Toți cei 40 de angajați ai Prefecturii Sălaj “și-au tras” spor de 30% pentru campania de vaccinare împotriva Covid-19, care e în plină derulare. Singurii care n-au primit au fost prefectul și cei doi subprefecți. Lucian Bode, ministrul de Interne, spune că, atunci când a întrebat de ce s-a întâmplat așa ceva, răspunsul a fost pentru că salariile erau prea mici.
Situația este însă generalizată, a afirmat Bode luni seara, la Digi 24. Bugetarii din prefecturi au interpretat cum au vrut reglementările privind sporul de 30% acordat pentru anumite categorii de funcționari implicate în campania de vaccinare. Iar acum, toată lumea și-a “indexat” cu de la sine putere salariul cu 30%.
Bode a lămurit explicit că acest supliment nu era pentru toți: “Nici în 2020, nici în 2021, prefectul nu beneficia de acest spor (n.r. – 30% pentru implicarea în campania de vaccinare anti-Covid). De acest spor beneficiau unii dintre angajații prefecturilor, prin ordin al prefectului, alții decât prefectul și subprefecții. Ea vorba de cei care lucrau efectiv în coordonarea campaniei de vaccinare. Deci, prefecții nu beneficiau și nu au beneficiat. Doar că nu s-a înțeles procedura de acordare a acestui spor. Au fost prefecturi în care s-a acordat la toți! Efectiv, la toți, de sus până jos, la toți angajații“.
Formularea lui Bode a fost diplomată, el alegând să spună că “nu s-a înțeles procedura” în loc să afirme de-a dreptul că a fost forțată legea și comis un abuz chiar de către angajații Prefecturilor care ar trebui să vegheze la respectarea ei.
Ministrul a dat exemplul Prefecturii Sălaj: “Am descoperit că, din 43 de angajați, 40 au primit acest spor pentru campania de vaccinare anti-Covid. Doar prefectul și cei doi subprefecți n-au beneficiat. Când am cerut lămuriri, mi s-a comunicat că salariile angajaților din prefecturi au rămas mult mai mici în raport cu angajații din administrațiile locale. Mult, însemnând cu 20-30-40% mai mici. Iar ei, pentru a echilibra situația, au găsit această resursă care acum nu va mai fi acordată“.
Bode a explicat de ce se renunță la spor: “Acum gândesc altfel. Văd că polițiști care participă la acest proces de vaccinare, la asigurarea transporturilor, a pazei, la tot acest circuit, nu beneficiază de sporuri“.
Angajații prefecturilor nu sunt singurii care „s-au lipit” la sporuri sub pretextul pandemiei. Sindicatele din învățământ au cerut anul trecut, de exemplu, „spor de laptop” pentru profesori, invocând faptul că aceștia se iradiază de câte ori deschid computerul pentru a ține lecțiile online cu elevii.
Lupta cu sporurile este grea și periculoasă. Anunțul premierului Cîțu că va verifica în ce măsură se justifică sporurile pe care și le acordă bugetarii a stârnit vii proteste printre aceștia. Suspendarea pe timpul pandemiei a acestor beneficii, laolaltă cu voucherele de vacanță, a atras deja antipatia unor segmente însemnate din populație.