DNA face recurs la sentințele de achitare date în baza deciziilor ilegale ale CCR, după hotărârea Curții de Justiție a UE! Peste 5.000 de dosare fuseseră închise cu complicitatea CCR și a ÎCCJ

15
2051
Marius Ionuț Voineag, noul procuror-șef al DNA, trebuie să organizeze contraofensiva instituției împotriva fenomenului infracțional susținut politic și de judecătorii CCR

Lovitură după lovitură pentru sistemul mafiot de justiție construit în regimul Iohannis-PSD: DNA va face recurs la toate sentințele de achitare dictate în ultimul an de instanțe pe baza deciziilor CCR declarate ilegale de Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE)! Printre cei peste 5.000 de inculpați făcuți scăpați se numărau inclusiv Elena Udrea și Ioana Băsescu. Procesele acestora ar trebui să fie reluate.

Răsturnarea de situație s-a produs luni, când Curtea Europeană de Justiție a stabilit că deciziile CCR privind prescripția, luate în 2018 și 2022, au fost ilegale și au favorizat crearea impunității pentru infractorii din România. În baza acestor decizii care au provocat revoltă și indignare au fost scăpați de consecințele faptelor lor mii de politicieni, funcționari, interlopi periculoși și infractori mărunți. Tuturor li s-au închis procesele pe motiv că intervenise prescripția.

Acum, Curtea Europeană de Justiție a stabilit că CCR și ÎCCJ au favorizat infractorii, deciziile lor au fost ilegale și instanțele din România trebuie să le ignore.

Procurorii DNA vor face recurs în casație, care este o cale extraordinară de atac, la dosarele unde s-a dispus încetarea proceselor penale pe baza deciziilro CCR și ÎCCJ. Surse judiciare au declarat pentru publicația Aktual24.ro că procurorii anticorupție vor iniția aceste recursuri pentru toate dosarele „care sunt în termen”.

Mai jos, câteva fragmente din motivarea Curții Europene de Justiție, în care se explică, destul de limpede, că România a încercat, prin deciziile CCR și ÎCCJ, să favorizeze infractorii, încălcând grav obligațiile asumate prin Tratatul de Aderare la UE, în care se angaja să combată corupția.

„Soluțiile jurisprudențiale adoptate în România ar genera un risc sistemic de impunitate pentru infracțiunile în discuție care nu este compatibil cu cerințele dreptului Uniunii”

„Dreptul Uniunii impune statelor membre să combată frauda și orice altă activitate ilegală care aduce atingere intereselor financiare ale Uniunii prin măsuri disuasive și efective. Ca atare, Curtea arată că aceste state trebuie să se asigure că normele privind prescripția prevăzute de dreptul național permit o reprimare efectivă a infracțiunilor legate de astfel de fraude.

Or, soluțiile jurisprudențiale adoptate în România, din care rezultă că, timp de aproape patru ani, dreptul român nu a prevăzut nicio clauză de întrerupere a termenului de prescripție a răspunderii penale, ar genera un risc sistemic de impunitate pentru infracțiunile în discuție care nu este compatibil cu cerințele dreptului Uniunii. Acest risc este accentuat de o eventuală aplicare retroactivă a acestei lipse de clauze de întrerupere unei perioade anterioare, în temeiul principiului legii penale mai favorabile (lex mitior).

Curtea amintește că instanțele naționale trebuie să lase neaplicate reglementarea și jurisprudența naționale în cazul în care acestea conduc la prescrierea răspunderii penale într-un număr atât de mare de cazuri de fraudă gravă care aduce atingere intereselor financiare ale Uniunii, încât rezultă de aici un risc sistemic de impunitate a unor astfel de infracțiuni.

(…)

În temeiul principiului supremației dreptului Uniunii, o decizie pronunțată cu titlu preliminar de Curte este obligatorie pentru instanța națională în ceea ce privește interpretarea dreptului Uniunii pentru soluționarea litigiului particular. În consecință, această instanță nu poate fi împiedicată să dea, imediat, dreptului Uniunii o aplicare conformă cu decizia sau cu jurisprudența Curții, înlăturând la nevoie o jurisprudență națională care constituie un obstacol în calea deplinei eficacități a acestui drept. Un astfel de comportament al judecătorului național nu poate fi calificat nici drept abatere disciplinară”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* VIDEO. Fiara dezlănțuită, în cazul „azilelor groazei”, deși era filmată și avea în față un bărbat în putere. „E clar că bieții bătrâni nu aveau nicio șansă, îi zdrobea bruta”

* VIDEO. Avocatul torționarilor din cazul „azilelor groazei”: fostul milițian Pavel Abraham, acuzat că a maltratat protestatari la Mineriada din 13-15 iunie 1990

* Pandele către Ciutacu, în direct la RTV: „Voi știți cât am de plătit? Întrebați-l pe Sebi Ghiță cât am de plătit pentru faptul că… da? După cât am de plătit, îmi dați voi înapoi că am făcut rating?”

* EDITORIAL PAPAHAGI: Femeia aceasta rea și coruptă

* Dosarul „Otopeni”: șpăgi de peste 1,5 milioane de euro erau notate minuțios într-un fișier numit ”Viața e frumoasă”!

* SONDAJ. Românii au cea mai mare încredere în Codruța Kovesi. Intenția de vot la partide: PSD – 31%, PNL – 19%, AUR – 18%, USR – 11%

* Conflict la vârf: PSD vrea să sufoce economia privată cu măriri de taxe și impozite, ca să acopere deficitul făcut de ministrul Câciu și clientela de partid; PNL nu e de acord

* Gonind pe contrasens cu Mercedesul său, deputatul Gheorghe Șimon (PSD) a băgat în spital două femei și s-a oprit în curtea unui localnic. Șimon a fost ministru al Economiei în regimul Dragnea

* VIDEO. La o zi după ce a nenorocit Nașul TV, Șoșoacă a adus o amendă și pentru Realitatea Plus! De data asta, complice la fake-news i-a fost conspiraționista dragnistă Anca Alexandrescu

* VIDEO. Hulpavul preot Calistrat povestește cum își dijmuiește enoriașii: 10% din toate cheltuielile nunții! „L-ați luat pe Dumnezeu de prost? Ai citit în Scriptură ce înseamnă zeciuiala? 10% trece-mi în cont sau pune-mi în plic!”

* VIDEO. Drone rusești au lovit instalații ucrainene chiar lângă Galați. Președintele Iohannis și premierul Ciolacu condamnă aceste bombardamente atât de aproape de România

15 COMENTARII

 1. podul.ro
  „Devenit apărător de corupți, „specialul” Augustin Zegrean critică dur decizia CJUE și îndeamnă magistrații să nu țină cont de ea / „Justiția să-și vadă de treaba ei și să judece după legile din România””

  • Ca de obicei, scursurile bolșevice dau lecții de democrație Europei 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  • podul.ro
   „Securitatea a repurtat o nouă victorie împotriva victimelor sale, pe mâna specialilor de la ÎCCJ! Asasinii disidentului Gheorghe Ursu au fost achitați definitiv”

   „justitia” E DOAR O UNEALTA A SEKURITATII SI PARTIDULUI ?

   COMUNISTII SUNT CEI MAI MARI HOTI SI CEI MAI MARI CRIMINALI DIN ISTORIE !

 2. CCR si ICCJ sunt Stat in Stat si reprezinta mafia politica, interese impotriva cetatenilor. Dupa ce ca au salarii nesimtite la ICCJ, unde numarul dosarelor este mult mai mic comparativ cu instantele inferioare, au ajuns sa faca legea pentru a lucra cat mai putin. A se vedea ca in spetele consumatori – profesionisti, ICCJ nu mai judeca recursurile, conform CPC. S-au saturat bejnitele de la ICCJ de dosarele cu bancile. Modificarea CPC este nelegala si exista cateva dosare pe exceptie la CCR taraganate de mai bine de 2 ani. Mafia a lucrat si pentru corporatii, acolo in comisia juridica au fost Gorghiu, Predoiu, Ciordache. Toti trei bine pe pozitii si astazi, doi ministrii si un bufon la Consiliul Legislativ. Omerta functioneaza, astfel de informatii nu le veti gasi in mass-media.

 3. AK-24
  „Nu-i de mirare ca Oprea a fost achitat”. Avocatul lui Oprea este Dan Lupascu, fost presedinte al Curtii de Apel Bucuresti, fost coleg de complet cu judecatorii care l-au achitat pe fostul ministru”

  S-A INSANATOSIT „justitia”. ESTE IARASI CE A FOST SI MAI MULT DE ATAT!

  • „Am fost lovit, am fost doborat, am fost exclus, dar am invins, m-am ridicat si VOI REVENI IN POLITICA MARE”, a anuntat Oprea intr-un comunicat de presa.

   NINO NINO, INTERESUL „national”. PARTIDUL SI SEKURITATEA PENTRU ETERNITATE.

   • Oprea a „învins” intr-adevar, acel băiat a murit din cauza abuzurilor domnului Oprea. Iar domnul Oprea a fost achitat,.se poate considera învingător.
    Dar politic este terminat, sper sa nu-l mai vedem niciodată, sa-si savureze „victoria” departe de lume.

  • Prietenul la nevoie se cunoaște!
   Cred că „garda veche” Augustin Zegrean știe bine ce spune, cunoaște ce se întâmplă în justiția româneasca!

 4. Va grabiti sa credeti ca este o ” lovitură pentru sistemul mafiot de justiție” si ca s-a produs o răsturnare de situație. Este doar un bobârnac.
  Justitia romana este prea corupta, prea stricata pentru a o intimida doar cu atat. UE ar trebui sa-si adapteze legislatia pentru a putea ajuta Romania sa se elibereze de caracatita care o sufoca.
  Veti vedea. Actiunile DNA vor fi timide, institutiile mafiote din justitie vor dicta, ca vor avea tupeul sa lase fara efect demersurile DNA.
  Romania este acaparata de o mafie ticaloasa, iar justita a devenit capul acestei mafii – postura de care nici nu se mai jeneaza. Dimpotriva, sfideaza, favorizand fara rusine marea coruptie. Se imbuiba in stilul cel mai sfidator cu priivilegii, pagubind tara.
  Si nimeni nu are curajul sa-i vina de hac.

 5. Werner Iohannis ar trebui sa iasa public, sa condamne achitarile si prescrierile abuzive si sa incurajeze DNA si DIICOT sa-si faca treaba.
  Ce face el acolo? N-avem nevoie de spectatori!

 6. „Jalnic vâjâie prin noapte
  Glasul codrilor de brad,
  Ploaia cade-n repezi picuri,
  Repezi fulgerele cad…”
  G. Coșbuc-Regina ostrogoților
  Pe acest sclav al potentaților zilei nu-l trăznește nimic.
  Dar noi?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here