sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăMain5 erori majore care au dus la criza politică. Autorii lor: Iohannis,...

5 erori majore care au dus la criza politică. Autorii lor: Iohannis, Cîțu, Stelian Ion, PNL, USR-PLUS. Analiza unui fost președinte al PNL

-

O analiză interesantă a crizei politice în care a fost aruncată România, de o săptămână, a fost făcută luni seară, la Digi 24, de Valeriu Stoica, fost ministru al Justiției (1996-2000) și fost președinte al PNL (2001-2002).

Valeriu Stoica a reperat 5 erori care au declanșat și escaladat criza politică, erori comise de: Klaus Iohannis, Florin Cîțu, Stelian Ion, PNL și USR-PLUS. Concluzia fostului președinte al PNL: Cîţu nu mai poate rămâne prim-ministru!

Valeriu Stoica mai lansează o idee spectaculoasă: să fie resetate alegerile pentru președinția PNL, astfel încât să mai poată fi înscrise și alte candidaturi la preşedinţia partidului, în afară de Ludovic Orban și Florin Cîțu.

”S-a produs o sarabandă a erorilor. S-au comis 5 erori grave într-un timp foarte scurt, care au generat această criză. Iar erorile acestea, comise într-un timp foarte scurt, sunt determinate de cauze mult mai profunde”, a spus Valeriu Stoica la Digi 24.

Prima eroare: „Stelian Ion l-a ignorat pe președintele Klaus Iohannis. Tudorel Toader a mai făcut asta”

 • „Prima eroare: există un anumit echilibru între instituţiile statului, inclusiv între cele care, într-un fel sau altul, au atribuţii judiciare. Mă refer, în primul rând, la Ministerul Public. Pentru ca Ministerul Public să funcţioneze bine, e nevoie de mai mulţi factori care să colaboreze, să înţeleagă ce vor fiecare în parte. Este vorba de procurorul general, ministrul Justiţiei, Secţia de procurori din CSM şi preşedintele României. Dacă între aceste structuri nu există echilibru şi un acord fin, orice contradicţie naşte crize.”
 • „Din păcate, ministrul Stelian Ion nu a înţeles ce înseamnă acest acord fin între aceste patru structuri. A avut o iniţiativă personală, care este foarte bine pusă în pagină sub un slogan foarte generos – lupta împotriva corupţiei –, numai că, aşa cum bine ştim, drumul spre iad este pavat cu bune intenţii. Dacă nu ştii cum să pui în operă o reformă instituţională, efectul este invers. Şi care a fost eroarea? A ignorat rolul procurorului general al Parchetului ÎCCJ, a deplasat multă putere către Secţia de procurori a CSM şi l-a ignorat pe preşedinte. Preşedintele a mai fost pus în situaţia asta de ministrul Tudorel Toader.”
 • „E greu de înţeles pentru preşedintele României, care spera să aibă o bună colaborae cu miniştrii, cu majoritatea parlamentară, să vadă că există o încercare de golire a atribuţiilor sale în această privinţă de un ministru, care nu e Tudorel Toader. În cazul ministrului Stelian Ion, este vorba despre lipsă de maturitate şi de lipsă de experienţă insituţională.”

A doua eroare: „Florin Cîţu a fost la al doilea act de cezarism – primul a fost cu  Vlad Voiculescu –  fără legiuni în spate şi cu Cezar pe celălalt mal al râului”

 • „A doua eroare este cea comisă de Florin Cîţu. La fel de mare, poate chiar mai mare decât cea comisă de Stelian Ion. Pentru că nu este înţelept să invoci doar procedurile ministeriale guvernamentale când faci revocarea unui ministru. Ca să poţi să faci o revocare de ministru,  ai nevoie de suport politic.”
 • „Florin Cîţu a fost la al doilea act de cezarism – primul a fost cu  Vlad Voiculescu –  fără legiuni în spate şi cu Cezar pe celălalt mal al râului. Dacă procedezi aşa, nu trebuie să te miri că ai după aceea efectul de bumerang pe care l-au avut aceste mişcări.”

A treia eroare: „Singura opţiune a USR-PLUS era demisia, ieşirea din Guvern”

 • „A treia eroare mare a fost comisă de USR-PLUS. Dacă voiau să protesteze, să-şi arate numumulţumirea şi să aibă o reacţie instituţională clară, singura opţiune era demisia, ieşirea din Guvern.”
 • „La criza din decembrie 1997, din perioada guvernării Ciorbea, PD a ieşit de la guvernare, nu a făcut moţiune împotriva propriilor miniştri. Au zis că ies de la guvernare şi revin doar dacă pleacă Ciorbea. Şi atunci, preşedintele Emil Constantinescu a refuzat această idee, pentru a nu da satisfacţie PD. Nu a vrut să dea satisfacţie PD-ului. După trei luni, preşedintele Constantinescu a înţeles că soluţia este să renunţe la Ciorbea, singura cale pentru a readuce PD în Guvern, să refacă coaliţia de guvernare.”
 • „În cazul premierului Radu Vasile, a fost nevoie ca propriii miniştri să-şii dea demisia pentru a-şi da şi el demisia.”
 • „Sunt dovezi de neînţelegere, blocaj mental în mijlocul unor crize, care – dacă sunt înţelese bine – au şi soluţii.”

A patra eroare: „PNL n-a înțeles ce se întâmplă, n-a înţeles că mandatul lui Cîţu este terminat”

 • „A patra eroare fundamentală a fost făcută de PNL, pentru că n-a înțeles ce se întâmplă, n-a înţeles că mandatul lui Cîţu este terminat, ca prim-ministru. Florin Cîţu nu mai are nicio şansă ca prim-ministru în România. Poate să mai rămână o lună, două, trei, patru, dar asta ar fi ca să se scufunde corabia cu PNL cu tot şi eventual cu România.”
 • „Eroarea făcută de PNL este că s-a pus în spatele lui Florin Cîţu şi a spus: «Nu dăm un pas înapoi», adică a răspuns unui gest imatur al USR  cu un alt gest imatur.”

A cincea eroare: „Klaus Iohannis a sprijinit actul de cezarism al lui Florin Cîţu”

 • „A cincea eroare a fost făcută de preşedinte. Are o răspundere mare în această criză. Pentru că dacă Stelian Ion are scuza că e imatur, că nu are experienţa instituţională, dacă PNL a avut o criză de orgoliu, să spunem, preşedintele trebuie să fie lucid şi să vadă la rece care sunt soluţiile posibile.”
 • „Mai întâi, faptul că a sprijinit actul de cezarism, al doilea, al lui Florin Cîţu, nu a fost o decizie înţeleaptă, pentriu că e limpede că a fost un sprijin în această privinţă.”

Singura soluție: „Preşedintele să spună clar că s-a încheiat mandatul lui Florin Cîţu”

 • „Există o singură cheie: preşedintele să cheme la masa discuţiilor şi PNL, şi USR-PLUS, să spună clar că s-a încheiat mandatul lui Florin Cîţu, să caute un alt prim-ministru. Şi există în PNL oameni cu experienţă politică, administrativă, care se bucură de o carieră de succes. Câteva exemple: Ilie Bolojan, Emil Boc, Cătălin Predoiu.”
 • „Congresul PNL din 25 septembrie este un impediment major, însă nu e insurmontabil pentru soluţionearea actualei situaţii politice.”
 • „Au fost cazurile Andrei Marga şi Victor Ponta, aleşi peste noapte lideri la PNŢCD, respectiv la PSD. PNL poate să facă acelaşi lucru. Se va spune: «Păi, nu se mai poate, că s-au depus candidaturile şi a expirat termenul». Congresul este cel care face legea în partid. Dacă la Congres se decide că se poate înscrie în competiţie în aceeaşi zi cineva, se poate face acest lucru sau se mai poate amâna Congresul.”
 • „Singura soluţie adevărată este să se refacă această coaliţie PNL – USR-PLUS – UDMR, altfel se iroseşte toată lupta politică din ultimii ani. Însuşi preşedintele îşi iroseşte mandatele. Dacă eşuează în a reface coaliţia, este şi eşecul lui.”
 • „PNL avea nevoie de reformă internă. Nici Orban nu e o alternativă pentru PNL.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* PSD, PNL-Cîțu și UDMR au blocat și a patra oară moțiunea de cenzură! Cei 17 senatori și deputați care au lipsit de la ședința Birourilor Permanente Reunite

* Dan Barna: „Sunt dezamăgit. Întâlnirea cu Klaus Iohannis a fost mai degrabă formală, benignă… N-a prezentat vreo soluție, nu s-au analizat scenarii”

* Revoltă în PNL: 32 de parlamentari pro-Orban îi cer lui Cîțu să nu facă înțelegeri cu PSD

* DOCUMENT. „Tabăra Cîțu” încearcă să blocheze două săptămâni moțiunea de cenzură, pentru a ajunge la vot după Congresul PNL

* Drulă dă cu levierul în Cîțu: „Plec din cauza unui premier iresponsabil, care nu înțelege că e terminat politic“. I s-a adresat ca baronului sindical Rădoi: “Florine, s-a terminat!“

* Orban, acuzații-șoc: „Un personaj foarte important din România a decretat ca Orban să nu mai fie președinte. Cîțu trebuia să devină guvernator BNR”

* Scrisoarea secretă a lui Cîțu către talibani

* Mișu Negrițoiu despre Florin Cîțu, pe care l-a dat afară de la ING: „Un mic satrap, foarte învechit. Nu știe să lucreze în echipă”. Despre Klaus Iohannis: „Plutește” / „Orban este singurul care poate să ducă PNL mai departe, voi îl îngropați. Nu-mi pasă, dar păcat de țară!”

* VIDEO. Șoșoacă și fanii ei au atacat un centru de vaccinare. 12 pacienți netransportabili – nevoiți să se imunizeze în localitățile vecine

* Duminica neagră: a murit și actorul Ion Caramitru! În aceeași zi cu Ivan Patzaichin, și tot la Spitalul Elias

- Advertisement -

5 COMENTARII

 1. Cu exceptia faptului ca Boc si Predoiu nu sunt solutii viabile, in rest e o analiza exceptionala. E cea mai buna analiza citita pina acum despre criza. Daca lasam partizanatele la o parte, vedem ca vina e chiar impartita. Nu apartine doar unuia.
  Un nou inceput trebuie facut cu un nou premier. Insa o varianta credibila nu in bataie de joc cu o propunere gen Bode. Dupa cum zicea Valeriu Stoica, sunt destui capabili in PNL. Partea proasta e ca acestia nu au loc de cei care au acaparat partidul.
  Nu exista alta cale decit refacerea guvernului PNL-USR cu un premier nou pentru a nu ajunge din nou PSD la guvernare. Iar apoi trebuie sa urmeze reforme reale altfel PSD nu va ajunge acum la guvernare insa va ajunge in 2024.

 2. Îmi pare nespus de rău pentru domnul Valeriu Stoica. Dar dacă L. Orban nu este soluția la Criză mă îndoiesc de soluțiile propuse de dânsul în cazul Boc sau în cazul Predoiu. Mă surprind aceste două nominalizări. Sau, poate, domnul Stoica visează la un PD redivivus.

 3. Oare cum se face că având la Justiție un așa Doctor Docent Savant de Renume Mondial, România a fost jefuită la sânge ? Încă odată se dovedeste ca bolșevicii sunt inegalabili la mâncat c’at, cu practica stau mai rău 😉

 4. Singura eroare este golania facuta de vasile citu sustinut de iohannis, noaptea ca hotii cu demiterea lui Stelian Ion. Intr-adevar tudor slugarel nu se consulta cu iohannis, tudorel din degete pocnea si adormitul iohannis, complicele PSDragnea se executa si pe Kovesi o demitea!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -