vineri, mai 31, 2024
AcasăRăzboi în UcrainaDubla tragedie care a zguduit Ucraina: un maior-erou s-a prăbușit cu bombardierul...

Dubla tragedie care a zguduit Ucraina: un maior-erou s-a prăbușit cu bombardierul pe câmp, iar doi soți colonei au pierit într-un accident rutier

-

Ucraina a fost zguduită, la distanță de doar două zile, de o dublă tragedie. Mai întâi, un pilot celebru, maior de aviație, s-a prăbușit cu bombardierul său pe un câmp din regiunea Donețk. A participat încă de la început la apărarea țării sale și a eliminat circa 600 de invadatori. Apoi a venit rândul unor soți grăniceri să piară într-un cumplit accident rutier, după ce se întorceau din vizita pe care o făcuseră unicului lor copil, trimis departe de zona de război.

Maiorul Danilo Ghennadiovici Murașko și-a pierdut viața în timp ce încerca să redreseze bombardierul pe care-l pilota. Ca să evite o prăbușire deasupra clădirilor rezidențiale din așezarea de tip urban Șabelkivka, parte a districtului Kramatorsk din regiunea Donețk, ofițerul a efectuat câteva manevre deosebit de riscante. A izbutit totuși să ducă aeronava departe de localitate, dar n-a reușit să se catapulteze la timp.

Realizările acestui pilot, propus post-mortem pentru titlul de „Erou al Ucrainei”, sunt de-a dreptul uluitoare. Din 24 februarie 2022 până în 27 ianuarie 2023, el a efectuat 141 de ieșiri în condiții de război. Deși a fost intens vânat de artileriștii inamici, Murașko a provocat pagube serioase armatei lui Putin. A distrus 70 de unități de vehicule blindate, peste 80 de mijloace de transport, circa 30 de cisterne cu combustibil și lubrifianți și în jur de 600 de ocupanți.

Informațiile au apărut pe site-ul Censor.net, care citează sursa primară Brigada 299 de aviație tactică a Forțelor Armate Ucrainene.

- Advertisement -
Pilotul-maior Danilo Murașko

Soții Doțenko s-au ciocnit frontal de un TIR după vizita făcută fiului lor, lăsat în grija bunicii

Soții Nelia și Aleksandr Doțenko, colonei în trupele de grăniceri, „s-au iubit și au murit în aceeași zi”, titrează site-ul Obozrevatel.com. Cei doi ofițeri au slujit în același detașament. Au lăsat în urma lor un băiat, pe care l-au evacuat din Berdeansk (oraș-port din regiunea Zaporijie, situat în sud-estul Ucrainei), înainte de invazie, în regiunea Hmelnițki, lăsându-l în grija bunicii sale din partea mamei.

Duminică, 29 ianuarie, cei doi ofițeri au fost implicați într-un cumplit accident, în regiunea Hmelnițki. Serviciul de Stat de Urgență a raportat că evenimentul tragic a avut loc lângă satul Kaciurinski. Autoturismul Volkswagen Touran, în care erau Nelia și Aleksandr, s-a ciocnit frontal de un autocamion MAN. În urma impactului, coloneii au decedat pe loc, în vreme ce șoferul TIR-lui a ajuns în stare gravă la spital. Nelia și Aleksandr tocmai se întorceau din vizita făcută fiului lor.

Coloneii Nelia și Aleksandr Doțenko

Obozrevatel.com: „Nelia Doțenko, locotenent-colonelul, era binecunoscută de jurnaliști. Fără exagerare, se poate spune ca au iubit-o si respectat-o. Tânăra zâmbitoare, în ciuda anilor lungi de agresiune rusă și a numeroaselor dificultăți, nu și-a pierdut optimismul și încrederea în victoria Ucrainei. Din 2003 până în 2007 a studiat și a absolvit Academia Națională a Universității Naționale de Știință și Tehnologie. După absolvire, ea a servit în armată în diferite funcții în unitățile de frontieră ale Direcției Regionale Azov-Marea Neagră a Agenției de Frontieră. În 2016 s-a alăturat direcției de comunicare a Serviciului de Grăniceri de Stat: în primul rând, în posturile din serviciul de presă, fiind responsabilă pentru granița administrativă cu teritoriul ocupat temporar al Republicii Autonome Crimeea. Iar de la sfârșitul anului 2017 a servit în zona Operațiunii Antiteroriste din Donbass și a Operațiunii Forțelor Comunale”.

- Advertisement -

Colonelul Aleksandr Doțenko a organizat și desfășurat activități de căutare operațională ca parte a detașamentului de frontieră Berdeansk al Serviciului de Grăniceri de Stat. Soția lui provenea din regiunea Ternopil, iar el din Dnipropetrovsk. Aleksandr era absolvent al Academiei Naționale a Serviciului de Frontieră de Stat.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Scandal uriaș în Rusia: propagandista Olga Zenkova, trimisă la Melitopol, a fost violată în restaurant de nepotul lui Kadîrov și de oamenii săi. Cameramanul a fost bătut de ceceni

* Pițurcă a dormit din nou în arest, după 41 de ani. De la tovarășii de barbut din comunism la afacerile cu măști din pandemie, alături de un fost SRI-ist. Este a treia aventură penală a lui „Satana”, după ce a fost condamnat și pentru mărturie mincinoasă în favoarea lui Gigi Becali

* VIDEO. Scuzele și explicațiile lui Emil Boc, care a repus pe soclu, prompt, statuia lui Iuliu Maniu. „M-a indignat și pe mine”

* Șoșoacă sare în ajutorul unui agent KGB: și-a trimis tovarășa putinistă, avocată și ea, să-l susțină în procesul împotriva statului român. Iurie Roșca are interdicție 5 ani de a intra în România

* VIDEO. Blestemele drăcești ale preotului Longhin Jar, trompeta Moscovei. „Ți-e sete, Bartolomeu, nesăturatule și spurcatule! Jgheab bătrân și împuțit ce ești!”

* România și alte 7 țări europene încearcă să înșele Comisia Europeană pentru a primi banii din PNRR fără să facă reformele promise – analiză „Le Monde”

Trompetele penalilor. Răzvan Savaliuc și oamenii săi sunt anchetați de DNA pentru grup infracțional organizat și favorizarea infractorului

* Înalt oficial BNR: pensiile speciale mănâncă 0,85% din PIB, iar în 2-3 ani vor ajunge la 1,5%. „Sunt o cheltuială bugetară nu doar inacceptabilă, ci și insuportabilă”

Măciuca liberală: Silviu Mănăstire, „scula lui Bode”. De la „dosar de politician” la amenințări de tip interlop: „să am timp să mă ocup de niște băieți, ca pe vremuri”, „fără milă și fără regrete”

* Extraordinara lecție electorală a cehilor: și-au ales ca președinte un general parașutist, pro-NATO, pro-UE și anti-Putin, erou al războiului din fosta Iugoslavie. Candidatul care făcea cu ochiul Rusiei a fost zdrobit la vot

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -