Efectul imunizării în Israel: de 27,7 ori mai mulți infectați la nevaccinați (1,66%) decât la vaccinați (0,06%)

1
4236

Cel mai avansat stat din lume în vaccinarea anti-Covid a populației, Israelul, poate trage deja primele concluzii consistente asupra efectului campaniei de imunizare. Persoanele vaccinate cu cele două doze capătă rezistență în fața virusului, nu se infectează sau, dacă totuși o fac, formele bolii sunt ușoare, scrie The Jerusalem Post, citând autoritățile medicale care au făcut studii pe grupuri masive de populație.

Potrivit statisticilor date publicității joi, din 416.900 de persoane vaccinate cu cele două doze ale produsului de la BioNTech/Pfizer, doar 254 (0,06%) s-au infectat, la o săptămână după ce primiseră și rapelul. Niciunul din cei 254 n-a făcut o formă gravă a bolii. Cei mai mulți au prezentat simptome ușoare de răceală.

În același timp, s-au înregistrat 12.944 de cazuri de infectare într-un grup de control de 778.000 de persoane care nu fuseseră vaccinate, adică 1,66% din total.

Așadar, de 27,7 ori mai multe persoane infectate în grupul nevaccinaților decât în cel al vaccinaților (1,66 / 0,06).

Concluziile specialiștilor: vaccinul are eficiență de 91%. Efectul său sporește cu fiecare zi care trece în plus

Concluzia specialiștilor israelieni este că vaccinul de la BioNTech/Pfizer are o eficiență de 91% după minimum 7 zile de la rapel. Rezultatele sunt foarte apropiate de ceea ce anunțaseră producătorii după studiile lor: 95% eficiență.

Aceeași analiză a relevat că, la persoanele vaccinate, imunitatea la atacul virusului crește cu fiecare zi în plus trecută de la rapel.

Din totalul de 9,3 milioane de locuitori ai Israelului, 1,9 milioane au fost vaccinați deja cu ambele doze. Alți 1,2 milioane au fost vaccinați, deocamdată, doar cu prima doză, așteptând rapelul.

Premierul Benjamin Netanyahu a anunțat joi și alte date ale primului bilanț provizoriu. Printre oamenii de 60 de ani vaccinați, cazurile grave au scăzut cu 26%, iar infectările confirmate s-au redus cu 45% (aproape la jumătate) în ultimele 16 zile. Concluzia lui Netanyahu: “Vaccinurile funcționează! Acesta este un rezultat direct al vaccinărilor”.

Israelul a condus permanent lupta împotriva epidemiei, fiind prima țară care a luat măsurile potrivite datorită unui comitet de experți foarte bine pregătiți. Aceștia au funcționat pe lângă Guvern, care a executat măsurile cerute de aceștia. Israel a fost prima țară care a intrat în carantină la cel de-al doilea val. S-a organizat excelent la vaccinare, desfășurând operațiunea cu mare viteză și eficiență – aici contribuind și starea foarte bună a sistemului medical, cu personal suficient, foarte bine pregătit și centre moderne, totul fiind informatizat.

Numărul infectărilor rămâne în continuare mare. Printre factorii agravanți, refuzul unei părți însemnate din populație de a se vaccina și de a respecta măsurile de prevenție

Situația rămâne însă destul de gravă în această țară unde, în continuare, bilanțul infectărilor noi trece de 7.000 zilnic.

Mai mulți factori contribuie la această stare de lucruri. În continuare, două treimi din populație n-au fost vaccinate deloc, iar 1,2 milioane – doar cu prima doză. O parte însemnată a locuitorilor rămâne ostilă ideii de imunizare și, mai mult, contestă măsurile de prevenție.

În special ultrareligioșii sunt vehemenți în acceptarea pandemiei, acuzând conspirații, Apocalipsa, venirea Fiarei pe pământ și altele asemenea. În urmă cu câteva zile, la posturile TV s-au difuzat imagini șocante de la funeraliile a doi rabini, unde puhoiul de lume s-a îngrămădit fără nicio restricție, oamenii refuzând în mare parte să poarte măști. Sondajele au relevat că arabii, evreii ultraortodocși și tinerii sunt reticenți.

Mai sunt și noile tulpini ale virusului, care se propagă mai repede decât cea inițială. În sfârșit, decalajul între vaccinare și instalarea imunității este de circa o lună.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.