Barna: „Cîțu și Ciolacu conduc România. Nu cred că moțiunea va ajunge la vot“

4
1117
Dan Barna

Dan Barna, co-președinte al USR-PLUS, a afirmat joi seara, la Digi 24, că în acest moment România este condusă, de facto, de o coaliție PNL – PSD, prin premierul Florin Cîțu și liderul social-democrat Marcel Ciolacu, care se coordonează să blocheze moțiunea de cenzură. Barna spune că socotelile lui Cîțu, că va destabiliza USR-PLUS prin demiterea prefecților și a secretarilor de stat, au fost greșite.

Criza guvernamentală a fost agravată de interesele de grup din interiorul PNL, a explicat Dan Barna. Lupta pentru putere în acest partid a aruncat în criză toată țara, afirmă liderul USR-PLUS: „Un Congres de partid a blocat toată țara. Dacă nu aveam perspectiva Congresului PNL, moțiunea de cenzură era votată iar acest guvern era istorie“.

Acest război civil din PNL a fost speculat de PSD, care acum a devenit arbitrul luptei pentru putere din partidul aflat la guvernare, arată fostul vicepremier. În acest moment, Cîțu a cerut și a obținut sprijinul PSD, care-l ajută să supraviețuiască la Palatul Victoria – contra unui preț, bineînțeles.

  • Actele politice ale PSD și PNL au fost aliniate și în Guvern, și în Parlament. Realitatea e aceasta, că atunci când exerciți votul, decizi dacă îl sprijini sau nu pe Florin Cîțu. Iar de două săptămâni, asta vede toată lumea că face PSD: îl sprijină pe Florin Cîțu. Adică avem #echipacâștigătoare  care s-a completat cu Marcel Ciolacu.”
  • „Mi-aș dori ca marţi să se voteze moţiunea de cenzură. Din ce am văzut în Parlament, acest bloc solidar Florin Cîţu – Marcel Ciolacu, PNL – PSD, bloc împreună, probabil că va bloca, am o prezumţie că asta se va întâmpla. Eu cred că moţiunea nu va ajunge la vot, va fi blocată.”
  • De  vorbit, putem spune fiecare orice. Dar eu constat că voturile PSD sunt aliniate cu voturile lui Florin Cîțu. Florin Cîțu și Marcel Ciolacu conduc acum România, aceasta e realitatea!“.
  • „Sper ca cei doi preşedinţi să înţeleagă, dincolo de agenda lor personală, cât de important este ca această Constituţie să fie respectată. Suntem într-un cadru de încălcare grosieră a Constituţiei.”
  • „Premierul Cîțu minte evident când insinuează că USR-PLUS ar putea colabora cu PSD. Cum aş putea să negociez eu vreodată cu Marcel Ciolacu? Ciolacu îl susţine prin vot activ în Parlament pe Florin Cîţu. Toată lumea vede realitatea.”
  • „Poate că şi eu mă visez noaptea, în somn, Superman, dar sună ceasul, vine dimineaţa, ne trezim şi îmi văd de treabă.”

„Când premierul nu reuşeşte să se ridice măcar la nivelul Cabinetului său, e necesar un nou premier”

Dan Barna spune că gruparea Cîțu din PNL și-a făcut un calcul, socotind că va provoca o răscoală în interiorul USR-PLUS dacă destituie prefecții și secretarii de stat puși de acest partid. Ideea era ca acești oameni, „înfipți la ciolan“, să fie nemulțumiți că pierd puterea și să exercite presiuni pentru revenirea USR-PLUS la guvernare.

Barna afirmă că a fost un calcul eronat, nimeni nu face nicio presiune și partidul n-are nicio problemă să rămână în opoziție.

Au zis că, dacă ne demit prefecții și secretarii de stat, vor începe să plângă și ne vor cere să schimbăm abordarea. Ei, nu s-a întâmplat asta! Pentru noi, USR-PLUS, este o chestiune de principiu. USR-PLUS e stabil. Indiferent ce se va întâmpla la Congresul nostru, nu schimbăm abordarea. Nu avem decât două soluții: continuăm în coaliție, dar cu un alt premier, sau rămânem în opoziție“.

Liderul USR-PLUS afirmă că, după 8 luni de lucru alături de Cîțu, îl cunoaște și-și dă seama că minte când afirmă că își dorește să continue cu USR-PLUS în coaliție.

„Acest premier nu mai are resursele nici morale, nici de competenţă, din păcate am constat că ele nu au existat niciodată, oricât credit am dat pentru că până la urmă despre asta vorbim. În momentul în care premierul nu reuşeşte să se ridice măcar la nivelul Cabinetului său, e necesar un nou premier“.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* VIDEO. Scene ireale în Parlament: Florin Roman a confiscat microfonul, dar cei de la AUR l-au evacuat de la prezidiu! L-au lăsat fără scaun și fără microfon, care a ajuns la Anca Dragu

* Regulamentul e clar: ședința de astăzi a Parlamentului trebuia condusă de Florin Roman, nu de Anca Dragu

* PSD, UDMR și PNL-Cîțu încalcă flagrant Constituția. Articolul 113: „Moțiunea de cenzură se dezbate după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere”

* Acuzație bolnavă lansată de premierul Cîțu: „Dacă AUR a negociat cu USR-PLUS ca această campanie de vaccinare să fie încetinită?!“

* Ofensiva anti-USR-PLUS a lui Cîțu: la o zi după ce i-a dat afară secretarii de stat, i-a demis și prefecții, și subprefecții

* Orban indică trei variante de soluționare a crizei politice. Una cu Cîțu „agăţat în cuiul de la sediul PSD”, două fără Cîțu

* 5 erori majore care au dus la criza politică. Autorii lor: Iohannis, Cîțu, Stelian Ion, PNL, USR-PLUS. Analiza unui fost președinte al PNL

* Revoltă în PNL: 32 de parlamentari pro-Orban îi cer lui Cîțu să nu facă înțelegeri cu PSD

* Mișu Negrițoiu despre Florin Cîțu, pe care l-a dat afară de la ING: „Un mic satrap, foarte învechit. Nu știe să lucreze în echipă”

* Șoșoacă are dosar penal. DSP Iași i-a făcut plângere după ce Urlătoarea și gașca ei au atacat un centru de vaccinare. Doctorița agresată: „M-am temut pentru viața mea“

4 COMENTARII

  1. Din păcateee…: NICI NOI NU PREA MAI (AVEM MOTIVE SĂ) CREDEM că moțiunea-de-cenzură va mai ajunge MĂCAR să fie supusă dezbaterii-și-votului Plenului-Parlamentului!

    U.S.L.-2…, (aveți:) LIBER LA NENOROCIT ROMÂNIA (inclusiv… LA DISTRUS P.N.L.-ul, așa cum vrea IOHANNIS!), daaaaaaaaaaaa?!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here