Doamna care preia hăţurile Boliviei după dictatorul fugit în Mexic cu avionul. De ce nu mai e pace în La Paz?

1
1455

În ultimele luni, a avut loc o explozie aparent uriașă a protestelor din lume. De pe străzile din Hong Kong până în capitala Boliviei, La Paz („Pacea”), ori în Quito (Ecuador), Barcelona, Beirut și Santiago de Chile, suntem martorii unor valuri gigantice de oameni care ocupă străzile pentru a-și exercita dreptul de a protesta și a cere schimbări din partea celor de la putere.

Dar există un fir comun ce leagă aceste mişcări sociale fără precedent ce se întind în lume precum un virus de neoprit? Sau fiecare ţară ori oraş are propria motivaţie, propriile caracteristici şi răspunsuri personalizate? Să luăm doar cazul Boliviei, ultima ţară intrată pe lista celor în care violenţele de stradă au contagiat străzile capitalei şi ale altor mari oraşe. De ce nu mai e pace în capitala La Paz?

EVO MORALES, 14 ani la putere. Până într-o zi, când totul s-a prăbuşit…

Fugit din Bolivia după ce a stat 14 ani la putere, preşedintele Evo Morales a primit azil politic în Mexic

Alegerile prezidențiale din 20 octombrie trecut, în care preşedintele Evo Morales a vrut să obţină un al patrulea mandat după 14 ani la putere, au creat o criză politică profundă în Bolivia.

Organizația Statelor Americane (OEA) a efectuat un audit al rezultatelor după numeroase acuzații de fraudă electorală, iar în raportul său preliminar vorbea despre „nereguli” la alegeri.

În urma raportului OEA, Morales a anunțat repetarea alegerilor prezidențiale, dar capii Armatei i-ar fi „sugerat” să demisioneze, ceea ce președintele a făcut câteva ore mai târziu, într-un anunţ televizat. După care a fugit imediat în Mexic, cu avionul, unde a primit azil politic.

Intră în acţiune oamenii lui Maduro!

Nicolas Maduro şi-a distrus ţara lui, Venezuela, o distruge şi pe a altora: Bolivia

Noua putere instalată în capitala La Paz a luat instant decizia de a rupe relaţiile diplomatice cu Venezuela, ţara răpusă de regimul dictatorului Nicolas Maduro.

Karen Longaric, cancelarul interimar al Boliviei, a declarat că va cere diplomaților „care reprezintă guvernul lui Nicolás Maduro” să părăsească țara.

Longaric a anunțat, de asemenea, că noul guvern, instituit după demisia lui Evo Morales din 10 noiembrie, părăsește Alianța Bolivariană pentru Popoarele din America (ALBA) și analizează decuplarea sa din Uniunea Națiunilor Sud-Americane (Unasur), două organizații falsificate de guvernul venezuelean.

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here