Oamenii „oligarhului SRI”, fugarul Sebastian Ghiță, primesc în continuare contracte publice și gestionează date sensibile pentru securitatea României

3
35197
Oamenii lui Sebastian Ghiță primesc în continuare contracte cu statul pe bandă rulantă

Foști directori în firmele lui Sebastian Ghiță – oligarhul fugit în 2016 din România direct de la recepția de sfârșit de an a SRI – primesc în continuare numeroase contracte cu statul, relevă o anchetă realizată de jurnalista Simona Cârlugea pentru „Europa Liberă”. Unele dintre aceste contracte sunt cu instituții vitale și le dau colaboratorilor lui Ghiță informații sensibile pentru securitatea României.

Schema nu e deloc sofisticată. Oamenii lui Sebastian Ghiță acționează prin firme care câștigă contracte cu instituții importante din statul român.

Doar în primele 7 luni din 2023, una dintre aceste firme – Metaminds – a avut contracte în valoare de 91 milioane lei (peste 18 milioane de euro) cu instituții cruciale din statul român: Ministerul Justiției (miniștri Cătălin Predoiu/Alina Gorghiu, ambii PNL), Ministerul Finanțelor (ministru Adrian Câciu, de la PSD, în momentul semnării contractului), Direcția de Administrare a Bazelor de Date, Curtea de Conturi, Directoratul pentru Siguranță Cibernetică.

O parte din acești bani sunt pompați de statul român din fondurile europene care vin prin PNRR. „Europa Liberă” dă exemplul unei licitații organizate de Ministerul de Finanțe și care în ianuarie 2023 a atribuit un contract de 25,5 milioane lei (peste 5 milioane de euro), bani din PNRR alocați procesului de digitalizare al ANAF, către firma Metaminds, fostă Nova Tech Integrated.

Ministerul Finanțelor va lucra cu oamenii lui Sebi Gzhiță și la implementarea sistemului de arhivare electronic, adică toate datele financiare ale statului român. Contractul de 15 milioane lei (3 milioane euro) a fost semnat deja anul trecut.

Acționarii firmei care primește contracte publice pe bandă rulantă susțin că nu au absolut nicio legătură cu Sebastian Ghiță, dar recunoscu că au fost directori la firmele acestuia. Firma Metaminds a dat un drept la replică în care afirmă că „prezumția că orice angajat al grupului Asesoft, care la acea vreme număra peste 1.000 de angajați, ar avea o legătură cu Sebastian Ghiță este cel puțin o exagerare forțată”.

Dar, așa cum menționează și jurnalista de la „Europa Liberă”, șefii Metaminds nu au fost doar doi angajați banali ai Asesoft, ci doi dintre directorii importanți ai companiei – colaboratori direcți ai lui Sebastian Ghiță. Acum, Andrei Cruceru este CEO al Metaminds, iar Georgia Bordușanu – COO, adică mâna dreaptă a lui Cruceru. Mai mult decât atât, unul dintre cei trei acționari ai firmei, Liviu Mircea Uruc, e cunoscut ca fiind un apropiat al afaceristului fugit din țară.

Sebastian Ghiță, poreclit și „oligarhul SRI”, a fost descris anul trecut de Nicolae Ulieru, fost purtător de cuvânt al serviciului de informații, în felul următor: „Sebastian Ghiță a fost ofițer SRI pregătit anume să facă afaceri în numele instituției sau în folosul ei”.

Cele două firme înființate de Ghiță la începutul anilor 2000, Asesoft și Teamnet, au câștigat contracte de sute de milioane de euro cu statul român, banii provenind fie din bugetul public, fie din bani europeni. În 2001, oligarhul a înființat și postul RTV, rebotezat ulterior România TV.

În 2016, Ghiță a înființat și o formațiune politică extremistă, Partidul România Unită, cu care n-a reușit să intre însă în Parlament. Tot atunci a început colaboarea cu alt extremist provenit din rândurile ultrașilor de galerie, George Simion. În cele din urmă, în 2020, s-a reușit – din a doua încercare și pe fundalul pandemiei – crearea unei alte formațiuni extremiste, Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), care de data asta a pătruns în Parlament. România TV a sprijinit și continuă să sprijine AUR.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* VIDEO. Fiara dezlănțuită, în cazul „azilelor groazei”, deși era filmată și avea în față un bărbat în putere. „E clar că bieții bătrâni nu aveau nicio șansă, îi zdrobea bruta”

* VIDEO. Avocatul torționarilor din cazul „azilelor groazei”: fostul milițian Pavel Abraham, acuzat că a maltratat protestatari la Mineriada din 13-15 iunie 1990

* Pandele către Ciutacu, în direct la RTV: „Voi știți cât am de plătit? Întrebați-l pe Sebi Ghiță cât am de plătit pentru faptul că… da? După cât am de plătit, îmi dați voi înapoi că am făcut rating?”

* EDITORIAL PAPAHAGI: Femeia aceasta rea și coruptă

* Dosarul „Otopeni”: șpăgi de peste 1,5 milioane de euro erau notate minuțios într-un fișier numit ”Viața e frumoasă”!

* SONDAJ. Românii au cea mai mare încredere în Codruța Kovesi. Intenția de vot la partide: PSD – 31%, PNL – 19%, AUR – 18%, USR – 11%

* Conflict la vârf: PSD vrea să sufoce economia privată cu măriri de taxe și impozite, ca să acopere deficitul făcut de ministrul Câciu și clientela de partid; PNL nu e de acord

* Gonind pe contrasens cu Mercedesul său, deputatul Gheorghe Șimon (PSD) a băgat în spital două femei și s-a oprit în curtea unui localnic. Șimon a fost ministru al Economiei în regimul Dragnea

* VIDEO. La o zi după ce a nenorocit Nașul TV, Șoșoacă a adus o amendă și pentru Realitatea Plus! De data asta, complice la fake-news i-a fost conspiraționista dragnistă Anca Alexandrescu

* VIDEO. Hulpavul preot Calistrat povestește cum își dijmuiește enoriașii: 10% din toate cheltuielile nunții! „L-ați luat pe Dumnezeu de prost? Ai citit în Scriptură ce înseamnă zeciuiala? 10% trece-mi în cont sau pune-mi în plic!”

* VIDEO. Drone rusești au lovit instalații ucrainene chiar lângă Galați. Președintele Iohannis și premierul Ciolacu condamnă aceste bombardamente atât de aproape de România

3 COMENTARII

  1. NU CUMVA „DISFUNCTIONALITATILE” DIN SISTEMUL SIUI AL CASEI DE ASIGURARI DE SANATATE AU FOST AMPLIFICATE DE SEKURISTI IN LUNA IULIE ? SI CE SA VEZI ? SE FAC ANGAJARI DE SPECIALISTI IT PE SALARII FOARTE MOTIVANTE. CINE SA FIE CINE SA FIE ? BAIETI SI FETE DIN NOMENKLATURA DE PARTID SI SEKURISTICA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here