După ce a blocat desființarea Secției Speciale, UDMR îi acuză pe Stelian Ion și Dan Barna de „stalinism”. Maghiarii nu au încredere în DNA, pe motiv că ar fi făcut „abuzuri“

3
777
Liderul deputaților UDMR, Csoma Botond, are dublă cetățenie româno-maghiară și spune că DNA a comis "abuzuri", de aceea nu trebuie să se ocupe de corupția din magistratură

După ce au blocat desființarea Secției Speciale (SIIJ) de investigare a magistraților, șefii UDMR trec la ofensivă și îi acuză pe ministrul Justiției, Stelian Ion, și pe vicepremierul Dan Barna de “stalinism”. Maghiarii sunt furioși pentru că Stelian Ion și Dan Barna au spus deschis, în public, despre blocajul produs de UDMR, care ar vrea ca Secția Specială să fie desființată doar formal, în realitate urmând să fie mutată la Parchetul General.

Csoma Botond, liderul deputaților UDMR, a declarat luni pentru Agerpres că Stelian Ion are o atitudine “total inacceptabilă” și că „alunecă spre stalinism”. Despre vicepremierul Dan Barna (co-președinte USR-PLUS), maghiarul a spus că „a intrat în acest delir, poziția sa fiind, de fapt, una toxică“.

Desființarea Secției Speciale a fost promisă, în campania electorală, atât de de PNL, cât și de USR-PLUS. Măsura e cerută, încă de la înființarea SIIJ de către Dragnea și Tudorel Toader, inclusiv de Comisia Europeană, statele membre în grupul Greco și de Comisia de la Veneția.

PNL și USR-PLUS vor ca SIIJ să fie desființată cu totul, UDMR vrea ca atribuțiile să fie preluate de o altă secție specială din cadrul Parchetului General

UDMR nu susține însă inițiativa. În iunie s-a solicitat puțină răbdare, până când urmau să vină recomandările Comisiei de la Veneția, care fusese chestionată pe tema desființării SIIJ. Săptămâna trecută, au venit și aceste recomandări: comisia salută desființarea secției, care este doar un instrument de presiune politică asupra magistraților. Însă UDMR continuă să se opună.

Săptămâna trecută au apărut noi discuții. PNL și USR-PLUS ar vrea ca atribuțiile SIIJ să revină la DNA, așa cum fusese înainte de înființarea acestui parchet special de către regimul PSD. Explicația e simplă: cercetarea faptelor de corupție intră în competența parchetului anticorupție (DNA) indiferent că sunt comise de miniștri, magistrați, oameni de afaceri sau orice alt personaj.

UDMR n-are însă încredere în DNA și ar vrea ca de magistrați să se ocupe în continuare o secție specială, dar mutată sub umbrela Parchetului General.

Stelian Ion: UDMR a votat înființarea SIIJ și legile justiției în varianta Iordache, precum și modificările la Codul Penal și de procedură penală

Într-o emisiune la Prima TV, Stelian Ion (ministrul Justiției) a afirmat clar că SIIJ n-a putut fi desființată până acum din cauza opoziției UDMR: „A votat şi înfiinţarea SIIJ, a votat şi legile Justiţiei varianta Iordache, a votat şi Codul penal şi cel de procedură penală. Odată ce s-a încheiat acel capitol, trecem deoparte şi încercăm să creăm ceva nou şi sperând cumva că o să îşi schimbe atitudinea şi abordarea faţă de Justiţie, faţă de lupta anticorupţie. Parţial, am avut semnale că acest lucru se întâmplă“.

Dan Barna a adăugat luni că o sesiune specială a Parlamentului, consacrată desființării SIIJ, nu-și mai are rostul atât timp cât UDMR se opune: “Amendamentul UDMR care se află în momentul de faţă în comisia de la Senat este unul care nu desfiinţează SIIJ. Amendamentul UDMR nu face decât să mute secţia specială dedicată magistraţilor la Parchetul General. Nu ne putem permite, ca stat, să transmitem acest mesaj de reformă ca şi glumă, prin care, în loc să desfiinţăm SIIJ, pur şi simplu schimbăm eticheta de pe uşă şi adresa de pe cartea de vizită şi mutăm o secţie specială dedicată tot magistraţilor la Parchetul General. (…) Ideea propusă de UDMR, acest amendament toxic, (…) este de neacceptat“.

Csoma Botond, liderul deputaților UDMR: „De multe ori am avut impresia că ministrul Justiţiei e un fel de iacobin, dar acum, încet, dar sigur, alunecă spre stalinism“

Csoma Botond, liderul deputaților UDMR, a replicat luni după-amiază, comparându-l pe Stelian Ion mai întâi cu iacobinii (membri radicali ai Revoluției Franceze care doreau decapitarea tuturor inamicilor poporului), apoi cu bolșevicii: “De multe ori am avut impresia că ministrul Justiţiei e un fel de iacobin, dar acum, încet, dar sigur, alunecă spre stalinism, după părerea mea. Oricine are o altă poziţie decât dânsul devine, potrivit celei mai sinistre tradiţii totalitare, un fel de deviaţionist, care săvârşeşte un delict de opinie, şi, sigur, în opinia ministrului, acest delict de opinie acţionează împotriva intereselor României. Aşa văd eu atitudinea ministrului, care crede că este în posesia adevărului absolut şi oricine îndrăzneşte să spună altceva decât dânsul este etichetat ori corupt ori de rea-credinţă. În ultima perioadă, în acest avânt stalinist al lui Stelian Ion, pe lângă politicieni care au opinii diferite, au devenit ţinta ministrului şi anumiţi magistraţi care nu sunt de acord cu ministrul în privinţa funcţionării Justiţiei“.

N-a scăpat nici co-președintele USR-PLUS, despre care liderul deputaților UDMR a spus că „vicepremierul Dan Barna a intrat în acest delir și vorbește de toxicitate și de bazaconii de genul acesta“.

„Noi, cei de la UDMR, dorim ca lupta împotriva corupţiei să continue, dar dorim ca această luptă să se desfăşoare într-un cadru legal, în care să existe anumite garanţii care nu permit repetarea unor abuzuri“

Csoma Botond a vorbit apoi despre evitarea unor „abuzuri“ pe care DNA le-ar fi făcut împotriva unor magistrați – discursul maghiarului contopindu-se aici cu retorica PSD-ului lui Dragnea de acum 3-4 ani: „Noi, cei de la UDMR, dorim ca lupta împotriva corupţiei să continue, dar, în acelaşi timp, dorim ca această luptă să se desfăşoare într-un cadru legal, bine definit, în care să existe anumite garanţii, garanţii care nu permit repetarea unor abuzuri care au fost semnalate şi de Inspecţia Judiciară. Este falsă ideea că succesul luptei împotriva corupţiei sau marea reformă în Justiţie în România ar depinde de revenirea competenţelor în privinţa anchetării magistraţilor la DNA. Eu nu contest faptul că şi printre magistraţi, dar marea corupţie în România nu este în rândul magistraţilor, ci marea corupţie e într-o altă zonă a societăţii şi se ştie foarte bine acest lucru. (…) Cred că abordarea domnului Barna este toxică – asta cred despre afirmaţia domnului Dan Barna“.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* AUR s-a făcut de râs în Moldova: a luat sub 0,5%! Moldovenii au fost mai deștepți decât românii: au înțeles câte parale fac provocatorii de pe orbita Rusiei

* Partidul Maiei Sandu amuțește Moscova: 52,72%! Va avea 60% din Parlament. S-au numărat 99,86% din voturi. Dodon și Voronin au strâns abia 27%

* Benone Sinulescu a fost găsit căzut în casă. Acuzații grave: „Se stinge fără ajutor. E o atitudine medievală!”

* Lașitate: tot grupul PSD a fugit din Parlamentul European la moțiunea privind condamnarea legii anti-LGBTQ din Ungaria

* Omagiu penibil adus de un deputat USR „propagandiștilor roșii” Gâdea – Ciutacu – Bahmuțeanu – Dana Budeanu, care o linșează pe Clotilde Armand

* Medic din Iași despre colegul său conspiraționist: „A încălcat Jurământul lui Hipocrate. Medicii trebuie să-i educe pe oameni în pandemie”

* Comisia Europeană: România are cea mai mare creștere economică din UE în 2021 – 7,4%. Urmează Irlanda, cu 7,2%

* Primul mesaj al soției președintelui asasinat: „Au intrat în casă și l-au ciuruit. Jovenel n-a apucat să spună niciun cuvânt”

* Puștiul român care uimește planeta: la 16 ani, bate recorduri mondiale și câștigă titluri europene la înot. „Când accelerează, ceilalți par că rămân pe loc”

* Patru finale grozave în acest weekend: Anglia – Italia, Brazilia – Argentina, Djokovici – Berrettini, Barty – Pliskova. Patru campioane mondiale la fotbal, doi lideri planetari la tenis

3 COMENTARII

 1. Mi se pare comică această luptă pro și contra SIIJ! Ca și în cazul Inspecției judiciare problema nu e cum se numește și din ce structura face parte. Teoretic Inspecția Judiciară este …. și face….. ca în basme, dar a fost definitiv scoasă din uz prin numirea la conducerea ei a marelui deontolog judecător Lucian Netejoru.
  Domnia sa nu a aflat că structura pe care o conduce veghează la buna funcționare a justiției, la respectarea drepturilor procesuale (procese echitabile și în termene rezonabile). Identifică reaua credință și grava neglijență, propunând sancțiuni administrative, contravenționale sau penale. Adică propun, în baza cercetării profesioniste a faptelor grave de nerespectare a legii (fals intelectual, uz de fals, abuz în serviciu, omisiunea sesizării, trafic de influență, șantaj, mită) inclusiv pedepse penale.
  Dacă până la domnia sa răspunsurile structurii inutile numite inspecție erau de tipul ”sesizarea nu se confirmă întrucât judecătorul spune că nu e adevărat”, de la instalarea sa nu mai există răspuns, deși simpla citire a dosarului ar fi confirmat că probele spun una, iar judecătorul reține cu totul alta. Dacă nimeni nu apără legea, e normal să fie călcată în picioare de magistrații iresponsabili.
  Înființarea secției speciale ar fi suplinit, teoretic, inspecția judiciară. A fost însă concepută pentru a fi condusă de anumite persoane supuse unor anumite interese, persoane care au fost înlăturate și secția a fost anihilată complet.
  Avem două „inspecții” plătite pentru a cerceta reaua-credință și grava neglijență care nu-și fac datoria și acum reorganizăm doar una. În fapt o desființăm pentru că parchetele de pe lângă …. justiție nu-și pot permite (nici nu sunt capabile) să-și cerceteze „șefii” sau „colegii”.
  Se potrivește cântecelul din copilărie: „Duuuce măgarul, nu știe ce duce ….” Adică noi plătim copios, dar nu știm pentru ce. Teoretic pentru a ne fi respectate drepturile, în realitate îi plătim pentru a-și apăra doar propriile dorințe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here