duminică, aprilie 14, 2024
AcasăNewsOrban: "Cu PSD în alianță, PNL se distruge. PSD o să ne...

Orban: „Cu PSD în alianță, PNL se distruge. PSD o să ne ia prizonieri. Coaliția cu USR-PLUS e cea mai decentă soluție”

-

Ludovic Orban, președintele PNL aflat în conflict cu tabăra premierului Florin Cîțu, a afirmat joi, la Tulcea, într-o ședință cu organizația locală a liberalilor, că alianța cu PSD, care se prefigurează acum, va distruge partidul, scrie Agerpres. El a promis că, dacă pe 25 septembrie câștigă alegerile pentru un nou mandat, va reface unitatea PNL și coaliția cu USR-PLUS.

Orban li s-a prezentat liberalilor tulceni drept „garantul unității PNL și al refacerii coaliției cu USR-PLUS“. Ceea ce au făcut acum Florin Cîțu și susținătorii săi, a arătat președintele partidului, a deteriorat grav imaginea PNL, care „va avea o problemă“ cu refacerea credibilității. Acest lucru nu se mai poate remedia decât prin performanță guvernamentală și guvern stabil, a explicat Orban.

A urmat o analiză în profunzime a situației, președintele PNL dovedind mult realism. El a arătat că alianța cu PSD „ne va distruge“, explicând clar de ce se va întâmpla asta. Guvernul minoritar PNL, cu susținerea PSD în Parlament, va duce la compromiterea iremediabilă a partidului, care nu va putea face nicio reformă, dar va încasa toate loviturile și va fi criticat din toate părțile, decontând singur orice eșec și orice problemă care a apărea în România. În final, PNL va fi dat jos de PSD atunci când acest partid va socoti că a venit momentul propice.

Declarațiile sunt făcute pe fondul crizei guvernamentale izbucnite după ce premierul Cîțu l-a dat afară pe ministrul Justiției, Stelian Ion. USR-PLUS a depus moțiune de cenzură împreună cu AUR și s-a retras de la guvernare. Conducerea PNL care-l sprijină pe Cîțu și PSD au blocat 5 zile discutarea calendarului moțiunii în Parlament, apoi premierul a contestat acțiunea la CCR. În final, PNL și PSD au votat ca moțiunea să nu se voteze până la sosirea răspunsului CCR la sesizarea lui Cîțu. Prin aceasta, PNL și PSD au încălcat Constituția.

- Advertisement -

Analiza crizei politice făcută de Ludovic Orban la Tulcea: de ce alianța cu PSD ar duce la moartea PNL

“În urma crizei politice care s-a creat, nu există decât trei variante: a) să refacem coaliţia de guvernare, b) să guvernăm cu PSD, fie sprijiniţi din umbră de Parlament, fie în faţă cu ei, adică USL2, c) să trecem în opoziţie. Eu vă spun sincer, ca preşedinte al PNL, cel mai mare pericol pentru noi este să facem o înţelegere cu PSD. Ne va distruge. PSD o să ne ia prizonieri. Dacă ajungem să depindem de ei, ne vor lăsa să ne facem de râs, să decontăm toate castanele în cap pentru problemele care apar şi nu pot fi soluţionate, nu vom putea face nicio reformă, ne vor ataca sistematic, chiar dacă nu ne vor da jos şi ne vor da jos când vor considera că este bine pentru ei, iar noi, iremediabil compromişi.

Eu vă garantez că avem varianta refacerii coaliţiei, care este cea mai decentă soluţie. Vă spun inclusiv din punct de vedere politic, mai bine cu USR în Guvern, decât cu USR în opoziţie. USR în opoziţie se mobilizează. (…) De ce să fim duşmani cu ei, când putem să colaborăm? Desigur, pentru a colabora, trebuie să-ţi respecţi partenerii, să respecţi acordurile de coaliţie, să ai grijă ca fiecare partener să fie tratat corect, să aibă o minimă satisfacţie în guvernare, să livreze către electoratul care a votat cu partidul respectiv. E nevoie de bun-simţ, dialog, tact, negociere permanentă, de armonizarea poziţiilor şi de coagularea unor poziţii comune. Iar dacă e cineva care să fie garant în primul rând al unităţii PNL şi un garant al refacerii coaliţiei, atunci să fiţi siguri că acesta nu este decât unul singur, cu modestie, subsemnatul“.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* VIDEO. Scene ireale în Parlament: Florin Roman a confiscat microfonul, dar cei de la AUR l-au evacuat de la prezidiu! L-au lăsat fără scaun și fără microfon, care a ajuns la Anca Dragu

* Regulamentul e clar: ședința de astăzi a Parlamentului trebuia condusă de Florin Roman, nu de Anca Dragu

* PSD, UDMR și PNL-Cîțu încalcă flagrant Constituția. Articolul 113: „Moțiunea de cenzură se dezbate după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere”

* Acuzație bolnavă lansată de premierul Cîțu: „Dacă AUR a negociat cu USR-PLUS ca această campanie de vaccinare să fie încetinită?!“

* Ofensiva anti-USR-PLUS a lui Cîțu: la o zi după ce i-a dat afară secretarii de stat, i-a demis și prefecții, și subprefecții

* Orban indică trei variante de soluționare a crizei politice. Una cu Cîțu „agăţat în cuiul de la sediul PSD”, două fără Cîțu

* 5 erori majore care au dus la criza politică. Autorii lor: Iohannis, Cîțu, Stelian Ion, PNL, USR-PLUS. Analiza unui fost președinte al PNL

* Revoltă în PNL: 32 de parlamentari pro-Orban îi cer lui Cîțu să nu facă înțelegeri cu PSD

* Mișu Negrițoiu despre Florin Cîțu, pe care l-a dat afară de la ING: „Un mic satrap, foarte învechit. Nu știe să lucreze în echipă”

* Șoșoacă are dosar penal. DSP Iași i-a făcut plângere după ce Urlătoarea și gașca ei au atacat un centru de vaccinare. Doctorița agresată: „M-am temut pentru viața mea“

- Advertisement -

2 COMENTARII

  1. U.S.L.-2,5 (pentru că… PRIMUL-U.S.L. a fost, de fapt, în timpul Guvernului… Tăriceanu-2, minoritar P.N.L.-U.D.M.R. dar… suținut-parlamentar de către P.S.D.) VA DUCE P.N.L…. SUB „PRAGUL-ELECTORAL”, în 2024, IAR ROMÂNIA… (ADÂÂÂNC-)SUB BUZA-PRĂPASTIEI!!!

    • Exact cum a spus ieri Ludovic Orban, aici, la Constanța: SINGURA OPȚIUNE-DECENTĂ este… REFACEREA-COALIȚIEI, lucru posibil… DOAR FĂRĂ CÎȚU PREMIER!!!

      Șiii…, am adăuga noi: CU ORBAN (RĂMAS/REALES) PREȘEDINTE P.N.L. ȘIII… PRIM-MINISTRU!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -