De necrezut: suntem ași pe lângă Franța în organizarea campaniei de vaccinare anti-Covid. Francezii au vaccinat 516 oameni în 7 zile: „E un dezastru!”

0
362

Cu toate nemulțumirile (justificate), ezitările și întârzierile semnalate în mersul campaniei de vaccinare anti-Covid, România este, totuși, la ani-lumină de alte țări care au condiții incomparabil mai bune pentru a derula imunizarea. Cazul Franței este șocant: în primele 7 zile ale campaniei, adică până la 1 ianuarie inclusiv, s-a reușit imunizarea a fix 516 persoane! Situația a stârnit stupefacție și critici foarte dure față de incapacitatea guvernului.

România reușise să vaccineze până luni, 4 ianuarie 2021 inclusiv, 25.508 persoane. Doar în ziua de luni s-au vaccinat 11.912 – o cifră mult sub cea stabilită ca țintă (20.000 pe zi începând din 4 ianuarie). Până luni, 1 ianuarie 2021, se vaccinaseră 11.656 de oameni – adică de 25 de ori mai mulți decât în Franța!

Alte țări occidentale stau și mai bine, chiar dacă și acolo sunt nemulțumiri majore față de ritmul considerat prea lent: până la 2 ianuarie, Germania vaccinase 238.809 persoane, iar Italia – 112.246.

În Franța, însă, se pare că scepticismul populației se împletește strâns cu incapacitatea autorităților. Axel Kahn, expert în genetică, a descris drept “un dezastru” ce se petrece în Franța, potrivit Financial Times. Martin Blachier, epidemiolog, i-a cerut președintelui Macron să-l scuture bine pe ministrul Sănătății, catalogând situația campaniei de vaccinare drept “cel mai mare fiasco”. Academia Națională de Medicină, care reunește medici francezi, a fost mai ponderată, dar a atenționat guvernul că “nu mai este timp de pierdut” pentru că, în Franța, zilnic mor 300 de oameni din cauza Covid.

Potrivit publicației Journal de Dimanche, Emmanuel Macron și-a exprimat furia, în privat, pentru dezastrul campaniei de vaccinare, avertizând premierul că “lucrurile trebuie să se schimbe rapid și radical”.

Biciuit de specialiști și urecheat de președinte, guvernul a intrat în panică. A schimbat din mers planul de vaccinare, care prevedea că, în prima fază, vor fi vaccinate persoanele din căminele de bătrâni, urmând ca să fie imunizate cât mai rapid și cadrele medicale de peste 50 de ani. S-a renunțat și la distribuirea vaccinului prin medicii de familie și s-a adoptat strategia folosită, printre alții, și de România, adică înființarea unor centre speciale unde să fie imunizate mai întâi toate persoanele peste 75 de ani, apoi toate persoanele peste 65 de ani.

Și în Franța bântuie teorii ale conspirației care influențează mare parte din public. Conform unui sondaj din noiembrie, 46% dintre francezi nu vor să se vaccineze. Procentajul este asemănător cu cel din România și mult mai mare decât cel din Marea Britanie (21%) și Germania (30%).

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Fostul ministru Costel Alexe, șeful CJ Iași, acuzat de DNA că a luat șpagă 22 de tone de tablă

* Revelionul TVR – o producție sinistră. Conspiraționiștii Garcea și Bittman. Atacuri grobiene la Iohannis

* Ion Cristoiu naște pui vii: cică Grigore Cartianu a criticat „Revelionul lui Garcea” ca să vină el șef la TVR!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here