Decizie CCR: creșterea pensiilor cu 40% este constituțională. Legea mărește deficitul pe 2021 cu 34,3 miliarde de lei. Banii pot proveni doar din creșteri de taxe sau împrumuturi externe

1
3327

Curtea Constituțională a României a decis miercuri să respingă sesizarea Guvernului și să declare legale mai multe legi care rectifică bugetul pe anul trecut, printre care și cea care majorează pensiile cu 40%, anunță G4Media.

În urma acestei sentințe, creșterea pensiilor cu 40% va intra în vigoare, dacă nu va fi adoptată de Parlament o altă lege prin care să fie modificată cea adoptată deja.

Sesizarea CCR fusese făcută în octombrie anul trecut, vizată fiind Legea pentru aprobarea OUG 135/2020 – rectificarea bugetului pe 2020 și Legea pentru aprobarea OUG 136/2020 – rectificarea bugetului asigurărilor sociale pe 2020.

Vechiul Parlament, controlat atunci de PSD, a făcut un ultim “cadou” următoarei guvernări, modificând OUG pentru rectificarea Legea bugetului pe 2020 în forma trimisă de Guvern, care prevedea majorări mai mici ale pensiilor. Executivul a reclamat la CCR faptul că Parlamentul de atunci a ignorat situația economică a țării și faptul că nu se puteau găsi resursele financiare pentru o asemenea majorare. Guvernul atrăgea atenția că parlamentarii fostei puteri “nu au identificat sursele clare de finanțare” pentru majorările stabilite.

Cu alte cuvinte, majoritatea PSD-ALDE le promisese oamenilor bani pe care statul nu îi avea și nici nu îi are.

Legea votată de PSD și declarată constituțională de CCR nu prezintă sursele de finanțare și mărește deficitul României în 2021 cu 34,3 miliarde de lei. Banii pot fi obținuți doar din mărirea taxelor sau împrumuturi externe masive

PSD forțase, în interes electoral, o situație imposibilă. Dacă accepta aceste majorări votate în Parlament, Guvernul provoca un colaps al economiei, fiind nevoie fie de creșterea masivă a taxelor, fie de împrumuturi de miliarde doar pentru pensiile, alocațiile și ajutoarele sociale promise. Dacă nu accepta, și-i punea în cap pe toți cei care, amăgiți de PSD, ar fi considerat că “nu vor să ne dea”.

În motivarea trimisă către CCR, Guvernul explica: “Odată cu intrarea în vigoare a OUG 135/2020, noua valoare a punctului de pensie, respectiv de 1.442 de lei, s-a aplicat de la data de 1 septembrie 2020, la valoarea maximă pe care o permite bugetul de stat. Aplicarea majorării punctului de pensie la 1.775 de lei, așa cum a modificat legiuitorul, și majorarea salariilor profesorilor ar presupune un necesar de finanțare din fonduri publice de 11,2 miliarde de lei în anul 2020, respectiv 1,06% din PIB și 34,3 miliarde de lei în anul 2021 (reprezentand 3,05% din PIB). Or, execuția bugetului general consolidat în primele luni ale anului 2020 a înregistrat un deficit de 45,17 miliarde de lei, respectiv 4,17% din PIB. În condițiile actualei crize sanitare extrem de grave, în care presiunea asupra bugetului de stat este uriașă din cauza creșterilor masive ale cheltuielilor nepermanente, iar riscul de a avea un deficit bugetar uriaș în 2021 este unul ridicat, Parlamentul ar trebui să contribuie la corecția deficitului bugetar. În schimb, Legislativul a ales să acționeze în sens contrar acestui obiectiv, nerespectând astfel angajamentele europene pe care România are obligația a le îndeplini.

Distorsionarea construcției bugetare, prin introducerea de cheltuieli fără bază reală în nivelul veniturilor, are ca finalitate degradarea economică, cu impact negativ în nivelul de trai al tuturor cetățenilor, inclusiv al prezumtivilor beneficiari ai acestor cheltuieli. Totodată, gestionarea contextului economic actual necesită o raportare realistă la situația economică internațională provocată de pandemie și maximă precauție în menținerea echilibrelor bugetare în beneficiul tuturor cetățenilor“.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

1 COMENTARIU

  1. „Curtea Constituțională anunță oficial că a admis sesizarea de neconstituționalitate a guvernului privind creșterea cu 40% a pensiilor dorită de PSD și cere Parlamentului să stabilească cu cât cresc pensiile ”
    Cine minte ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here