilă începând încă de acum câteva săptămâni – a căpătat proporții îngrijorătoare.

Sâmbătă, 16 mai, în Parcul Herăstrău sute de persoane s-au înghesuit, fără nicio măsură de protecție, la câteva terase deschise ilegal, și au petrecut în grupuri mari.

La Focșani, un cortegiu cu sute de romi a străbătut tot orașul, flancat de jandarmi, deși la înmormântări legea permite prezența a maximum 16 persoane.

La punctele de frontieră, un număr uriaș de oameni s-a înghesuit să intre în țară, generând un haos de nedescris. În foarte multe locuri, sfârșitul perioadei de carantină a fost sărbătorit cu petreceri private la care au participat zeci de persoane.

În Piața Victoriei, un miting convocat de persoane care promovează teorii conspiraționiste și propaganda Rusiei a strâns, sâmbătă și duminică, aproximativ 100 de participanți, aceștia sfidând ostentativ măsurile de precauție.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Amenzi între 500 și 2.500 de lei pentru cei care nu poartă mască în spații publice închise. Zona metropolitană se întinde până la 30 km de oraș, plus întregul județ Ilfov

1 COMENTARIU

  1. Daca in timpul cand covidul baga groaza in italeni ,spanioli ,francezi,presedintele si premierul procedau la fel de inconstienti ca Marele Boris-Englezul sau premierul Olandei,anuntand ,grav,ca din pacate ,trebuie sa ne lasam in voia sortii,oare ce reactii ar fi avut hotii,ciumatii ciolacii (plus PETROV AL PMP), care ne-au distrus economia,lasand rezervele statului pe ZERO,,anuland la ccrul lor prin avocata lor,OUG care permitea achizitii de urgenta pentru sanatate??Nu ar fi reactionat invers,cerand demisia,presedintelui si caderea guvernului ,”pentru iresponsabilitate”? Dar asa,nu au mai avut motivul si ,de oftica ca nu avem haos si morti ca in Italia,Anglia,Suedia ,Olanda si Spania,s-au legat de amenzi,caci ce-i doare cel mai mult pe infractori?AMENZILE SI PUSCARIA!!!! DECI CAND VAD HOTII CA STRIGA SA NU PURTAM MASTI,SA IESIM LA TERASE,LIBERTATE, NU DICTATURA,,BLA,BLA,BLA :PAI MAI ABITIR MA FERESC SI PORT MASCA SI PE STRADA!!😕😷

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here