miercuri, mai 22, 2024
AcasăCulturăCe ţară! Spania acordă Premiul Cervantes 2019 unui poet catalan, în timp...

Ce ţară! Spania acordă Premiul Cervantes 2019 unui poet catalan, în timp ce catalanii radicali distrug Spania cu haosul independenţei

-

Superbă naţiune, ţara lui Cervantes! Nu doar graţie impactul cultural global al limbii spaniole – aproape 600 de milioane de pământeni o vorbesc, în 20 de ţări este limbă oficială, fiind a doua de pe planetă cu cei mai mulţi nativi vorbitori. Dar şi datorită felului nobil în care Spania relaţionează cu cultura popoarelor vorbitoare de „castellană”.

Cel mai recent exemplu este acordarea premiului Cervantes 2019 poetului catalan Joan Margarit (Sanaüja, Lleida, 1938).

Juriul care acordă anual premiul Cervantes autorilor de opere literare în limba spaniolă a declarat:

- Advertisement -

„Margarit merită premiul pentru opera sa poetică de profundă transcendență și limbaj lucid, mereu inovator. A îmbogățit atât limba spaniolă, cât și limba catalană și reprezintă pluralitatea culturii peninsulare într-o dimensiune universală a unei mari măiestrii literare”.

La câteva ore de la cunoașterea deciziei, într-o conferință de presă, poetul și-a definit meseria în acest fel: „Lucrez pentru a mângâia oamenii singuri, care sunt 100% din populație, indiferent dacă o recunosc sau nu. Dacă o poezie nu poate mângâia o persoană într-o situație dificilă, nu merită nimic ca poem”, se definea zilele trecute galonatul autor.

Joan Margarit este considerat farul poeziei în limba catalană, deși a început să scrie în spaniolă. În 1981 a înțeles că ceva nu este în regulă: se exprima într-o limbă care nu era prima lui limbă. Și după aceea a ales să rămână în limba pe care a învățat-o cu bunica lui: catalana. Dar astăzi este unul dintre cei mai citiți poeți şi în limba spaniolă.

- Advertisement -

Liderii catalani au uitat să-l felicite pe poet! 

Catalani radicali, care nu iubesc poezia, dar adoră ura şi haosul

Ministerul Culturii şi Sporturilor din Spania acordă în fiecare an, la propunerea Asociaţiei Academiilor de Limbă Spaniolă, premiul „Miguel de Cervantes” unui autor de limbă castellană.

Interesant e că statul spaniol a decis să acorde acest premiu unui autor a cărui principală limbă este catalana, cea care este astăzi sursa unui conflict tot mai dureros pentru naţiunea spaniolă.

În timp ce Juan Margarit primea vestea premierii operei sale literare, nu departe de casa lui, alţi catalani, probabil dezinteresaţi de poezie, dădeau foc pe autostrada AP-7, ce leagă Spania de Europa, provocând daune de sute de milioane de euro multor companii de transport, punând în pericol locuri de muncă şi soarta unor firme fără nicio vină.

Quim Torra

Lui Quim Torra, preşedintele guvernului catalan, i-a luat nu mai puţin de 24 de ore să-şi felicite concetăţeanul devenit eroul catalan al literaturii globale. Ministrului Culturii, 18 ore, dar numai printr-un mesaj pe Twitter.

Însuși poetul premiat cu „Nobelul literelor spaniole” a dezvăluit în mod indirect întârzierea când, vineri, în programul Els Matins („Dimineţile”), de la TV3 (televiziunea Catalunyei), a dat asigurări că nimeni de la Generalitat (guvernul autonom catalan) nu l-a sunat să-l felicite.

În schimb, Poliţia a descoperit maşina fiicei lui Torra prezentă la o acţiune în care grupurile violente puneau la cale blocarea autostrăzilor.

Liderii catalani susţin indirect protestele

Focul şi haosul ar putea ajunge în tot mai multe oraşe de pe continent, prin „contaminarea” din Catalunya

Torra este urmaşul fugarului Carles Puigdemont, fostul preşedinte al Generalitat care o organizat referendumul ilegal pentru independenţa Catalunyei, din 1 octombrie 2017, care a dus la condamnarea sa şi a celorlalţi capi ai acţiunii de secesiune la ani grei de puşcărie.

Dezinteresat de valorile culturii catalane dar pasionat de radicalismul catalan, Torra nu s-a dezis de organizaţia „Tsunami Democratic„, investigată pentru operaţiuni teroriste, care a declanşat planul privind luarea cu asalt a aeroportului El Prat, din Barcelona, şi a autostrăzii AP-7, provocând mari daune economiei ţării.

În această dimineaţă, adepţii unei alte organizaţii de factură teroristă – Comitetele de Apărare ale Republicii (CDR) – au luat cu asalt, sâmbătă dimineață, staţia Sants, din Barcelona, pentru a bloca traficul feroviar al trenurilor de mare viteză AVE.

Pierderi şi pentru industria hotelieră

Imagini care alungă turiştii din Barcelona şi produc pierderi firmelor

Confederația Spaniolă de Transport de Marfă (CETM) a avertizat că blocarea autostrăzii AP-7 a provocat pierderi zilnice de aproximativ 15 milioane de euro pentru companii.

Directorul de comunicare al CETM, Dulsé Díaz, a avertizat că 85% din produsele consumate sosesc pe căi rutiere și că, dacă blocajul este menținut, „nu vor ajunge la consumatori”. Aceasta va conduce la o scădere a vânzărilor, ceea ce va provoca un efect „foarte dăunător” pentru economie, în special pentru exporturi.

În urmă cu o săptămână, hotelieri, proprietarii de restaurante și comercianți din Barcelona au avertizat că protestele care se desfășoară în Barcelona vor ajunge să aibă un efect asupra forței de muncă. În zona zero a celor mai grave altercații din prima săptămână, comerțul estimează că a pierdut între 30 și 50 la sută din vânzări.

Hoteluri precum Constanța, pe strada Bruc, aproape de Piața Urquinaona recunosc că, după luarea cu asalt a aeroportului El Prat, au avut multe anulări și că după revoltele ulterioare de stradă, unii clienți au plecat; în noaptea aceea, accesul la hotel era aproape imposibil.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

- Advertisement -

5 COMENTARII

    • Cultura inca nu a disparut de tot, doar imperiul inca. Au avut si ei un imperiu si au cucerit multe popoare ale Americii la fel ca spaniolii din acele timpuri. Si erau poate mai cruzi. Faceau sacrificii umane, in special copii. Cind s-au intilnit spaniolii cu incasii au fost mai slabi incasii si atit. Si incasilor le-ar fi placut sa-i cucereasca pe spanioli si sa-si extinda imperiul, doar ca nu au putut.
      Si oricum, 90% din sudamericani au murit din cauza bolilor europene pentru care nu aveau imunitate, nu pentru ca i-au omorit spaniolii.

    • Inchizitia ,tot spaniolii au ,,dezvoltat o…,, AURUL MAYA,INKA…comorile furate AMERICII LATINE PRIN CRIME SI DEPRAVARE(VEZI CASA VERDE A LAUREATULUI NOBEL VARGAS LLOSA!!)…un popor crud…asasin prin geneza

  1. Inchizitia ,tot spaniolii au ,,dezvoltat o…,, AURUL MAYA,INKA…comorile furate AMERICII LATINE PRIN CRIME SI DEPRAVARE(VEZI CASA VERDE A LAUREATULUI NOBEL VARGAS LLOSA!!)…un popor crud…asasin prin geneza??????? CUM OARE,PANA ACUM,CAND CATALANII (CARE AU DAT ATATA CIVILIZATIE SI OAMENI DE VALOARE SPANIEI!!!),VOR INDEPENDENTA,NIMENI NU A FOST ATAT DE ,,DEMN,,SI DARUIT INCAT SA FIE PREMIAT DE MAMA VITREGA spania??????

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -